Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 aug 2012 - Anul XVII, nr. 198 (5103)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Stan Lauryssens: „Eu şi Dali. Poveste suprarealistă”

„O combinaţie foarte bine scrisă de biografie şi picaresc, romanul lui Stan Lauryssens explorează diferenţele dintre autentic şi fals nu doar în domeniul tranzacţiilor cu opere de artă, ci, mult mai important, în cel al relaţiilor umane.” (James Sexton)

 

„Piaţa artei e un circ negru, plin de speranţă şi înşelăciune”

Romanul autobiografic „Eu şi Dali. Poveste suprarealistă” prezintă experienţele savuroase ale autorului în domeniul artei. Dintr-un funcţionar mărunt la o fabrică de brânzeturi din Antwerp, Stan Lauryssens devine peste noapte dealer de artă la o prestigioasă companie internaţională, unde se ocupă în exclusivitate de vânzarea operelor lui Salvador Dali.

Deşi nu are nici un fel de cunoştinţe de specialitate, el îşi pune la bătaie şarmul şi inteligenţa pentru a-şi convinge clienţii să cumpere, la preţuri fabuloase, tablouri a căror autenticitate e mai mult decât îndoielnică.

„Piaţa artei e un circ negru, plin de speranţă şi înşelăciune. Pe acest fundal, Lauryssens ne oferă un portret intim al lui Dali, maestrul său de ceremonii mustăcios, o personalitate excentrică, inventivă, convingătoare şi fascinantă.” (Noah Charney)

 

Romanul a fost ecranizat avându-i ca protagonişti pe Al Pacino şi pe Cillian Murphy

Acuzat de fraudă şi urmărit de Interpol, Stan se retrage în orăşelul catalan Cadaques, unde întâlneşte numeroase persoane din cercul intim al lui Dali şi descoperă că în spatele artistului bătrân, bolnav şi secătuit de idei se ascunde un grup secret de pictori ce întreţine această maşinărie de făcut bani şi inundă piaţa de artă cu falsuri.

Romanul a fost ecranizat în 2009 în regia lui Andrew Niccol, avându-i ca protagonişti pe Al Pacino, în rolul lui Dali, şi pe Cillian Murphy, în rolul lui Lauryssens.

 „<Eu si Dali> este ceasul topit al unei autobiografii ce descrie experienţele autorului ca dealer al operelor lui Salvador Dali - unele originale, altele nu - în ultimele decenii tumultuoase, când până şi o simplă pată de culoare sau semnătura atribuita artistului spaniol era la fel de valoroasă ca un credit ipotecar.” (Kirkus Reviews)

Sursa: www.libris.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stan Lauryssens: „Eu şi Dali. Poveste suprarealistă”.
 Vizualizări articol: 688 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stan Lauryssens: „Eu şi Dali. Poveste suprarealistă”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei