Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 95 (8624)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Alertă sanitar-veterinară

A cumpărat trei porci mari de la Piața Verești, iar în câteva zile toți au fost răpuși de pesta porcină africană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un nou caz de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Suceava, de această dată la un crescător din satul Corocăiești, comuna Verești, după ce omul abia cumpărase trei porci din zona Pieței Verești. Paguba este foarte mare, având în vedere că este vorba de trei porci mari, de aproximativ 100 de kilograme fiecare.

Actul de comerț nu a fost unul legal, în sensul că porcii nu erau înregistrați sanitar-veterinar, prin urmare nu se pot acorda despăgubiri.

Cumpărătorul a plătit 4.500 de lei pe cei trei porci.

 

Al doilea caz în aprilie

Cazul vine la aproximativ două săptămâni după ce un alt sucevean (din Boroaia), care a cumpărat patru purcei de la un vânzător ambulant, a suferit o pagubă totală, porcinele fiind infectate cu virusul pestei africane.

În cazul precedent, cei patru purcei au fost cumpărați de la un vânzător ambulant, dintre cei care vând porci din mașini cu care merg prin piețe, dar și prin sate. 

Cumpărătorul a dus purceii la gospodăria bunicii, în satul Moișa, comuna Boroaia, cu intenția de a-i crește pentru sărbători. În scurt timp, au apărut și semnele de boală.

Singura diferență este că acum, în cazul Pieței Verești, cumpărătorul a avut detalii despre cel care i-a vândut porcii.

Inspectorii sanitar-veterinari au putut în aceste condiții să identifice vânzătorul, un crescător de porci neînregistrat oficial, din Cajvana.

Atât vânzătorul, cât și cumpărătorul urmau să fie amendați cu 1.200 de lei fiecare.

Porcii cu simptome clare de pestă africană au fost uciși și neutralizați în condiții de siguranță, pentru a nu crește și mai mult riscul de extindere a virusului.

Măsurile contra pestei se vor instaura pentru următoarele 30 de zile în zona focarului de la Corocăiești. 

 

Controale cu Poliția și Jandarmeria pentru a nu se mai vinde porci în Piața Verești

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a subliniat că, ”din păcate, avem deja al doilea focar în această lună, care pleacă de la o vânzare neautorizată. Din păcate, acest comerț ascuns, necontrolat, care se practică destul de intens, își arată acum reversul”.

La cumpărare, porcii erau aparent sănătoși, dar simptomele bolii apar ulterior infectării. Dacă porcii ar fi fost cumpărați de la o sursă autorizată, cumpărătorul ar fi fost despăgubit de Statul român la prețul pieței.

”Administrația Pieței Verești a fost informată cu privire la interdicția de a se mai efectua comerț cu porci în incinta pieței și în apropierea ei. La ultimul târg, cel de duminică, ne-am asigurat că nu mai vin astfel de comercianți ilegali de porcine. Activitățile de control din următoarele zile nu se vor limita la Piața Verești, ci și la împrejurimi. Vom face controale pe o rază de 10 kilometri, în zona focarului”, a declarat Sorin Mihai Voloșeniuc.

Inspectorii sanitar-veterinari sunt însoțiți la aceste controale de polițiști sau jandarmi. 

Interdicția privind comerțul de porci era în vigoare și până acum, însă, din păcate, și în cazul pieței din Verești, nu prea se respecta. Asta și pentru că samsarii de animale sunt organizați în adevărate rețele, în sensul că se feresc și sunt prudenți, cel puțin atunci când au informații că au loc controale.   

 

Dacă ferma de porci de la Verești era deja populată, ar fi fost un dezastru

În cazul acestui focar, problema este că se înregistrează în apropiere de marea fermă de porcine de la Verești, complet retehnologizată, care va fi populată în curând.

În fermă vor ajunge fluxuri de câte 2.400 de purcei pe săptămână, iar un astfel de focar activ blochează activitatea fermei cel puțin 30 de zile. Iar acesta poate fi un adevărat dezastru economic pentru investitori.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc a subliniat că în perioada imediat următoare va avea loc o ședință la care vor fi invitați toți primarii din zonă și la care vor participa toate structurile statului, în încercarea de a se stabili o strategie comună pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete.

 

Cosmin Păstrăv explică de ce sucevenii cumpără rar porci de la ferma sa

Sucevenii au la dispoziție și variante de a cumpăra legal purcei, din ferme. Nu sunt foarte multe variante în județul nostru, dar acestea există totuși.

Cosmin Păstrăv, care vinde purcei legal de la ferma din Bălăceana, ne-a explicat de ce acest comerț legal este o raritate în raport cu micul crescător.

”Cumpărătorul trebuie să se înregistreze și el cu exploatație la DSVSA pentru a putea cumpăra de la noi. Eu nu pot să vând altfel, iar de aici se ajunge ca cei mai mulți să renunțe. Preferă să cumpere din altă sursă, din Piața Verești sau din altă parte”, a explicat Păstrăv.

Un porc de 20-30 de kilograme rasa Bazna se vinde la ferma sa cu 500-600 de lei.   

 

Apel important către crescătorii de porci din județ 

În primul rând, sucevenii sunt rugați să cumpere porci din surse autorizate, pe cât se poate pe plan local, fără ca porcii să fie transportați pe distanțe lungi.

Foarte important mai este ca datele de identificare ale vânzătorului să fie cunoscute de cumpărător. 

Crescătorii de porci din județul Suceava sunt rugați insistent să anunțe imediat medicul veterinar dacă observă vreun semn de boală la porcine.

Primul simptom important al pestei porcine africane este că porcul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.  

Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome.
Conform studiilor făcute până acum la nivel mondial, pesta porcină africană este mortală 100% la porcul domestic și undeva la 90% la porcul mistreț.

În Vietnam și în Europa se lucrează la un vaccin contra pestei porcine africane despre care se speră că va fi pe piață în maximum 2 ani.

Boala nu se transmite la om, dar face ravagii economice prin rata de mortalitate în rândul porcilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A cumpărat trei porci mari de la Piața Verești, iar în câteva zile toți au fost răpuși de pesta porcină africană.
 Vizualizări articol: 787 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
A cumpărat trei porci mari de la Piața Verești, iar în câteva zile toți au fost răpuși de pesta porcină africană5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei