Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 185 (8409)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Trenduri printre absolvenți

Facultățile ieșene revin puternic în preferințele liceenilor de top, din cauza costurilor mari din Cluj sau Capitală

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Afară” sau în țară? Cluj sau București? Iași sau Suceava? Uman sau real? Au fost întrebările de pe buzele a sute de absolvenți de liceu din județ, adolescenți care au promovat examenul de bacalaureat și care au fost puși în fața uneia dintre cele mai mari provocări – alegerea facultății.

Pentru absolvenții colegiilor de top din județ, prestigiul universității și oportunitățile după absolvire au cântărit greu în alegerile lor, însă mai sunt câteva aspecte care i-au influențat puternic pe adolescenți.

Costurile tot mai ridicate din marile orașe, mai ales Cluj sau București, chiriile foarte piperate, dar și distanța considerabilă de casă i-au determinat pe unii absolvenți să-și reconsidere opțiunile în ceea ce privește orașul unde vor să studieze.

„Am observat o revenire puternică a Iașului în preferințele absolvenților, sunt mulți care s-au îndreptat spre Iași, un număr considerabil mai mare față de anii trecuți”, a menționat Dan Popescu, directorul Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava.

Acest trend este confirmat și de prof. Daniela Dungeanu, directoarea unui alt colegiu performant din județ, „Petru Rareș” Suceava.

„Iașul urcă puternic în opțiunile absolvenților. Copii foarte buni, cu medii mari, s-au orientat spre Iași. Vorbim despre alte prețuri față de Cluj sau București, în special la chirii, de distanța mai mică față de casă. În plus, orașul a cunoscut o dezvoltare considerabilă, recunoscută, sunt companii puternice care au venit către Iași, multinaționale atractive în rândul viitorilor studenți”, a explicat Daniela Dungeanu.

Cât privește programele de studiu, facultățile pentru care au optat elevii de la ”Petru Rareș” Suceava, Medicina rămâne în clasamentul preferințelor viitorilor studenți (în special ale absolvenților de profil real), urmată de facultăți cu profil tehnic (Automatică/ Telecomunicații/ Calculatoare), Academia de Studii Economice și Informatică/ Programare din Cluj, Iași, București sau Suceava, în mare parte. De asemenea, se remarcă un interes mai pregnant pentru academiile militare și pentru Academia de Poliție, aceasta din urmă mai ales în rândul celor de la uman.

Medicina rămâne și în topul preferințelor ștefaniștilor, la fel ca facultățile din domeniul IT (Politehnica sau Universitatea București). Drept, Psihologie sunt alte specializări pentru care au optat tinerii.

„Circa 10% dintre absolvenți s-au îndreptat către studii în străinătate. Avem SUA, Olanda, Franța, Elveția, Danemarca și un absolvent admis la Oxford”, a mai completat Dan Popescu.

 

98% dintre absolvenții de la CN ”M. Eminescu”, admiși la facultăți

La Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, comparativ cu anii școlari precedenți, a crescut semnificativ numărul absolvenților care au ales să-și continue studiile în mediul universitar, în loc să să-și găsească un loc de muncă în țară sau în străinătate.

Potrivit conducerii colegiului, aproximativ 98% dintre absolvenți au fost admiși la facultăți, printre cele preferate aflându-se Universitatea „Babeș Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, Universitatea din Suceava, Universitatea București, Universitatea de Medicină și Farmacie Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie București, Academia de Poliție București, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, dar și Universitatea de Vest din Timișoara.

Specializările pentru care aceștia au optat corespund, în linii mari, profilului absolvit în cadrul liceului, existând, desigur, și cazuri atipice. Astfel, absolvenții de la profilul real, mate – info, au ales specializări precum informatică, ingineria calculatoarelor, inginerie electrică și telecomunicații, inginerie medicală, studii economice, precum și medicină generală și stomatologie. Cei de la profilul umanist, științe sociale, au optat pentru drept, psihologie, științe economice, istorie sau filosofie. Absolvenții de la profilul umanist, filologie, au optat pentru litere, geografie, drept, studii economice, studii europene, dar și pentru Academia de Poliție. Cei de la profilul vocațional, pedagogic, au optat pentru specializări precum pedagogia învățământului primar și preșcolar, psihologie, drept, filologie, studii economice sau educație fizică și sport. O mare parte din absolvenții de la pedagogie au susținut examenul de titularizare pentru învățători sau educatori, iar în urma promovării acestuia, vor ocupa posturi în învățământul primar și preșcolar din județ.

 

Cei mai mulți dintre absolvenții de la „Hurmuzachi” și „N. Gane” merg la Iași  

La Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți se remarcă predominanța specializărilor Medicina (Iași) și Drept (Suceava), potrivit directorului instituției, prof. Adrian Puiu.

De regulă, elevii de la Științele naturii au ales să continue cu Medicina, cei de la Științe sociale și Filologie continuă la Drept, cei de la Mate - info aleg domeniul IT sau facultăți tehnice, însă nu este neapărat o regulă.

Dintre tinerii chestionați, cei mai mulți s-au îndreptat spre Iași („Al. I. Cuza”, UMF și Universitatea Tehnică). La distanță destul de considerabilă urmează Universitatea din Suceava, București (ASE, Universitatea București, UMF, etc.) și Cluj (cei mai mulți la UBB și Universitatea Tehnică).

Cât privește specializările care au avut priză în rândul tinerilor, amintim Medicină, Drept, Inginerie (Inginerie medicală, Inginerie electrică/ industrială/ mecanică/ autovehiculelor), Informatică/ Calculatoare.

Referitor la ruta profesională a absolvenților de la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, prof. Codrin Bența ne-a menționat că cei mai mulți absolvenți s-au îndreptat către Iași, o bună parte spre Cluj, iar câțiva aleg București și Suceava.

„Foarte puțini mai caută studii în afara țării”, a menționat acesta, remarcând că cei mai mulți absolvenți merg către Informatică și Medicină, Inginerie, Economie, Litere, Psihologie, Științe ale educației ș.a.

Doi absolvenți vor studia, din toamnă, în Italia, la NABA -  Nuova Accademia di Belle Arti, unul la Regie teatru și film, celălalt la Design interior.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Facultățile ieșene revin puternic în preferințele liceenilor de top, din cauza costurilor mari din Cluj sau Capitală.
 Vizualizări articol: 1824 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Facultățile ieșene revin puternic în preferințele liceenilor de top, din cauza costurilor mari din Cluj sau Capitală3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei