Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 146 (8370)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Modernizare

Școala Gimnazială din Bilca, ridicată în urmă cu peste un secol, a fost reabilitată de un ONG bucureștean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Elevii Școlii Gimnaziale din Bilca vor învăța în condiții moderne după ce unitatea a fost reabilitată cu sprijinul organizației BookLand România, un ONG care sprijină elevii și școlile din mediul rural, prin coalizarea a zeci de companii care susțin demersul acesteia.

Clădirea ce adăpostea trei săli de curs a fost ridicată în anul 1905, costul lucrărilor de modernizare ridicându-se la 1.600.000 de lei (16 miliarde de lei vechi), 1.300.000 de lei din partea BookLand România și 300.000 de lei din partea Primăriei Bilca și a Consiliului Local.

„Aceasta este a doua unitate construită în Bilca, după școala din centru, care a fost ridicată la 1861. Aceasta a fost construită în 1890, era o clădire din lemn, care a fost refăcută de austrieci între 1902 și 1905. Este o clădire asupra căreia s-a intervenit puțin, deci era nevoie de reparații și de un suflu nou pentru această școală”, a menționat prof. Costică Negru, directorul Școlii Gimnaziale „George Tofan” Bilca.

Potrivit acestuia, în această școală învață o grupă de preșcolari și două clase pregătitoare, circa 60 de copii. 

 

Lucrări încheiate în jumătate de an

Întreaga comunitate din Bilca – elevi, părinți, autorități – vorbește cu recunoștință despre sprijinul oferit de BookLand România.

În iulie 2022 au contactat reprezentanții școlii, în decembrie au demarat lucrările, iar miercuri, 21 iunie, au sărbătorit alături de școlari, părinți, foști elevi, profesori finalul proiectului de modernizare.

Pentru acest amplu proiect, Bookland România a coalizat peste 40 de agenți economici din toată țara, sponsori care au dorit să contribuie la reabilitarea micii școli din Bilca.

Împreună au reuşit să păstreze aspectul istoric al şcolii, dar să creeze condiții de secolul 21 pentru elevi.

A fost schimbat acoperișul, vechile podele au fost înlocuite cu parchet, a fost schimbată tâmplăria, au fost refăcute intalațiile electrice și termice, au fost reabilitate grupurile sanitare.

De asemenea, a fost amenajată curtea interioară, iar în fața școlii a fost amplasată o statuie, simbolizând o fetiță care citește.

Totodata, conducerea școlii a dorit să recondiționeze 10 bănci din lemn, cu două locuri, precum și ușa masivă de la intrarea în unitate.

„Mulțumim BookLand România, oameni inimoși și implicați, le suntem recunoscători. Este singura școală recondiționată de ei în județul Suceava, ne bucurăm că ne-au ales pe noi. Mulțumiri și doamnei Mihaela Petrovan, creierul acestei acțiuni, precum și Primăriei și Consiliului Local. Comuna Bilca se poate mândri cu trei școli, toate moderne, cu condiții foarte bune pentru elevi și profesori”, a mai transmis Costică Negru.

 

Momente emoționante la resfințirea școlii

Tot efortul BookLand România a fost încununat miercuri, 21 iunie, când au fost recepționate lucrările de modernizare.

Au fost momente emoționante, oameni ai școlii de ieri și de azi, autorități locale și județe, inspectori școlari, invitați speciali celebrând finalul de proiect.

A fost sărbătoare pentru întreaga comunitate din Bilca, s-au rememorat amintiri legate de mica școală, s-au împărțit felicitări, iar grupul de copii Gura Izvorului, de la Valea Moldoviței, coordonat de Ilaria Pușcă, Grupul Bilcuța, coordonat de Elena Negru, Vasile și Florin Mucea, fii ai satului, și Pamfil Roată, ambasador Bookland, au întregit întregul tablou prin momentele artistice oferite.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Școala Gimnazială din Bilca, ridicată în urmă cu peste un secol, a fost reabilitată de un ONG bucureștean.
 Vizualizări articol: 1839 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Școala Gimnazială din Bilca, ridicată în urmă cu peste un secol, a fost reabilitată de un ONG bucureștean5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei