Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 dec 2023 - Anul XXVIII, nr. 297 (8521)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Salvare miraculoasă

Scos viu de pompieri după ce a stat 8 ore sub pământ – ”Ajutor! Ajutor! se auzi un glas slab de sub pământ”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un tânăr în vârstă de 30 de ani, acoperit de un mal de pământ și piatră care s-a surpat peste el în timpul curățării unei fântâni, a fost scos viu, la suprafață, de pompieri după o operațiune de 8 ore în cadrul căreia, la un moment dat, nu prea mai erau speranțe că bărbatul ar mai fi în viață.

Asta în condițiile în care la mai bine de 6 ore de când săpau pompierii nu primiseră nici un semn de viață din partea celui la care făceau eforturi să ajungă.

”Ajutor! Ajutor! se auzi un glas slab de sub pământ”, au descris salvatorii momentul care le-a dat un imbold și mai puternic de a continua în ritm susținut acțiunea de săpare.

 

Săpături cu utilaje, apoi manual

Pompierii militari suceveni au fost alertați sâmbătă, în jurul amiezii, cu privire la faptul că în timp ce trei bărbați lucrau pentru curățarea unei fântâni, în comuna Pojorâta, malul s-a surpat peste unul dintre ei.

Pompierii militari au ajuns la fața locului cu două autospeciale cu accesorii specifice acestui tip de intervenție.

Pentru că era foarte mult de săpat, la locul evenimentului au ajuns și două buldoexcavatoare de la Comitetul Local pentru Situații de Urgență Pojorâta.

În prima fază, s-au consolidat malurile și s-a săpat cu utilaje, însă pe măsură ce se apropiau de locul în care era tânărul îngropat, pompierii au trecut la săparea manuală.

 

Găsit la o adâncime de aproximativ 8 metri față de nivelul solului, acoperit de un strat de piatră de peste 5 metri înălțime

Maiorul Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al pompierilor militari suceveni, a explicat pe scurt cum a decurs operațiunea întinsă pe 8 ore:  

”Cele două utilaje au excavat până la o adâncime de 4 metri, după care pompierii au trecut la consolidarea  zonei și apoi la operațiunea de săpare manuală. După aproximativ 8 ore de muncă asiduă salvatorii au reușit să ajungă la victimă. Vorbim de un tânăr în vârstă de 30 de ani, care a fost  găsit la o adâncime de aproximativ 8 metri, fiind acoperit de un strat de piatră de peste 5 metri înălțime. Din fericire, acesta era conștient și cooperant, a fost evacuat la suprafață și apoi preluat de cadrele medicale”.

 

Momentul în care victima a răspuns și a confirmat că trăiește

Cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava au descris momentul emoționant în care tânărul le-a dat semnalul că trăiește:

”Ore întregi, uzi în spate, cu speranțe care se risipeau odată cu timpul care se scurgea. Au scos deja 4 metri de piatră și... timp de peste 400 de minute, nimic... Dar, deodată:

- Ajutor! Ajutor! se auzi un glas slab de sub pământ.

- Doamne! S-aude! E viu! cruci făcute-n grabă de salvatori...

- Dumnezeu nu lucrează cum credem noi!, se minună Costel, șeful gărzii de intervenție. Hai! Mai avem cam un metru de piatră până la el. Să-i dăm bătaie, dar cu grijă!

Cum e oare să stai 8 ore sub pământ? Nu știm, dar poate tânărul salvat ne va povesti, într-o zi, cumpăna prin care a trecut... Nouă și nepoților săi... Pentru că Dumnezeu, prin îngerii săi salvatori, i-a dăruit această șansă”.

 

Medicul SMURD Oana Florina Mihalovici, despre tânărul salvat de sub pământ: „Cred că Dumnezeu l-a îmbrățișat astăzi”

Medicul urgentist SMURD Oana Florina Mihalovici, care l-a preluat de la Pojorâta pe tânărul salvat de pompieri, s-a declarat impresionată de caz. Tânăra doctoriță a spus că pacientul i-a mărturisit că auzea tot ce se întâmplă afară și se ruga la Dumnezeu să fie salvat. Supraviețuirea bărbatului în aceste condiții extrem de dificile a fost favorizată de poziția ghemuit în care a stat sub pământ, respirând cu capul pe genunchi.

„Am preluat de la locul solicitării [Pojorâta] un pacient conștient și cooperant, stabil hemodinamic și respirator, pe care l-am predat la UPU Suceava pentru investigații. A fost dificil, este o politraumă. A stat atâta timp sub un mal de pământ... A spus că a stat ghemuit, (...), auzea tot ce se întâmplă afară și s-a rugat la Dumnezeu să-l scoată cât mai repede”, a declarat doctorița Mihalovici. Întrebată ce crede despre modul în care a supraviețuit tânărul 8 ore sub pământ, ea a răspuns cu emoție: „Cred că Dumnezeu l-a îmbrățișat astăzi”.

După investigațiile efectuate la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Dan Teodorovici, a declarat că pacientul prezintă un traumatism cranio-cerebral de nivel mediu, contuzie toraco-abdominală și un traumatism la nivelul coloanei lombare, fiind internat în secția de Neurochirurgie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scos viu de pompieri după ce a stat 8 ore sub pământ – ”Ajutor! Ajutor! se auzi un glas slab de sub pământ”.
 Vizualizări articol: 2029 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Scos viu de pompieri după ce a stat 8 ore sub pământ – ”Ajutor! Ajutor! se auzi un glas slab de sub pământ”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei