Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 192 (8416)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Medicamentul natural pentru stres, depresie și anxietate

Oamenii de știință din domeniul somnologiei numesc stresul „virus anti-somn”. Gândiți-vă la dormitorul dumneavoastră – sanctuarul pentru dormit – ca la „cabinetul terapeutului”. Una dintre primele întrebări pe care le punem întotdeauna pacienților noștri este: „Cum stați cu somnul?” Un somn bun conferă un bun echilibru emoțional. Somnul inteligent este terapeutul dumneavoastră personal, la domiciliu, pentru bunăstarea emoțională.

De foarte mult timp, cercetătorii au observat că un somn nereușit conduce la instabilitate emoțională în ziua următoare. Suntem mai predispuși să „izbucnim”, să devenim furioși și să reacționăm exagerat la micile neajunsuri ale vieții.

Un somn bun echilibrează amigdala cerebrală și lobul frontal al creierului. Scanările cerebrale care analizează răspunsul emoțional al unei persoane după o noapte de somn bun sau rău au arătat că amigdala cerebrală este mult mai intens activată la persoanele care suferă de insomnie. Această hiperactivare vă împiedică să vă treziți „odihnit” și să gândiți clar. După o noapte de somn prost, vă puteți trezi literalmente „scăpat de sub control”. Dar un somn bun vă ajută să vă controlați mai bine reacțiile emoționale a doua zi.

Un somn bun duce, de asemenea, la o stare de spirit bună. Depresia este cauzată de un dezechilibru hormonal, iar o mare parte din acest „dezechilibru” apare în timpul unui somn de proastă calitate, ceea ce face ca un somn bun să fie cel mai sigur „antidepresiv”. Atunci când dormiți, creierul eliberează mai multă serotonină, hormonul fericirii, împreună cu dopamină, hormonul plăcerii. Atunci când nu dormiți suficient sau când somnul pe care îl aveți este de proastă calitate și întrerupt, creierul dumneavoastră nu este capabil să producă aceste antidepresive naturale. Somnul de calitate înseamnă că în creierul adormit există un echilibru biochimic – a primit cele mai bune proporții de stadii de somn profund și ușor și un număr suficient de ore pentru a se simți odihnit.

Un somn de calitate are alte două efecte care conduc la o stare de spirit mai bună. Împiedică sistemul nervos central să reacționeze în mod exagerat la stres. De asemenea, declanșează melatonina, pe care o numim hormonul „somnului fericit”. Un echilibru hormonal mai bun în timpul somnului conduce la stări de spirit pozitive a doua zi.

Dormind mai bine, uitați mai puțin. Unele dintre medicamentele pe care creierul le produce în timp ce doarme sunt medicamente pentru memorie, motiv pentru care uitarea este una dintre cele mai evidente probleme cauzate de lipsa somnului. Imaginați-vă creierul ca pe un birou aglomerat, în care au fost întocmite o mulțime de fișiere de informații în timpul zilei. În timpul somnului, creierul – uriașul dulap cu dosare – sortează informațiile din timpul zilei, le ajustează și le curăță puțin și apoi le arhivează în fișierele de memorie în care își au locul: nume, numere de telefon, informații pe care le studiați pentru un test și așa mai departe. Majoritatea informațiilor din timpul zilei sunt stocate inițial în banca de memorie pe termen scurt, hipocampul. Dar acest fișier de stocare este mic și poate fi ușor supraîncărcat. În fiecare noapte, în timpul somnului, creierul dumneavoastră transferă aceste informații în arhive inteligente. Atunci când vă treziți, o zonă a creierului denumită hipocamp a fost parțial descărcat de informațiile și amintirile din ziua precedentă și este gata să preia altele noi. Fără un somn bun, este posibil ca arhiva să nu aibă suficient spațiu pentru a stoca informațiile nou dobândite, ceea ce duce la o memorie slabă.

Există unele evenimente, amintiri și informații pe care doriți să vi le amintiți, iar altele pe care doriți să le uitați. Somnul le facilitează pe amândouă, selectând cu înțelepciune ce gânduri stochează și ce gânduri aruncă la gunoi. Deoarece aruncarea la gunoi a gândurilor toxice se află în capul listei pentru a vă îmbunătăți sănătatea, somnul este deosebit de important pentru tratarea tulburărilor de dispoziție.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicamentul natural pentru stres, depresie și anxietate.
 Vizualizări articol: 3058 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 25 voturi
Medicamentul natural pentru stres, depresie și anxietate5.0525

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei