Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 95 (8624)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Delicatese 50. Mirodenii.

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prejudecăți culinare.”Plăcintele „poale-n brâu” provin, de fapt, dinspre romani, ce le-au preluat de la greci și le-au adus și pe teritoriu românesc. La bază erau plăcinte cu carne. Strămoșii noștri le-au transformat în desert festiv, punând în ele brânză dulce și stafide. Le serveau la petreceri și le-au denumit ”poale-n brâu”, deoarece la acele petreceri la care erau servite se dansa mult, iar femeile își strângeau poalele sub centură ca să nu le deranjeze la dans. Zacusca provine, de fapt, de la slavi, unde înseamnă și azi ”aperitiv” (corect, frații moldoveni numesc ”zacuscă” nu doar preparatul din cămara noastră, ci orice gustare, aperitiv – n.a.). Era numele generic oferit mai multor mâncăruri, dar și unei fierturi de ierburi și ulei. Mai târziu aceasta se transformă într-un amestec de legume fierte în ulei. Mult mai târziu, zacusca se transformă în ceva asemănător cu ce mâncăm noi azi sub această denumire. Slavii au contribuit și la dezvoltarea borșului în gastronomia românească. Borșul era o fiertură lichidă de legume. Mai mult de 1000 de ani s-a mâncat borș și abia apoi a apărut ciorba, fel mai elaborat de amestec lichid de legume și carne. Primele restaurante deschise pe teritoriu românesc au apărut în 1821, atunci când bucătarii francezi, germani, austrieci și elvețieni au ajuns în Principatele Române.” (Veronica Ilieș).

Divorț.Soția dorește să înainteze cererea de divorț. Avocatul: – Care este motivul divorțului? – În cei 5 ani de căsnicie el și-a făcut datoria de bărbat doar de trei ori! Avocatul: – Foarte bine, cu așa motiv, șansele noastre în instanță cresc semnificativ! Copii aveți? – Da, cinci!

Ție, cea mai frumoasă.”Lumină aurie de august, când vara e-n curgere,/Pe toată o strâng într-un vas şi ţi-o dăruiesc/Ţie, cea alcătuită din blândeţe/Şi din răcoarea golului alpin,/Şi din atingerea de catifea a mării./Lumină aurie de august, strecurată prin mătase,/Pe toată o strâng într-un vas şi ţi-o dăruiesc/Ţie, cea alcătuită din uimire/Şi din har, şi din smerenie, şi din bucurie./Lumină aurie de august, atom cu atom/Pulsând în imensitatea ireală,/Pe toată o strâng într-un vas şi ţi-o dăruiesc/Ţie, cea mai frumoasă, şi mai îngândurată, şi mai singură.” (Mircea Florin Şandru). Mirodenii. ”Cea mai importantă contribuție la bunăstarea olandezilor venea din Insulele Mirodeniilor, azi Indonezia. Nu e de mirare că olandezii au înființat Compania Olandeză a Indiilor de Est în 1602, la doar doi ani după Compania Britanică a Indiilor de Est, având, practic, același scop: comerțul cu mirodenii. Compania olandeză devine repede un adevărat stat în stat. Bătea monedă, încheia tratate internaționale și conducea o armată proprie. La scurt timp după înființate, compania rupe monopolul portughez, care dura de aproape un secol, asupra unui condiment extrem de valoros, nucșoara, un condiment care se găsea doar pe trei mici insule indoneziene. Valoarea sa a crescut și mai mult atunci când medicii vremii au recomandat nucșoara ca unic tratament pentru ciumă. Cum ciuma bubonică tocmai lovise Europa, este ușor de înțeles modul în care prețurile au explodat literalmente. Anglia nu voia sa îi lase să scape o asemenea ocazie, dar confruntarea cu Olanda părea una costisitoare, așa că navigatorii britanici au ales o altă cale. Rămânea astfel o singură soluție: războiul! În confruntarea dintre Anglia și Olanda, olandezii au ieșit învingători. Astfel că au luat partea leului, ceea ce atunci părea bucata cea mai bună a afacerii, insulele cu nucșoară. Pentru a nu își umili prea mult adversarii, și sperând într-o colaborare viitoare, olandezii au ales să cedeze o colonie americană fără de valoare, New Amsterdam, către învinși. Iar englezii, pentru a păstra o fărâmă de orgoliu, i-au schimbat numele. I-au spus simplu: New York.”.

Bacșiș.”Regula generală spune că valoarea bacșișului trebuie să fie de 10% din nota de plată. În multe țări, acest procent este deja inclus și se regăsește în suma totală de plată pe bon. Dar, în România, bacșișul rămâne deocamdată la bunul plac al clientului. În localurile foarte modeste, spre exemplu cele cu autoservire, se poate lăsa un bacșiș de numai 5%. Iată care sunt obiceiurile de a da bacșiș în diverse zone ale lumii. Grecia: 10% – 15% din nota de plată, în funcție de local. Italia: 10% din nota de plată. Spania: aproximativ 1 euro în cafenele, până la 10 – 15% în celelalte localuri. SUA și Canada: 15 – 20% este bacșișul obișnuit, sub 10% este considerat jignitor. Marea Britanie: dacă bacșișul nu este inclus, se lasă între 10 și 15% din nota de plată. Germania și Franța: în multe localuri, serviciile sunt deja incluse în nota de plată, dar se lasă totuși un bacșiș între 15 – 17% din nota de plată.” (unica.ro).

Declarații.Când o femeie se hotărăște să vă iubească, nu trebuie să o credeți întotdeauna. Dar când se hotărăște să nu vă iubească, atunci trebuie să o credeți cu totul.” (Eduouard Bourdet).

Domn.Un bărbat perfect e cel dispus să aștepte ore în șir până când prietena sa e gata în două minute.

Elevi.După 1989 – poate azi?-  în România, într-o școală oarecare... - Copii, cum o chema pe acea femeie din pricina căreia a început războiul troian? Tăcere totală, în clasă... Învățătoarea : - Ei bine, acum spune tu, Elena, că ești premianta clasei....cum se numea acea femeie care a provocat războiul troian? Avea numele tău... Elena: - Ionescu, doamna învățătoare?...

Fix.Psihologul meu mi-a spus că eu am o obsesie cu răzbunarea şi şovinismul. L-am trecut, deja, pe listă, negroteiul&bozgorul dracului!

Idioți.Dumnezeu probabil îi iubește pe idioți, din moment ce a creat așa de mulți.

Imposibil.1. Spun unii că e mai bine să faci dragoste decât război, dar dacă aveţi chef de amândouă, căsătoriţi-vă! (Jerry Seinfeld). 2. E imposibil să ghiceşti câţi bani are de gând să cheltuie o femeie. (Albert Willemetz). Imaginație. Iubirea este cea care stimulează imaginația. Care, la rândul ei, stimulează și întreține iubirea...

Inspirație.Proprietarul unui han din împrejurimile Parisului servi un ou regelui Ludovic al XV-lea, în timpul unei călătorii a Suveranului şi îi ceru în schimb un napoleon. Ludovic al XV-lea se execută şi întrebă zâmbind: - Se vede că ouăle sunt foarte rare aici? - O! nu, Sire, răspunse hangiul, ouăle nu sunt rare, ci regii.

Garaj.Fata vine la tatăl ei: -Tată, putem, eu şi prietenul meu, să folosim maşina? - Da, dar nu are benzină! - Nu-i nimic. Şi aşa nu ieşim din garaj! NATO. Sau: să transformăm plugurile în săbii! Ion şi Maria în pat, în noaptea nunţii. O suceşte Ion pe toate părţile şi zice, mândru: - Bun pământ! Apoi se culcă fără să îi facă nimic. La un moment dat, Maria, ne mai putând să reziste, îi spune: - Ioane, dacă nu bagi plugul în pământ, îl dau la americani să facă din el bază militară!

Economie.Soţul pleacă în deplasare. Luându-şi la revedere de la soţie, primeşte ultimele sfaturi pentru drum: - Şi, te rog, nu cheltui banii pe lucruri pe care le poţi avea gratis acasă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Delicatese 50. Mirodenii..
 Vizualizări articol: 538 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Delicatese 50. Mirodenii.5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei