Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 263 (8180)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Generozitate

Proiect de voluntariat social–caritabil demarat vineri la Colegiul Tehnic Rădăuți

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O frumoasă inițiativă s-a transformat la Colegiul Tehnic din Rădăuți într-un proiect de voluntariat social-caritabil și educațional, la care participă cei mai mulți elevi și profesori ai școlii. Adunați vineri după-amiază în sala de sport a școlii, elevii, cu sprijinul părinților și ei implicați în acest proiect filantropic, au prezentat împreună cu profesorii lor o mare varietate de plăcinte, cornulețe, prăjituri, care mai de care mai atrăgătoare, care urmau să fie valorificate pentru ajutorarea celor aflați în suferință sau singurătate. Aceasta a fost prima activitate dintr-un proiect mai amplu ce se va derula începând de acum și incluzând activități de Crăciun, de Mărțișor și Paștele primăverii viitoare. Deschiderea proiectului a fost făcută de profesor Mihaela Moisuc, directorul unității de învățământ: ”Desfășurăm astăzi prima activitate din cadrul proiectului <Două mâini de făină>, proiect filantropic realizat sub coordonarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a Inspectoratului Școlar Județean Suceava și în parteneriat cu Societatea Femeilor Ortodoxe <Maria de Angop>. Titlul activității de astăzi poartă un nume figurativ: <Șoapte de suflet între petale de grâu>. Inițiatorul și coordonatorul acestei activități este profesor dr. Aurica Daneliuc împreună cu echipa managerială și colega de catedră Alina Coroliuc. Ceea ce vedeți dumneavoastră astăzi aici reprezintă osteneala atât a copiilor, cât și a părinților lor, dar și a profesorilor diriginți coordonatori”.

 

Un proiect pornit din empatie și solidaritate cu cei defavorizați

Aurica Daneliuc, organizatoarea și coordonatoarea proiectului, a vorbit cu emoție despre acesta ca fiind unul de început: ”Proiectul reprezintă un prilej pentru noi toți de a vorbi despre oameni și omenie și de a-i ajuta pe cei aflați în nevoi. Școala reprezintă instituția care organizează trăirea unei experiențe de învățare și a devenit în timp interfața în relația individ-societate, iar voluntariatul contribuie nemijlocit la dobândirea de către elevi, cadre didactice și părinți a unor calități legate de comunicare, spirit de echipă, curajul ieșirii din rutină și solidaritate. Acest proiect se dorește a fi garantarea spiritului de solidaritate, a empatiei, a acțiunilor filantropice și a unui comportament nobil în rândul elevilor, profesorilor, părinților, față de persoanele aflate în situații defavorizate sau în suferință. Pâinea adună o simbolistică în totalitate sfântă, simbolizând mărturisirea faptelor de credință, muncă și rugăciune, mângâiere și ajutor, bunătate și generozitate, bucurie și nădejde, îmbrățișare și iubire de semeni. Bătrâni ai nimănui, familii cu copii pentru care nu există sărbătoare, oameni pentru care fiecare zi este o povară, copii instituționalizați, persoane singure, neajutorate sau bolnave pot beneficia de dragostea, compasiunea, prețuirea, prietenia, respectul și ajutorul voluntarilor de la Colegiul Tehnic Rădăuți.”

Teodora Danieliuc, elevă în clasa a IX-a C, a prezentat audienței o carte cu un titlu semnificativ pentru proiect, intitulată ”Copiii de făină”, de Anne Fine, o carte despre adolescenți care se înscrie în tematica proiectului și trasează într-un mod inedit ideea de responsabilitate, de sensibilitate și de conștientizare a greutăților vieții.

 

Audiență bogată la demararea proiectului, în semn de apreciere a inițiativei

La acțiunea desfășurată vineri au participat inspector religie Daniela Ceredeev, inspector limba și literatura română Mihaela Acatrinei, inspector de specialitate discipline tehnice și inspectorul zonei Colegiului Tehnic Rădăuți, Beatrice Filipiuc, și părintele protosinghel Hrisostom de la Mănăstirea Putna, profesori ai colegiului, părinți și elevi. Inspector de religie, profesor Daniela Ceredeev, le-a vorbit și ea tinerilor adolescenți ai colegiului, spunând:”Evenimentul care se întâmplă astăzi la voi este unul înălțător, pentru că sunt tineri care exersează binele, bunătatea și frumusețea. Gândiți-vă că putem face bine cu ce avem la îndemână și proiectul pe care noi l-am propus este unul banal, două mâini de făină, bine cu ce avem la îndemână. Vă rog să vă propuneți ca în fiecare zi să faceți măcar un bine cu ce aveți la îndemână, pentru că în voi, în tinerii frumoși ai acestor timpuri, sunt multe resurse.”

Elevii colegiului au fost felicitați de inspectori și cadre didactice pentru modul în care au răspuns acestei inițiative, pentru numeroasele bunătăți pe care le-au pregătit și pe care sunt deschiși să le valorifice pentru a aduna fonduri cu care să-i ajute pe cei aflați în dificultate sau singurătate, copii și bătrâni deopotrivă.

Inspectorul de zonă Beatrice Filipiuc, ”mama noastră”, cum a fost numită de profesorii colegiului rădăuțean, le-a vorbit la rândul ei celor implicați în acest proiect, apreciind inițiativa de bun augur:”Vă felicit pentru faptul că dați încredere acestui minunat colectiv de profesori, între care și inimoasa doamnă profesor care de fiecare dată ne surprinde cu evenimente și activități pentru suflet, din cele mai frumoase. Iată cum colectivul unui colegiu tehnic devine o mângâiere a sufletului pentru cei care au nevoie de ea.”

Conducerea Colegiului Tehnic Rădăuți și-a asumat dorința de a fi, pentru toți profesorii și elevii, o poartă deschisă pentru a experimenta în activitatea de dascăl și în viața de licean cât mai multe fapte pentru minte și suflet.

Profesor Ionela Bândiu, director adjunct al colegiului, a încheiat seria vorbitorilor, remarcând că: ”Activitatea de astăzi a stat sub marca a trei cuvinte magice, Făina (Pâinea), Mulțumiri și Binele, acestea reprezentând cuvintele cheie din discursurile rostite. Le mulțumesc celor care s-au implicat și au răspuns acestei inițiative ale prof. dr. Aurica Daneliuc. Cred că reprezintă o acțiune la care am simțit cel mai mult apropierea reprezentanților IȘJ Suceava și sper că aplicarea acestui spirit antreprenorial în cadrul activității va aduna banii necesari atâtor oameni aflați în nevoie. Mulțumesc celor din cadrul asociației ortodoxe nou înființate care acționează în trei direcții, biserică, educație și familie, precum și părintelui Hrisostom. Haideți să facem împreună bine și lumea să fie cu mult mai bună.”

Primii care vor beneficia de acest spirit vor fi bătrânii de la Bogdănești și de la centrul din Cămârzani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiect de voluntariat social–caritabil demarat vineri la Colegiul Tehnic Rădăuți.
 Vizualizări articol: 814 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Proiect de voluntariat social–caritabil demarat vineri la Colegiul Tehnic Rădăuți5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei