Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 141 (8365)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5772 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

După balamucul programărilor online în ambulatoriu, Spitalul de Urgență Suceava revine la registre, pix și liste de așteptare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Accesul pacienților la servicii medicale gratuite în ambulatoriul de specialitate al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava este extrem de dificil. În sistemul de programări online nu sunt niciodată locuri disponibile, la numărul de telefon special alocat pacienții erau informați că trebuie să se programeze online, iar dacă mergeau direct la recepția ambulatoriului primeau același răspuns.

De mai bine de un an, oameni exasperați că nu reușesc să-și facă o programare la medic reclamă permanent această situație la spital, la Casa Asigurărilor de Sănătate, la Direcția de Sănătate Publică, la presă, pe rețelele sociale, dar lucrurile nu s-au îmbunătățit.

Managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, spune că la originea acestei situații se află adresabilitatea în creștere câtre ambulatoriul celei mai mari unități medicale din județ și „proasta organizare a sistemului medical județean”, în sensul că primul triaj al pacienților ar trebui făcut la medicul de familie, de centrele de permanență și ambulatoriile de specialitate ale tuturor celorlalte spitale. Managerul recunoaște că lipsa de personal cu care se confruntă celelalte spitale din județ face ca foarte mulți dintre pacienți să se adreseze direct ambulatoriului de la spitalul județean, care ajunge astfel supraaglomerat, iar soluția găsită a fost să se revină la registre, pix și liste de așteptare. În acest fel, chiar dacă pacientul primește programare peste 4-5 luni, măcar are garanția că va fi văzut de medic și va beneficia de servicii medicale gratuite, în baza asigurării medicale de sănătate.

Listele de așteptare vor fi întocmite pe baza a trei registre de programări, repartizate astfel: unul la recepția ambulatoriului, operațional deja din 12 iunie a.c., unul la operatorul de la call center, din 14 iunie a.c. și unul la Unitatea de Primiri Urgențe, care se deschide de luni, 19 iunie a.c..

Nefuncționalul sistem online rămâne principala modalitate de programare care li se indică pacienților din exteriorul spitalului. Sistemul este cu atât mai greu de accesat cu cât a fost conceput astfel încât să nu nu permită programări decât pentru luna în curs și încă una, a treia lună, a patra lună etc apărând blocate. Pentru pacienții asigurați medical din spital, programarea pentru control sau de monitorizare în ambulatoriu trebuie făcută la externare, direct de către medicul curant din spital.

 

În ambulatoriu, un medic ar trebui să consulte zilnic 21 sau 28 de pacienți

La numărul de call center 0230 222120, conform managerului, ar trebui ca de acum pacientului să nu i se mai spună să se programeze online, ci să fie trecut de operator în registrul pentru programări, să i se găsească un loc de către asistentele din ambulatoriu și apoi să fie anunțat la ce dată trebuie să se prezinte la medicul specialist. Aceiași pași ar fi de urmat și în cazul în care pacientul vine direct la recepția din ambulatoriu.

În cazul prezentării la UPU, pacientul care nu este urgență va primi un minimum de investigații pentru a se confirma non-urgența și va fi trecut în registrul pentru ambulatoriu. „Toate cele trei registre ajung la finalul zilei la asistentele de specialitate din ambulatoriu, care caută locuri disponibile. Poate un pacient a refuzat programarea sau un pacient a renunțat și se găsește un loc mai repede, iar solicitantul este anunțat telefonic. Dacă nu, acesta este trecut pe o listă de așteptare, astfel ca într-o zi medicul să aibă numărul maxim de pacienți permis de contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate”, a declarat dr. Alexandru Calancea.

În majoritatea specialităților ambulatoriile sunt integrate secțiilor, adică medicii de pe secție trebuie să presteze un număr de ore și în ambulator. De exemplu, ambulatoriul de cardiologie are 7 ore de consultații/ zi, cu trei, maximum patru consultații pe oră. CAS decontează serviciile medicale pentru maximum 28 de pacienți pe zi. Managerul Alexandru Calancea a declarat că pentru câteva specialități dintre cele mai solicitate, precum Cardiologie, Neurologie, Obstetrică- Ginecologie, Ortopedie, Pneumologie, s-au identificat spații, personal medical și aparatură pentru ca zilnic să lucreze în ambulatoriu câte doi medici concomitent și că va solicita Casei de Asigurări de Sănătate să aprobe, de la 1 iulie, suplimentarea normelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului După balamucul programărilor online în ambulatoriu, Spitalul de Urgență Suceava revine la registre, pix și liste de așteptare.
 Vizualizări articol: 3374 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 6 voturi
După balamucul programărilor online în ambulatoriu, Spitalul de Urgență Suceava revine la registre, pix și liste de așteptare3.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei