Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 2 (8226)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

În această săptămână

Elevi și profesori din țară, pasionați de fizică și astronomie, se pregătesc la Voroneț

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Circa 200 de elevi și profesori din țară participă, în această săptămână, 3-7 ianuarie, la Tabăra Națională de Fizică, Astronomie şi Astrofizică „Marin Dacian Bica”, de la Voroneț.

Iubitori ai spațiului cosmic și ai disciplinelor exacte, elevi pasionați, profesori din Suceava și din țară, olimpici internaționali cu experiență în competițiile din domeniu, mentori, voluntari participă la atelierele și la sesiunile de pregătire organizate.

Evenimentul își propune stimularea elevilor în studiul fizicii, astronomiei şi astrofizicii, dezvoltarea pasiunii şi interesului pentru o pregătire constantă în acest domeniu.

Potrivit insp. școlar adjunct dr. Petru Crăciun, ”această tabără este organizată pentru pregătirea elevilor pentru olimpiade și concursuri, cu probleme deosebite, precum şi realizarea unor lucrări de laborator la disciplina fizică. Sunt mulţi profesori foarte bine pregătiţi de la licee renumite din ţară, dar și din mediul universitar, pentru a ajuta la buna pregătire a elevilor.  Scopul acestei tabere este de a organiza cursuri de astronomie și astrofizică atât pentru iniţiere, cât şi pentru performanţă, precum şi seri de observaţii astronomice cu ajutorul telescoapelor şi lunetelor. Se vor ţine cursuri şi se vor rezolva multe probleme complexe”.

 

Concursuri de fizică și de astronomie și astrofizică

Tabăra are două secţiuni: secţiunea de Fizică, la care participă elevii din clasele VI-XII, și secţiunea de Astronomie şi Astrofizică, la care participă elevi începând din clasa I, până în clasa a XII-a.

De asemenea, în cadrul taberei sunt organizate două competiții, una de fizică și una de astronomie și astrofizică, ateliere coordonate de mentori cu experiență, cursuri, seminarii, seri de observație, expoziții, dar și activități recreative (drumeţii, vizite la diferite mănăstiri, la salina din Cacica).

Tabăra este organizată de Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava, Universitatea ,,Ştefan cel Mare” Suceava, Societatea Ştiinţifică ,,Cygnus” - centru UNESCO şi Colegiul ,,Alexandru cel Bun” Gura Humorului.

 

În memoria prof. Marin Dacian Bica

Festivitatea de deschidere s-a desfășurat marți seară, la Casa de Cultură din Gura Humorului. Pe scenă au susținut momente artistice Ansamblul Kolomeika, coordonat de prof. Zirca Ianoș, Ansamblul „Arcanul” al Universității ”Ștefan cel Mare”, apreciate de oaspeți.

De asemenea, insp. dr. Petru Crăciun a amintit în cadrul evenimentului că tabăra este dedicată memoriei prof. coordonator al loturilor olimpice de astronomie şi astrofizică ale României - Marin Dacian Bica, plecat dintre noi în 2013, la vârsta de 43 de ani.

„A fost cel mai bun dintre noi şi a iubit foarte mult copiii, fizica şi astronomia! S-a născut în ziua solstiţiului de vară, la 21 iunie 1970, şi a fost înmormântat în data de 23 septembrie 2013, la echinocţiu de toamnă, astfel încât viaţa lui a fost marcată de două evenimente astronomice. A compus sute de probleme de un înalt nivel ştiinţific! Aceste probleme au fost strânse într-o carte care are un singur autor - Marin Dacian Bica - iar această culegere de probleme rezolvate a fost lansată la ediţia din 2013 a taberei. De asemenea, în cadrul taberei vom organiza o expoziţie de pictură şi astrofotografie în memoria doamnei profesor Anamia Gireadă care s-a stins în aceeaşi zi cu Marin Dacian Bica”, au mai menționat organizatorii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevi și profesori din țară, pasionați de fizică și astronomie, se pregătesc la Voroneț.
 Vizualizări articol: 1225 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elevi și profesori din țară, pasionați de fizică și astronomie, se pregătesc la Voroneț0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei