Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 2 (8226)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Doru POPOVICI

Doru POPOVICI


Lupul cel Bun. Şi unic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Domnul Edson Arantes do Nascimento, cunoscut în toate galaxiile sub pseudonimul Pelé, a plecat zilele trecute într-o manieră mult mai discretă decât s-ar fi cuvenit unui sportiv a cărui existențăa devenit piatra de hotar între biografiile tuturor mărimilor care au populat istoria sportului în general, iar în privinţa fotbalului chiar că nu există termen de comparaţie. Ne va rămâne întipărit în memorie ca primul (dar am convingerea că va rămâne veșnic singurul) fotbalist care a cucerit de 3 ori titlul mondial, lucru care nu s-ar fi putut petrece fără contribuţia sa mereu decisivă în fiecare din meciurile celor 3 ediţii. Pentru cei (mult) mai tineri: a devenit campion mondial pentru prima oară în 1958, în Suedia, când nu împlinise încă 18 ani. Apoi, în 1962, în Chile. În 1966, la primul Campionat Mondial televizat şi la noi, cel din Anglia, un criminal portughez l-a schilodit chiar la începutul meciului, astfel că, fără Pelé, Brazilia a fost eliminată... iar Portugalia a câştigat finalmente bronzul (cu Eusebio în echipă, genial şi el, dar totuşi mult sub nivelul lui Pelé). A trebuit să participe şi la o a patra ediţie a World Cup, cea din 1970, din Mexic, pentru a se încorona şi a treia oară. O ediţie istorică şi pentru noi, întrucât Brazilia a fost în grupăcu România, la Guadalajara, unde ne-a bătut cu 3-2 după un meci superb, în care Pelé a înscris de 2 ori: un gol lui Adamache şi unul lui RicăRăducanu, care şi azi se mândrește cu... golul primit de la Regele Pelé! L-am văzut pentru prima oară într-un meci de legendă, în 1963: Anglia - Restul Lumii, la aniversarea a 100 de ani de la întemeierea Federaţiei Britanice de Fotbal. Atunci, Pelé mi-a lăsat în alergare imaginea unui lup. Avea un pas săltat într-un fel unic. Aşa s-a întipărit inmintea copilului de 10 ani, ca un lup. Desigur, era Lupul cel Bun. Şi fără îndoială dintr-o specie cu un singur exemplar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lupul cel Bun. Şi unic.
 Vizualizări articol: 787 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Lupul cel Bun. Şi unic5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Doru POPOVICI
Doru POPOVICI
Gabriel MANTA
Gabriel MANTA

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei