Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 ian 2012 - Anul XVII, nr. 10 (4915)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vasile şi Otilia Sfarghiu: „120 de autori câmpulungeni”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vasile şi Otilia Sfarghiu, care şi-au conjugat destinele de aproape jumătate de secol, alcătuind împreună un armonic cuplu familial, dar şi un prolific binom auctorial publicând o serie de volume care vizează, cu precădere, memoria socială şi culturală a Câmpulungului Moldovenesc, au scos de sub tipar încă o carte prin care încearcă să clădească „stogul trecutului acestei vechi aşezări”.

 

„Un tablou cuprinzător al oamenilor cărţii şi scrisului din Câmpulungul Bucovinei”

Lucrarea, intitulată „120 de autori câmpulungeni”, se doreşte a fi, aşa cum spun autorii într-un „Argument” de deschidere, „o frescă înmănunchitoare a celor ce, într-un fel sau altul, sunt legaţi de Câmpulungul Moldovenesc prin naştere, şcolire, trăire...”. O carte prin care Vasile şi Otilia Sfarghiu îşi propun, propriei lor mărturisiri, „a-i trata pe cei ce au avut sau au preocupări în domeniile literaturii, istoriei, filosofiei, ingineriei, artelor, etnografiei...ca pilduitoare atitudine”.
Jurnalista şi scriitoarea Doina Cernica, semnatara textului introductiv intitulat „Un tablou cuprinzător al oamenilor cărţii şi scrisului din Câmpulungul Bucovinei”, subliniază faptul că cei 120 de autori câmpulungeni circumscrişi acestei lucrări „sunt pe lângă oameni de catedră şi oameni ai pădurii şi ai naturii, istorici, politehnişti, muzeografi, magistraţi, ceferişti, filosofi, preoţi, medici, ziarişti, artişti plastici, avocaţi”, iar unii „au ajuns la înalte demnităţi, fiind academicieni, parlamentari, diplomaţi...”.

 

Un cuplu care reuneşte un Taur cu o Leoaică

Cartea soţilor Sfarghiu poartă în ea germenele unei dezvoltări ulterioare, propunere pe care autorii o fac chiar în primele rânduri ale „Argumentului” lor: „Nădăjduim că în cerul de deasupra oraşului nostru se va deschide cândva o breşă coborâtoare de har divin, care să-i ilumineze pe cei care ar putea hotărî dar şi realiza o monografie închegată a Câmpulungului Moldovenesc”.
Cuplul acesta, care potrivit zodiilor reuneşte un Taur cu o Leoaică, se dovedeşte a fi foarte spornic în scrierea şi publicarea unor capitole din această visată monografie a oraşului lor.
Amestecul acesta între cupru şi aur (metalele specifice zodiilor celor doi scriitori) pare a fi aliajul potrivit conlucrării auctoriale.
Inginerul agronom Vasile Sfarghiu şi filologul Otilia Sfarghiu au combinat în creuzetul efortului lor tenacitatea, răbdarea şi (uneori) încăpăţânarea nativului din zodia Taurului (nativ care-şi cunoaşte limitele, nu amestecă obligaţiile cu distracţia, este sociabil şi are simţul umorului) cu generozitatea, creativitatea şi siguranţa de sine a nativului din zodia Leului (Leoaică, în cazul în speţă - ambiţioasă, înzestrată cu o vitalitate remarcabilă şi cea care vrea să fie în cuplu „vioara întâi”).
                                                               *
Câmpulungul Moldovenesc, aşa cum spune Doina Cernica, trebuie să le fie „nesfârşit recunoscător” pentru demersul lor, care, cu siguranţă, nu se opreşte odată cu tipărirea acestei cărţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vasile şi Otilia Sfarghiu: „120 de autori câmpulungeni”.
 Vizualizări articol: 568 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Vasile şi Otilia Sfarghiu: „120 de autori câmpulungeni”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   INTREBARI,INTREBATOARE DE WEEK END trimis de
(14 ian 2012, 13:44:58
CATI DIN CEI ,,120'' AU SCRIS LA COMANDA POLITICA?
CATI AU NUMELE ,,TRAVESTITE'',DE CE NU SCRIU DESPRE EI SI ,,INCANTATIILE'' EXECUTATE CATRE PCR-SECU-KGB-CEKA-NKVD,CE INDEMNIZATIE DE ,,IUDA'' AU PRIMIT,CE PORECLE LE-A DAT SECURITATEA[CA LA CURVE],CATE RUDE ,PRIETENI,VECINI AU ,,VANDUT'',SI NU IN ULTIMUL RAND,CE HRAM MAI POARTA SI AZI?CATI ISI PLATESC UTILITATILE,CATI AU BY-PASS LA CONTOARELE ELECTRICE,CU COMPLICITATEA CAP[ETENIILOR DE LA ASOCIATII?
TOV SFARGHIU,CATA APA DIN MOLDOVA FOLOSEA FABRICA DE LAPTE,UNDE AI FOST AGRONOM,ATATIA ANI DE ZILE???
CAT LAPTE PRAF,PRODUS CU ACEEASI APA,S-A LIVRAT PE PIATA SI CE AI DE SP[US DESPRE TINERII CU PROBLEME DE SANATATE DIN C-LUNG???
DEALTFEL ESTI BUN DE ANCHETAT,DEOARECE STII MULTE,INCLUSIV DESPRE CEEA CE TREBUIA SA FIE ,,STATIA DE EPURARE A APELOR REZIDUALE'' DIN FABRICA,GURILE RELE VORBESC DESPRE NISTE FONDURI EUROPENE,CARE NU SE MAI REGASESC.
CAT DESPRE LAPTELE CARE PROVINE DIN ZONA ULTRA-POLUATA A C-LUNGULUI,NITICA RABDARE,TOTUL SE VAREZOLVA,IAR VINOVATII VOR RASPUNDE.
ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!
2.   INDEMN TOVARASESC trimis de
(14 ian 2012, 15:08:10
REACTIONATI TOV.POLITRUCI ,,SCRIETORICESTI'',POATE VA MAI DA PRIMARIA NISTE BANI CA SA VA LANSATI ABERATIILE BOLSEVICE,PE BANI PUBLICI.
NU MAI BINE VA LANSATI DE PE ,,HOTEL ZIMBRU'',CU UN RUCSAC DE PIETRE IN SPATE,ASA AR FI TOATA LUMEA MULTUMITA!
,,INCERCARE MOARTE N-ARE''-SUNTEM TARE CURIOSI SA AFLAM ADEVARUL!
3.   Intrebare intrebatoare anti- somn trimis de
(14 ian 2012, 15:44:00
CAT LAPTE PRAF ,CARE TREBUIA DISTRIBUIT GRATUIT SUGARILOR,PRIN PRIMARIA C-LUNG,S-A VANDUT PRIN FARMACIA ,,IOANA''?
ALTE RELATII LA CASIERIA PRIMARIEI.
DE ACEEA VA RUGAM SA NE SCUZATI,CA-N DECEMBRIE ATI FOST IERTATI!
NU SE STIE DATA VIITOARE!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei