Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 sep 2015 - Anul XX, nr. 218 (6030)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pagubă

Aproape 4.500 de găini de la o crescătorie din Suceava, gazate şi arse din cauza pseudopestei aviare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una dintre cele mai grave boli ale păsărilor a apărut, săptămâna trecută, la o fermă de la marginea municipiului Suceava, în Burdujeni. Pseudopesta aviară a fost declarată oficial, de Direcţia Sanitar Veterinară Suceava, în data de 8 septembrie a.c. şi au fost luate toate măsurile impuse de lege în cazul acestei boli. Conform purtătorului de cuvânt al DSV Suceava, dr. Vasile Semeniuc, prima măsură a fost uciderea de urgenţă a celor 4.428 de pui de carne din fermă, prin gazare cu dioxid de carbon, după care cadavrele au fost incinerate la o firmă de profil. Au fost distruse sau dezinfectate pentru a preveni răspândirea bolii toate materialele susceptibile (adăposturi, echipamente, mijloace de transport etc.) a fi contaminate, iar gunoiul de grajd a fost raclat şi depozitat pe o platformă betonată, acoperit cu folie, pentru autosterilizare. Pe o rază de 3 km în jurul fermei în care a apărut boala, DSV a instituit zona de protecţie, iar până la 10 km, zona de supraveghere.

 

Medicii veterinari au examinat clinic până ieri peste 66.000 de păsări

Toate păsările din exploataţii (galinacee şi palmipede), din ferme şi gospodăriile populaţiei, au fost inspectate, clinic şi s-au luat probe de laborator. Potrivit doctorului Semeniuc, până ieri în zona de protecţie au fost examinate de medicii veterinari 9.711 păsări, iar din zona de supraveghere, 66.673 de păsări. ”Toate păsările examinate au fost clinic sănătoase”, a declarat Semeniuc.

În cadrul măsurilor luate, medicii veterinari au mai dispus interzicerea aglomerărilor de păsări, deci fără târguri, expoziţii şi oboare în Suceava, Salcea şi Plopeni, pe o perioadă de 30 de zile de la efectuarea dezinfecţiei în focar. Ca măsură de prevenţie, alte două ferme de păsări au fost închise şi au fost impuse restricţii de circulaţie pentru păsări. Deţinătorii nu au voie să le lase libere în afara curţilor sau fermelor.

Timp de 14 zile de la efectuarea dezinfecţiei în focarul de boală, este strict interzis accesul, inclusiv pentru proprietarul fermei.

După efectuarea ultimei dezinfecţii în ferma în care a apărut boala, DSV va face teste de sanitaţie. Dacă analizele vor ieşi negative, veterinarii vor recurge la ”păsări santinelă”, adică amplasarea unor păsări sănătoase şi nevaccinate în focar şi urmărirea lor timp de 7 zile. Dacă păsările nu se îmbolnăvesc şi analizele nu detectează prezenţa virusului pseudopestei aviare, gradual măsurile de restricţie se ridică. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 4.500 de găini de la o crescătorie din Suceava, gazate şi arse din cauza pseudopestei aviare.
 Vizualizări articol: 3572 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Aproape 4.500 de găini de la o crescătorie din Suceava, gazate şi arse din cauza pseudopestei aviare5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei