Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 41 (8570)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sprijin

Adulții cu dizabilități din centrele rezidențiale vor putea fi luați în plasament de către asistenți personali profesioniști

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Politica de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități a dus la apariția unui nou serviciu social -  plasamentul la un asistent personal profesionist, similar cu plasamentul la asistenți maternali pentru copii. Asistentul personal profesionist este o persoana atestată care asigură la domiciliul său îngrijirea și protecția adultului cu handicap grav sau accentuat care nu are un spațiu de locuit, nu obține niciun venit sau obține un venit de până la salariul mediu pe economie și căruia i s-a recomandat o formă de servicii de sprijin de către Comisia pentru Evaluarea Persoanelor Adulte cu Dizabilități. Între asistent și adultul cu dizabilități luat în plasament nu trebuie să existe legături de rudenie.

La această dată în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava sunt 20 de posturi de asistenți personali profesioniști în organigramă, dar încă nu au început recrutările deoarece legislația în domeniu mai trebuie completată. Directoarea DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac, a declarat că primii angajați vor fi probabil din rândul salariaților instituției, respectiv al asistenților maternali care au în plasament copii cu dizabilități care ajung la vârsta maturității și vor să îi păstreze în familie.

Totodată, în centrele rezidențiale din structura DGASPC Suceava se află 851 de adulți cu dizabilități. Ca număr, județul nostru este pe locul trei la nivel național, după județul Mureș, care are 1.045 de persoane instituționalizate, și Prahova, cu 1.035 de persoane, conform datelor puse la dispoziție de  Nadia Crețuleac. Cele mai puține persoane cu dizabilități instituționalizate sunt în județul Covasna - 37 de persoane și Galați – 104 persoane.

La nivel național sunt 17.908 persoane cu dizabilități instituționalizate. Analizele statistice arată că numai la Centrul de Reabilitare Neuropsihiatrică de la Sasca Mică sunt furnizate servicii sociale unui număr mai mare de persoane adulte cu dizabilități decât în fiecare din alte 22 de DGASPC-uri (în toate centrele aflate în structura lor).

 

Condiții pentru a deveni asistent personal profesionist pentru adulți cu dizabilități

O persoană calificată ca asistent personal profesionist poate face cerere de preluare în plasament a unuia sau a mai mulți adulți cu dizabilități dintr-un centru rezidențial. Cererea trebuie să conțină numărul de persoane adulte cu dizabilități pentru care solicitantul consideră că poate asigura în același timp toate condițiile, trebuie să fie menționate disponibilitatea de a îngriji persoanele respective și motivul pentru care dorește să devină asistent personal profesionist.

Printre documentele care trebuie să însoțească cererea persoanei care doreşte să devină asistent personal profesionist se numără dovada absolvirii învăţământului general obligatoriu;  o scurtă prezentare a sa şi a persoanelor cu care locuieşte, precum şi acordul din partea fiecărei persoane adulte cu care locuieşte pentru activitatea pe care urmează să o desfăşoare; adeverinţe medicale privind starea de sănătate, eliberate de medicul de familie, atât pentru solicitant, cât şi pentru persoanele cu care locuieşte; declaraţie pe propria răspundere, în formă autentică, a coproprietarului/coproprietarilor sau a proprietarului, în cazul închirierii sau al comodatului, privind acordul ca solicitantul să desfăşoare activitatea de asistent personal profesionist; copie de pe certificatul de calificare sau de pe certificatul de competenţe profesionale ca asistent personal profesionist.

Deocamdată în județul Suceava nu s-au organizat cursuri de calificare sau activități de evaluare și certificare a competențelor profesionale ca asistent personal profesionist, finalizate cu certificat de calificare sau cu certificat de competențe profesionale.

Este important de menționat că la luarea deciziei referitoare la stabilirea asistentului personal profesionist pentru un adult cu dizabilități se va lua în considerare și opinia acestuia.

 

Drepturile și obligațiile asistenților personali profesioniști

Pentru fiecare adult cu handicap grav sau accentuat aflat în îngrijirea şi protecţia asistentului personal profesionist se vor acorda sumele necesare acoperirii cheltuielilor lunare de hrană, echipament, cazarmament, materiale igienico-sanitare, precum şi sumele aferente acoperirii cheltuielilor de locuit. Conform actualei legislații, aceste sume se suportă din bugetul propriu al judeţului.

Cuantumul sumelor acordate se stabileşte prin hotărâre a Consiliului Judeţean şi nu poate depăşi cuantumul cheltuielilor efectuate pentru adulţii cu handicap asistaţi în centrele rezidenţiale publice.

Asistenții personali profesioniști vor avea statutul de angajați ai DGASPC, cu un salariu net de aproximativ 3000 de lei și cu toate drepturile conferite de legislația în domeniu. 

Pe perioada concediului de odihnă, angajatorul are obligaţia de a asigura persoanei cu handicap grav sau accentuat un înlocuitor al asistentului personal profesionist ori găzduirea într-un centru de tip respiro.

Asistentul personal profesionist trebuie să își asume răspunderea că va realiza integral planul individual de servicii al adultului cu handicap grav sau accentuat; să presteze pentru acesta toate activităţile şi serviciile prevăzute în contractul individual de muncă, în fisa postului şi în planul individual de servicii; să-l trateze cu respect, bună-credinţă şi înţelegere şi să nu abuzeze fizic, psihic ori moral de starea acestuia. Practic trebuie să-i asigure integrarea în familia sa, aplicându-i un tratament egal cu al celorlalți membri ai familiei și să-i asigure protecția împotriva discriminării, abuzurilor și neglijării.

De asemenea, trebuie să comunice DGASPC, în termen de 48 de ore de la luarea la cunoştință, orice modificare survenită în starea fizică, psihică ori socială a adultului cu dizabilități pe care îl are în plasament şi alte situaţii de natură să modifice acordarea drepturilor prevăzute de lege.

Potrivit legii, în funcție de gradul și tipul de handicap și de situația familială, o persoană poate beneficia de îngrijire la domiciliu din partea unui asistent personal, de îngrijire în centre de zi, îngrijire în centre rezidențiale sau de un asistent profesionist care va prelua persoana cu handicap în propriul domiciliu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adulții cu dizabilități din centrele rezidențiale vor putea fi luați în plasament de către asistenți personali profesioniști.
 Vizualizări articol: 1180 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Adulții cu dizabilități din centrele rezidențiale vor putea fi luați în plasament de către asistenți personali profesioniști0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei