Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 141 (8365)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Expoziția cu genericul ”Pisanii”, a fost lansată sâmbătă de pictorul Constantin Ungureanu-Box la Galeria de artă „Ion Irimescu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deschisă sub egida Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Suceava, expoziția de pictură purtând semnătura Constantin Ungureanu-Box a fost vernisată sâmbătă la Galeria de Artă ”Ion Irimescu” din Suceava, unde va putea fi admirată până pe 30 iunie, sub genericul ”Pisanii”.

La lansarea celor 12 lucrări monumentale, dedicate fiului său Constantin, i-au fost alături artistului sucevean familia și prietenii, critici și iubitori de artă deopotrivă, care au vorbit despre creația sa și au admirat-o.

În atmosfera caldă, specifică prezenței consacratului artist sucevean, s-a vorbit despre lucrările sale, adevărate ”aducătoare de bucurii” în viața celor care îi prețuiesc munca. Ne-am aflat în fața unei noi serii expoziționale, de data asta realizată din 12 lucrări monumentale adresate publicului.

 

Proiectele semnate Constantin Ungureanu-Box uimesc de fiecare dată

Sâmbătă am avut parte de un proiect expozițional cu totul nou, într-o lume artistică în care stilul său a rămas inconfundabil, un stil care uneori de-a lungul vremii, i-a adus artistului asumarea unui rol inconfortabil în societate. Criticul Raluca Schipor-Baban a deschis prezentarea operei autorului, vorbind despre lucrările sale:”Cele 12 <Pisanii>, așa cum le intitulează autorul de artă monumentală de fond, nu doar de formă, care la bază însemnă de fapt inscripții, sunt în fapt o serie de inscripții ctitorite metaforic, un fel de radiografii ale propriei expresii artistice, radiografii neobizantine, în care teoretic ne amintim de o serie de influențe. Între aceste influențe găsim un expresionism rusesc, sau dinamismul și tușele expresionismului german, de care autorul reușește să se detașeze. Lucrările pot fi definite ca fiind atemporale, aspațiale, iar intuitiv începem să observăm anumite simboluri, pentru că este vorba despre personaje precum un Adam ancestral pe care îl vedem alături de Eva sa, vedem acest simbolism criptic – Crucificarea - care apare ca un laitmotiv în majoritatea lucrărilor. Vedem de asemenea simbolul ochiului, ca organ mai degrabă al percepției senzoriale decât vizuale, în reprezentări ciclopice, sau idei care amintesc de iconografia bizantină, cal și călăreț, călăreț în straie de cavaler, aura care apare ca o legitimare a sacrului. Artistul devine prezent în majoritatea lucrărilor printr-o amprentă personală, care îl face inconfundabil. De fiecare dată dorim să pătrundem în acel univers pe care pictorul Constantin Ungureanu-Box ni-l propune spre descifrare, dar aceste chei ale deschiderii se află, desigur, în fiecare dintre noi, privitorii.”

Maestrul Lucian Strochi a pătruns și el în universul plastic al artistului Box, spunând despre autor: ”Ce găsim aici? Găsim toată arta. Până la urmă faceți un exercițiu de imaginație: sunt 12 lucrări. 12 nu sunt alese întâmplător, ele reprezintă un ciclu. Cifra poate să reprezinte un număr, dar poate să fie imagine, pentru că până la urmă asta se întâmplă în arta lui. Până la urmă, <Pisaniile>ce fac? Se pun pe monumente și certifică o dată de naștere, reprezentând fragmente de istoria unei țări, a unui popor. < > Aici Constantin Ungureanu-Box folosește niște engrame, niște amprente ale realității, a unor realități foarte românești, adunate pentru noi pentru a ni le dărui și a ne lăsa să le interpretăm. El este în fapt un pictor extrem de inteligent, dar care s-ar prăbuși fără inteligența noastră, fără sensibilitatea noastră.”

 

Latura spirituală, preponderentă în arta și existența artistului

Cunoscut drept artist controversat și autor de artă monumentală, autor de poeme deopotrivă, el însuși de fapt ”desenator prin cuvinte” după cum se autocaracterizează, îndrăgostit de muzică și practicant al acesteia într-o manieră neconvențională, Constantin Ungureanu-Box a impresionat întotdeauna prin  modalitatea spectaculoasă de prezentare, prin expresionismul vizibil în manieră artistică, printr-un stil extrem de dinamic. Arhitectul și prietenul său Doru Olaș Ghiocel a vorbit despre personalitatea celui prezentat din nou publicului:”Mă bucur că am avut plăcerea să fiu contemporan cu Box și să constat că pe măsură ce timpul trece, de la expoziție la expoziție, m-a uimit tot mai mult. După spusele lui Moise, că omul e făcut după Chipul și Asemănarea lui Dumnezeu, încercăm să înțelegem că omul reprezintă dualismul dintre Chipul material și Asemănarea spirituală, un dualism al existenței umane. Acum, uzitându-te la Box, vezi un om ca și natură, care reprezintă partea preponderent spirituală a omului din acest dualism. El este chip material și spirit prin asemănare cu Dumnezeu, cu Iubire, dar între astea două părți partea spirituală este primordială.”

Muzica a însoțit evenimentul pe întreg parcursul său, iar versurile poemelor semnate Lucian Strochi și Vasile Checheriță au întregit atmosfera lansării expoziției pictorului Box, care, după cum declara: ”cea mai mare parte a vieții mele am trăit-o între scriitori și între oameni de muzică, iar arta mea este mult legată de literatură.” Profesorul și Scriitorul Constantin Bulboacă a încheiat vizionar evenimentul: ”Văd în Constantin Ungureanu-Box un copil rebel, lăsat de Dumnezeu să studieze ce se întâmplă în preajmă și mai ales să studieze viitorul.” Expoziția vă așteaptă să vă convingeți de atâtea spuse, până la finalul lunii iunie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziția cu genericul ”Pisanii”, a fost lansată sâmbătă de pictorul Constantin Ungureanu-Box la Galeria de artă „Ion Irimescu”.
 Vizualizări articol: 1122 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziția cu genericul ”Pisanii”, a fost lansată sâmbătă de pictorul Constantin Ungureanu-Box la Galeria de artă „Ion Irimescu”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei