Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 2 (8226)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ne-am mai responsabilizat?

Suceava a scăpat de durerosul loc I la morți în accidente rutiere după ce mortalitatea s-a redus cu o treime

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Județul Suceava nu mai este, după ani în șir, în fruntea listei cu cea mai ridicată mortalitate din România în accidente rutiere. Surprinde poate și mai mult cât de semnificativ a scăzut numărul de morți în accidente rutiere în anul 2022, comparativ cu anul 2021.

Conform analizei Serviciului Poliției Rutiere Suceava, anul trecut, în rețeaua de drumuri publice din județul Suceava au avut loc 149 de accidente rutiere grave, cu 34 mai puține decât în anul anterior.

În accidentele de anul trecut s-au înregistrat 62 de decese, cu 29 în minus față de anul 2021, când cifra neagră a morților în urma accidentelor a fost 91. Vorbim, așadar, rotunjind ușor cifrele, de o scădere a numărului de morți cu o treime.

Pe acest fond, județul Suceava a încheiat anul trecut pe locul 3 în acest clasament nefericit, după Constanța și Bacău. De subliniat că este vorba de cifra totală a morților, fără a se face raportare la populație ori la rețeaua de drumuri (Suceava are cea mai întinsă rețea de drumuri naționale). Dacă raportarea s-ar face la suta de mii de locuitori, Suceava ar fi undeva în a doua jumătate a acestui clasament negru.

 

Cum de a scăzut atât de mult mortalitatea în accidente? Posibile explicații

Evident, nimeni nu poate avea o explicație incontestabilă a acestei scăderi semnificative a numărului de accidente grave și mai ales de decese în urma accidentelor. Asta mai ales că ne raportăm la un an 2021 în care pandemia de Covid a fost încă în desfășurare, iar circulația turistică, de exemplu, a fost mai redusă.

Sunt și unii care cred că această scădere este o pură întâmplare, care nu se va mai repeta, cel puțin la o dimensiune atât de mare.

Conducerea Serviciului Rutier Suceava apreciază că există cel puțin trei factori care au dus la această scădere importantă a numărului de accidente mortale.

Primul factor ar fi legat de numărul mare de controale în trafic și mai ales de măsurile drastice care s-au luat față de șoferii pericol public (băuți și/sau fără permise de conducere în general). Este vorba de peste 5.000 de permise de conducere reținute doar în primele zece luni ale anului trecut și de peste 200 de șoferi care au ajuns după gratii măcar 24 de ore. Cea mai importantă măsură de prevenire pare să fi fost prezența sporită a polițiștilor în stradă. Polițistul în stradă, cu radar, îl face imediat pe șofer să reducă viteza.

Un al doilea factor ar fi legat de traficul tot mai aglomerat de prin zonele urbane și proximitatea acestora. Aproape zilnic, pe DN 17 care leagă Suceava de Ardeal, ori pe DN 29 Suceava – Botoșani, pe anumite tronsoane, traficul are loc în coloană. Se știe, acolo unde traficul este aglomerat, apar multe accidente ușoare (gen tamponări), nu însă și accidente grave.

În fine, al treilea factor ar putea fi legat de unele îmbunătățiri ale infrastructurii rutiere (cum ar fi, de exemplu, trecerile de pietoni semaforizate din municipiul Suceava, dar și din alte localități urbane, dar și de creșterea timidă a numărului de kilometri de trotuare).

 

217 rețineri în arest. Șoferii băuți au fost predominanți, dar încep să apară tot mai des și cazurile de șoferi drogați 

O situație prezentată de comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, arată că anul trecut, pentru infracțiuni comise la regimul rutier, au fost emise nu mai puțin de 217 ordonanțe de reținere în arest, pentru 24 de ore. Aceste rețineri în arest au fost puse în aplicare imediat, în urma bunei colaborării cu unitățile de parchet, în cazurile de șoferi care au comis cumul de infracțiuni rutiere (de exemplu, conducere fără permis și sub influența alcoolului), dar și ale celor care erau „doar” băuți, dar aveau alcoolemii foarte mari.

Din acești 217 șoferi, undeva la 10% au fost ulterior și arestați preventiv, în timp ce marea majoritate au fost plasați sub control judiciar, fiind puși în libertate, dar având impuse restricții și obligații.   

La finele anului trecut, în dotarea polițiștilor rutieri au intrat și nouă aparate pentru depistarea consumului de substanțe interzise. Numărul cazurilor de șoferi care ies pozitivi la una dintre substanțele detectate de aceste aparate este în creștere.

La mijlocul lunii decembrie a anului trecut a fost emisă și prima ordonanță de reținere în arest pe numele unui șofer care se afla sub influența unei substanțe interzise din sfera drogurilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava a scăpat de durerosul loc I la morți în accidente rutiere după ce mortalitatea s-a redus cu o treime.
 Vizualizări articol: 2268 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Suceava a scăpat de durerosul loc I la morți în accidente rutiere după ce mortalitatea s-a redus cu o treime5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei