Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 185 (8409)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Iunie-iulie 2023

Sute de refugiați ucraineni, implicați în șase proiecte sociale derulate de Asociația Institutul Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de refugiați ucraineni din zonă au fost implicați, pe parcursul lunilor iunie-iulie 2023,în șase proiecte sociale cu finanțare de la HEKS EPER România, proiecte derulate de Asociația Institutul Bucovina, una dintre puținele organizații din Suceava care continuă să sprijine refugiații ucraineni.  

Șase persoane refugiate din Ucraina, care au fost întotdeauna dispuse să ajute și să contribuie la binele comunității locale, au devenit liderii refugiaților ucraineni, beneficiari ai Asociației Institutul Bucovina, care, cu sprijinul acordat de HEKS EPER România, au desfășurat o varietate de activități, incluzând integrarea, terapia și activitățile de socializare pentru comunitatea de refugiați din Ucraina, stabiliți în Suceava. Cele șase proiecte au un scop comun: să ofere sprijin și să aducă împreună comunitatea refugiaților din regiune.

 

Terapie ocupațională

Am aflat de la reprezentanții Asociației Institutul Bucovina că unul dintre cele șase proiecte este proiectul „Gândire pozitivă în condițiile lumii moderne”, care este condus de Svitlana Sabura, o femeie în vârstă de 39 de ani, din Odesa, soție, mamă și antreprenor. Copilul său participă, de asemenea, la activitățile after-school organizate de Asociația Institutul Bucovina.

În cadrul acestui proiect, a fost implementat un curs foarte eficient de sprijin psihologic și reabilitare prin intermediul terapiei ocupaționale. „Svitlana și participanții au avut numeroase sesiuni în care au lucrat cu succes asupra fricilor, emoțiilor pozitive și negative, reușind să elibereze tensiunea din sufletele lor prin confecționarea de bijuterii. Ca rezultat, femeile implicate au dezvoltat un mod stabil de gândire și comunicare constructivă și au creat cu mândrie multe bijuterii frumoase folosind materiale de înaltă calitate”, spun responsabilii de proiect.

 

Cursuri sportive educaționale și de dezvoltare fizică

Un alt proiect se numește „Fotbalul este mai mult decât o viață. Împreună la victorie”și este de condus de Kalach Volodymyr, în vârstă de 58 de ani, originar din orașul Mariupol. Datorită experienței sale ca antrenor de fotbal, el a oferit mai multe servicii în cadrul proiectului: cursuri sportive educaționale și de dezvoltare fizică, ateliere de fotbal pentru copii, dezvoltarea abilităților fizice la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 8 ani și între 9 și 14 ani, organizarea de jocuri amicale cu echipele de copii din școlile sportive din municipiul Suceava, realizarea de recenzii, interviuri și analize ale meciurilor de fotbal. Evaluarea copiilor și a părinților a fost inclusă în evaluarea generală a activităților proiectului.

 

Lecții medicale

Proiectul „Smart people - lecții medicale”este condus de Olga Koval, în vârstă de 37 de ani, din Zaporizhzhia, căsătorită și cu doi copii, care participă la toate activitățile educaționale pentru copii organizate de Asociația Institutul Bucovina. Olga este medic. De aceea, acest proiect cuprinde instruiri medicale, informații educaționale și de dezvoltare, prelegeri și cursuri practice destinate grupurilor de copii, adolescenți și adulți din comunitatea ucrainenilor localizați în Suceava. În cadrul proiectului, este oferită posibilitatea de a beneficia de consultații medicale online, atunci când este necesar. „Printre rezultatele obținute în cadrul proiectului se numără dezvoltarea coeziunii sociale, minimizarea consecințelor negative asupra sănătății, creșterea conștientizării și interacțiunii sociale pentru copii, adolescenți și adulți din rândul comunităților ucrainene și românești”, spun organizatorii.

Participanții au dobândit, de asemenea, competențe în acordarea primului ajutor medical, înțelegerea algoritmului corect de acțiuni, familiarizarea cu funcțiile fiziologice ale corpului și patologia acestuia, precum și sprijin în adoptarea unui stil de viață sănătos.

 

Ateliere de gastronomie

Proiectul „Cofetarul ce aduce fericire”este coordonat de Irena-Elena Duman, în vârstă de 30 de ani, căsătorită și cu doi copii. Ea a urmat studii în domeniul turismului și al afacerilor hoteliere-restaurant și are o experiență de cofetar de peste șase ani. În cadrul acestui proiect, Irena a organizat diverse ateliere despre pregătirea diferitelor deserturi gustoase în bucătăria mamelor din Ucraina, la ROUA Info HUB.

Proiectul a adunat peste 60 de persoane, de la copii de 8 ani, până la vârstnici de 60+.

Unul dintre evenimentele organizate în cadrul proiectului a fost Ziua Borșului Național Roșu Ucrainean, unde gospodinele ucrainene de la bucătăria ROUA Info HUB - Casa Mamelor din Ucraina au servit aproximativ 30 de reprezentanți din diverse organizații și instituții. Irena a oferit sprijin și coordonare pentru toate activitățile care implică prepararea de dulciuri și gustări delicioase de către gospodinele ucrainene, la ROUA Info HUB.

 

„ROUA – ateliere handmade și activități cu adolescenții”

Proiectul„ROUA – ateliere handmade și activități cu adolescenții” este condus de Mykhaylenko Anna, în vârstă de 31 de ani, din Poltava, care are un fiu în vârstă de 10 ani. Anna are o experiență de peste zece ani în domeniul energiei și este expertă în diverse tehnici de lucru manual (handmade).

Echipa proiectului include și alți lideri, precum Olena Zaushytsina (în vârstă de 69 de ani), Mykola Zabrodskyi (în vârstă de 67 de ani) și Sofya Strikalova (în vârstă de 21 de ani).

Proiectul, spun participanții, a cuprins o varietate de activități, cum ar fi pictura, decupajul cu tehnica șervețelului, țesutul și creația de brățări, toate adresate atât copiilor, cât și adulților. Participanții din diferite grupuri de vârstă au fost implicați în aceste cursuri, „îmbogățindu-se cu emoții pozitive, dobândind abilități utile și noi cunoștințe, putându-se mândri cu ceea ce au realizat cu propriile mâini și prin propriul efort”.

 

Consiliere juridică

Proiectul„Eu am drepturi! - consilieri juridice” a adus împreună două persoane licențiate în jurisprudență, Sabura Svitlana și Slastnikova Anna, din Odesa, care s-au implicat în acordarea de consultații juridice, atât în mediul online, cât și în întâlniri fizice, pentru peste 30 de familii de refugiați cu probleme juridice nerezolvate în Ucraina. Aceste probleme includeau aspecte legate de familie, moștenire, pensie și alte aspecte administrative. Echipa proiectului a fost activă în depunerea cererilor necesare pentru a oferi sprijin celor în nevoie, obținând cu succes soluții pentru toate situațiile lor.

 

Servicii pentru refugiații ucraineni

Asociația Institutul Bucovina, furnizor licențiat de servicii sociale, oferă din luna martie 2022 servicii pentru refugiații ucraineni: diagnoză, evaluare și consiliere; acordare de sprijin material; servicii de suport; facilitare acces resurse pentru categorii de refugiați din grupuri dezavantajate; servicii de informare pentru situații de urgență, aceasta a dezvoltat două structuri importante desemnate refugiaților, și anume: Centrul de Urgențe Sociale Suceava și ROUA Info Hub - Casa Mamelor din Ucraina.

Până în prezent, Centrul de Urgențe Sociale Suceava a sprijinit aproximativ 400 de familii și peste 1.000 de adulți însoțiți de peste 500 de copii, iar ROUA Info Hub a implicat membrii a circa 200 de familii în diverse activități.

La finalul lunii aprilie 2023, membrii Asociației Institutul Bucovina au aflat despre oportunitatea de a aplica pentru granturile oferite de HEKS EPER România. Aceste granturi au fost concepute pentru a sprijini inițiativele ucrainenilor afectați de criza din Suceava, Arad, Baia Mare și Cluj, fiind deja implicați în dezvoltarea rezilienței comunităților în situația actuală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de refugiați ucraineni, implicați în șase proiecte sociale derulate de Asociația Institutul Bucovina.
 Vizualizări articol: 527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sute de refugiați ucraineni, implicați în șase proiecte sociale derulate de Asociația Institutul Bucovina0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei