Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 aug 2021 - Anul XXVI, nr. 193 (7805)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Cum s-a produs

Crater de cinci metri săpat în câmp de avaria care a lăsat fără apă Suceava și localitățile învecinate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipiul Suceava și comunele Ipotești, Moara și Șcheia (parțial) au rămas fără apă potabilă începând de marți seara sau miercuri dimineață (în funcție de zonă), în urma celei mai mari avarii din istoria postdecembristă a orașului.

Cauza o reprezintă o avarie care s-a produs marți seara la una dintre cele două conducte de distribuție a apei potabile de la stația Berchișești.

O avarie care a format un crater de cinci metri în câmp la Berchișești, ca la căderea unui meteorit, după ce presiunea apei a spart o conductă uriașă de beton, producând o “fisură” cu un diametru de aproximativ un metru, prin care apa a țâșnit mai ceva ca la o fântână arteziană, scurgându-se pe o distanță de jumătate de kilometru, până la calea ferată, unde a și fost văzută de localnici, care i-au atenționat pe cei de la ACET.

 

Cum s-a produs avaria la magistrala de apă potabilă

Faptul că apa pompată de la stația de la Berchișești nu mai ajungea în rezervoarele intermediare era deja cunoscut de cei de la ACET, dar care era problema și unde s-a produs nu se știa până în acel moment.

Ca prime măsuri, a fost oprită furnizarea apei și au fost mobilizate echipele de intervenție, care au venit cu utilaje și materiale de reparații în câmp, la craterul săpat de forța apei care a țâșnit din conducta magistrală, îngropată la trei metri în pământ.

Cel mai probabil, uriașa conductă, montată cu mai puțin de 40 de ani în urmă, a fost spartă din cauza producerii unui temut fenomen din mecanica fluidelor – “lovitura de berbec”. Acesta ar fi apărut ca urmare a unei căderi de tensiune în stația de pompe de la Berchișești, care a dus la o scurtă oprire și repornire a instalațiilor, suficientă cât să ducă la apariția acestui fenomen, caracterizat prin apariția și propagarea sub formă de unde a unor variații mari de presiune în conductele prin care curg lichide. Drept urmare, apar o serie de suprapresiuni și depresiuni care se propagă în lungul conductei, solicitând-o asemenea unor lovituri puternice, de unde și denumirea de lovitură de berbec.

 

 

 

Intervenția, îngreunată de fenomenele meteo extreme

Intervenția, care nu era din start ușoară, ținând cont de apa care se scurgea acolo și de noroi, a fost mult îngreunată și de condițiile meteo, fiind cod roșu de furtună, cu ploi torențiale, vijelie și multe descărcări electrice.

Echipa care a lucrat acolo a reușit să monteze manșoane de oțel, speciale, peste conducta spartă, încât apa să poată ajunge din nou în rezervoare și apoi la robinetele oamenilor și în instalațiile celor care o folosesc în scopuri de producție.

Cei de la ACET au trimis un comunicat: "Având în vedere faptul că în noaptea de 17 spre 18 august a apărut o avarie majoră pe conducta magistrală cu diametrul de 800 Premo la ieșirea din stația Berchișești, prin care se alimentează rezervoarele de apă de la Sf. Ilie, se va întrerupe funcționarea serviciului public de alimentare cu apă potabilă în data de 18 august în municipiul Suceava și comunele Ipotești, Moara și Șcheia.

Se estimează că reluarea serviciilor se va face în data de 18 august, în jurul orei 19.00".

Directorul ACET, Ștefan Groza, a precizat că, din motive care țin de siguranța pacienților, furnizarea apei potabile nu este întreruptă la Spitalul Județean Suceava, şi nici în zona industrială Șcheia, unde ar afecta procesul de producție a numeroase întreprinderi.

 

Avarie remediată, urmată de pornirea alimentării cu apă a rețelelor de distribuție

Miercuri seara, în jurul orei 18.30, lucrările de remediere a avariei de pe magistrala de apă potabilă de la Berchișești au fost finalizate, în ciuda vremii potrivnice, încât, după o perioadă de așteptare, necesară pentru răcirea sudurii, ACET a început să facă etapizat umplerea cu apă a instalațiilor.

Operațiunea era estimată la cel puțin două ore, după care apa urma să ajungă la robinetele consumatorilor, în funcție și de zona în care se află, cel mai greu urmând să ajungă la cei din zonele cele mai înalte ale sistemului de distribuție.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crater de cinci metri săpat în câmp de avaria care a lăsat fără apă Suceava și localitățile învecinate.
 Vizualizări articol: 2493 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Crater de cinci metri săpat în câmp de avaria care a lăsat fără apă Suceava și localitățile învecinate3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei