Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 76 (8605)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Importanța posturii corecte

Multe persoane sunt conștiente că, atunci când stau cocoșate sau adoptă o postură nepotrivită la computer, tastarea devine mai lentă și mai dificilă. Dacă întrebăm orice pianist profesionist despre importanța unei posturi bune în timpul cântatului și ne va spune că este aproape la fel de importantă ca talentul. Postura afectează și moderează toate funcțiile fiziologice, de la respirație și echilibrul emoțional, la secreția hormonală. Durerile de coloană, durerile de cap, dispoziția sufletească, tensiunea arterială, pulsul și capacitatea pulmonară se numără printre funcțiile cel mai ușor influențate de postură.

Nu arareori, femeile din secolul al XIX-lea aveau fel de fel de probleme de sănătate ca rezultat al modei corsetelor strânse cu balene. Medicul grec antic Hipocrat a observat legătura dintre anumite posturi și problemele de sănătate. El a descoperit că acei copii obișnuiți cu o postură neadecvată în zona superioară a spatelui, deasupra diafragmei, tind să sufere de deformații ale pieptului, răgușeală, boli pulmonare și respirație scurtă, pe când copiii care capătă această deformație mai jos de diafragmă dezvoltă la maturitate boli ale intestinelor inferioare, tulburări renale și circulație slabă în extremitățile inferioare.

Acum mai bine de o sută de ani, un actor și cântăreț profesionist din Australia, pe nume Frederick Matthias Alexander, a descoperit și a explicat legătura dintre postură și concentrare, dar și modul în care aceasta ne afectează sănătatea fizică și emoțională. Tehnica Alexander, ale cărei principii au fost elaborate în anii 1890, se bazează pe ceea ce Alexander numea „control fundamental”, prin care capul se ridică ușor vertical față de corp, permițând spatelui să-l urmeze.

Tehnica Alexander se bazează pe ideea că postura reprezintă o cheie vitală pentru curgerea liberă a energiei prin circuitele electrice și traseele meridianelor din corp. Când avem o postură incorectă, energia curge mai lent sau e mai slabă, fapt ce cauzează probleme legate de abilitățile motorii și procesele de gândire, care ne afectează, la rândul lor, randamentul optim, orice am face.

Postura neadecvată poate fi cauzată de o lipsă a conștiinței corporale. Deoarece majoritatea persoanelor nu înțeleg importanța menținerii unei posturi corecte mai ales când sunt singure – nu în public – sau când efectuează activități de rutină. Curbarea părții superioare a coloanei (cifoza) împinge abdomenul în față și cauzează colapsul pieptului. Acest tip de postură incorectă creează presiune pe atât de mulți nervi și mușchi, încât poate duce la surescitare, iritabilitate, tulburări digestive și depresie.

Unul dintre principalii factori ai unei posturi bune, ușoare și confortabile este înțelegerea importanței gâtului. Dacă ajustăm postura mușchilor gâtului, întinzând și alungind coloana în zona cervicală și retrăgând ușor bărbia spre interior, nu în jos, putem afecta postura întregii coloane vertebrale. La rândul ei, ridicarea creștetul capului spre cer alungește spatele gâtului și aduce bărbia ușor spre interior. Această acțiune simplă încurajează zona inferioară a spatelui să se alungească și să se îndrepte.

Vă prezentăm în continuare un exercițiu de corectare a posturii: Stăm în picioare în fața unei oglinzi de mărimea corpului, fără încălțăminte. Stăm așa cum am sta în mod normal și ne verificăm postura. Încercăm să facem asta dintr-o parte, observând curbarea subtilă a coloanei. E normal să avem o curbă bombată moderat în spatele gâtului și în zona inferioară a spatelui, însă nu prea pronunțată. Ne uităm la bărbie, asigurându-ne că nu e împinsă prea mult în față, o greșeală des întâlnită. Ne vizualizăm cât mai înalți cu putință și încercăm să ne imaginăm că de creștetul capului avem prinsă o coardă care ne înalță capul. Ne ferim să ne lăsăm pe un picior mai mult decât pe celălalt când stăm pe loc, pentru orice interval de timp, deoarece asta cauzează alinierea incorectă a șoldurilor. Când stăm în picioare, distribuim greutatea în mod egal pe picioare, cu șoldurile duse ușor în față.

Corpul nostru e făcut să evite durerea. Dacă vreo mișcare provoacă durere în corp, corpul își amintește și încearcă să se miște altfel. La început, reantrenarea propriei posturi corporale poate să ni se pară inconfortabilă, iar postura incorectă cu care suntem obișnuiți poate părea mai confortabilă, însă corecția tenace zilnică va da roade în timp, rezultând într-o postură corectă și o stare mai bună de sănătate fizică și psihoemoțională.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Importanța posturii corecte.
 Vizualizări articol: 2581 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.93/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 28 voturi
Importanța posturii corecte4.9528

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei