Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 84 (8613)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9744 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4504 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Exponate din nouă muzee

Bunuri de patrimoniu care poartă amprenta domnitorului Alexandru Ioan Cuza, expuse la Muzeul de Istorie Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

renumite din România, care poartă amprenta domnitorului Alexandru Ioan Cuza, au fost expuse la Muzeul de Istorie Suceava. Vernisajul expoziției „Alexandru Ioan Cuza - 150” a avut loc marți, 9 aprilie 2024, iar expoziția poate fi vizitată până pe 30 iunie 2024.

Directorul Muzeului Național al Bucovinei, dr. Emil Ursu, a fost gazda unui eveniment expozițional foarte important, legat de istoria Principatelor Române, care vorbește despre momentul de start pentru România Modernă, o expoziție despre una dintre importantele personalități ale românilor, Alexandru Ioan Cuza.

La realizarea acestui proiect au trudit nouă muzee partenere, a spus directorul Ursu, cărora acesta le-a mulțumit pentru efortul împletit spre împlinirea unui eveniment de excepție: Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Muzeal Național Moldova Iași – Muzeul Unirii, Complexul Muzeal Național Neamț, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” București, Muzeul Municipiului București, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Muzeul Județean  „Ștefan cel Mare” din  Vaslui, Muzeul Universității „Alexandru I. Cuza” Iași și, evident, Muzeul Național al Bucovinei Suceava.

 

Piese care vorbesc despre „parfumul unei epoci”  

Publicul merită să viziteze o expoziție generoasă, cu piese absolut interesante, spectaculoase, inedite, piese cu valoare istorică, documentară, care vorbesc încă despre „parfumul unei epoci” și despre importanța unor personalități ale acelei perioade, după cum a punctat Emil Ursu.

Șeful Muzeului Național al Bucovinei le-a mulțumit și colegilor săi de la Suceava: „dr. Monica Dejan, pentru propunerea de a realiza această expoziție la Muzeul de Istorie, muzeografului Cristina Slavic, colegilor de la Serviciul Conservare, care au făcut posibilă, alături de colegii de la București, etalarea exponatelor din expoziție”.

La vernisaj au fost prezenți și au vorbit despre expoziție muzeograful dr. Brândușa Munteanu, de la Muzeul UniriiIași, Marius Liviu Chiță, director adjunct la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” București, Mihaela Cristina Verzea, director adjunct la Complexul Muzeal Național Neamț, Ramona Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, Iana Balan, de la Muzeul Universității „Alexandru I. Cuza” Iași.

 

Mărturii legate de moartea lui Cuza

Publicul poate să vadă în vitrinele expoziției de la Suceava tunica de ofițer de lăncieri care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, celebrul portret oficial pictat de Carol Popp de Szathmari, sabia de onoare a domnitorului dăruită de districtul Râmnicu Sărat în 1863, bicornul original al lui Alexandru Ioan Cuza, obiecte personale ce au aparținut lui Alexandru Ioan Cuza (ceasuri, bijuterii, tabachere, servieta, un tac de biliard, brelocul din aur cu tipar sigilar din 1862 și o cutie-secretaire) și doamnei Elena Cuza (scrisori, sigilii, fotografii, bijuterii și o lampă).

Printre obiectele personale ce i-au aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza și care sunt expuse la Muzeul de Istorie Suceava se numără: fotoliul cu lemn și mătase, ceasuri, bijuterii, tabachere, porţelanuri, servieta, un tac de biliard şi ale Doamnei Elena Cuza - scrisori, sigilii, bijuterii, fotografii, trusa de scris, argintărie.

În vitrine se regăsesc și mărturii legate de moartea lui Cuza, cum ar fi tricolorul îndoliat folosit la înmormântare, o broșură cuprinzând programul ceremoniei de la înmormântarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

 

Decorații românești și străine, fotografii, litografii și picturi

Nu lipsesc din expoziție decorații românești și străine, fotografii, litografii și picturi, cărți poștale, tipărituri, portrete ale doamnei Elena Cuza, piese de mobilier, printre care un fotoliu care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, documente legate de marile reforme ale lui Cuza, cum ar fi Circulara despre Legea Rurală, Mihail Kogălniceanu, 1864, sau Ștampila Universității din Iași, 1860.

De asemenea, sunt expuse piese care au aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza și doamnei Elena, provenind din vechile colecții ale muzeului orașului Fălticeni, muzeu înființat în 1914 de către profesorul Vasile Ciurea. Din patrimoniul Muzeului Național al Bucovinei, se mai găsesc în expoziție călimara cu penița din argint a domnitorului Cuza, lornionul aurit al doamnei Elena Cuza, cartea ei de vizită cu coroana princiară etc.

Expoziția este completată de panouri foto-documentare, cu aspecte din viața și activitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, realizate de coordonatorul expoziției Cristina Slavic, muzeograf în cadrul Serviciului Istorie, de la Muzeul Național al Bucovinei, panouri care, după închiderea acestei expoziții (30 iunie 2024), vor putea să fie expuse prin școlile din județ. De la Suceava, expoziția „Alexandru Ioan Cuza - 150”va ajunge la Oradea, iar, în toamnă, la Piatra Neamț.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bunuri de patrimoniu care poartă amprenta domnitorului Alexandru Ioan Cuza, expuse la Muzeul de Istorie Suceava.
 Vizualizări articol: 442 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bunuri de patrimoniu care poartă amprenta domnitorului Alexandru Ioan Cuza, expuse la Muzeul de Istorie Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei