Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 201 (8425)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

La înălțime

Sărbătoarea Roadelor, un eveniment plin de culoare și entuziasm

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sărbătoarea Roadelor a adunat și anul acesta la Solonețu Nou o mare de oameni din mai multe localități ale județului, dar și invitați din alte colțuri ale țării. A fost un bun prilej de a cunoaște comunitatea poloneză din România, mai ales pentru cei care s-au aflat pentru prima oară la această manifestare, cum a fost și cazul Ambasadorului Republicii Polone în România, Excelența Sa Paweł Soloch. Ca în fiecare an, totul a început cu primirea oaspeților la intrarea în Solonețu Nou, într-o atmosferă de sărbătoare, de președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, dar și de alți membri din asociație și din comunitatea din Solonețu Nou. Călăreți îmbrăcați în costume populare, dar și calești în care invitații au urcat, au mers spre centrul satului, iar la biserică au fost întâmpinați cu pâine și sare. A urmat Sfânta Liturghie, cu sfințirea coroanelor făcute pentru această sărbătoare, precum și a roadelor. Slujba a fost oficiată de ES Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, împreună cu preotul Alois Farțadi, decan de Bucovina, sublocotenent preot Piotr Sokołowski, capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, preotul Jerzy Najdek, capelanul muntenilor bucovineni din Polonia, preotul doctor Stanislav Ioan Cucharec, capelanul polonezilor din dieceza de Iași și parohul din Solonețu Nou, precum și preoți din dieceza de Iași.

După Sfânta Liturghie, standuri colorate au fost prezentate de polonezii din Bucovina, dar și din Iași, Constanța și București, precum și de vecinii lor români și ucraineni. Au fost prezentate roade ale pământului, specialități culinare, conserve și băuturi. Nu a lipsit tradiționala tombolă și un concert folcloric cu participarea ansamblurilor poloneze „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou, alături de membrii ansamblului „Dolina Nowego Sołonca” din Złotnik, formată din emigranți postbelici din Bucovina în Polonia și urmașii acestora, un grup de copii din Cacica, precum și invitați din Polonia, cum ar fi fanfara Detașamentului de Pompierilor Voluntari și formația de muzică folclorică „Gacoki” din localitatea Gać, precum și formația de muzică populară „Roztoka” din Międzybrodzie Żywieckie, dar și ansamblul „Pădurețul” al Școlii Gimnaziale din Pîrteștii de Sus.

La Sărbătoarea Roadelor de la Solonețu Nou au mai participat însărcinata cu afaceri a Ambasadei Poloniei la București, Natalia Piotrowska, directorul adjunct al Cancelariei Consiliului Voievodatului Podkarpackie, Rozalia Mazur, reprezentantul Asociației „Wspólnota Polska”, Zenka Bańkowska, precum și  consilierul eparhial la Biroul de Relații cu Minoritățile din cadrul Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Mihai Cobziuc. În Bucovina a mai ajuns  delegația Schimbului 13 al Contingentului Militar Polonez din Craiova împreună cu comandantul lor, maiorul Damian Gronek, precum și reprezentanți ai autorităților locale și centrale, cum ar fi subsecretarul de stat la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, Doina Iacoban, primarul comunei Cacica, Petru Todosi, primarul comunei Arbore, Dan Tiperciuc și directorul Salinei Cacica, Radu Dîrțu. Sărbătoarea Roadelor din acest an a primit finanțare de la Cancelaria Primului Ministru, prin intermediul Asociației „Wspólnota Polska”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărbătoarea Roadelor, un eveniment plin de culoare și entuziasm.
 Vizualizări articol: 921 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sărbătoarea Roadelor, un eveniment plin de culoare și entuziasm0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei