Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 iul 2021 - Anul XXVI, nr. 167 (7779)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Caz șocant

Femeie ștrangulată, băgată în sac și abandonată în scara de bloc, de fratele și mama ei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un caz absolut șocant s-a petrecut într-un bloc din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava. Oamenii de la un bloc de pe strada Păcii au dat peste un sac legat, aflat la parterul blocului. Impresia era că în sac mișcă ceva, astfel că o femeie a dat alarma. 

Un bărbat și-a făcut curaj și a desfăcut sacul la gură, moment în care a descoperit cu stupoare că în sac este o femeie aflată în stare de semiinconștiență, cu o funie de gât.  

A urmat apelul la 112, ieri, în jurul orei 13.00.

Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată prin 112 cu privire la faptul că o minoră este abandonată într-o scară de bloc. Primele forțe de intervenție ajunse la fața locului au constatat că victima are o funie de rafie în jurul gâtului, fiind ștrangulată.

Victima are conformația unui copil, dar este o femeie în toată firea, în vârstă de 40 de ani, cu grave probleme psihice și de dezvoltare fizică, s-a constatat ulterior.

Polițiștii au forțat intrarea în apartamentul unde locuia victima, pe geam, după ce la ușă nu a răspuns nimeni, și i-au găsit acolo pe mama și pe fratele victimei.

Victima a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Potrivit medicilor, femeia, care avea mai multe afecțiuni medicale, inclusiv  probleme psihice, este în comă, iar prognosticul este rezervat. La examinarea medicală s-a constatat că prezenta urme de strangulare, astfel că evoluția stării ei de sănătate depinde de cât timp a fost lipsită de oxigen.

 

Casa groazei

Pe măsură ce s-au continuat cercetările au ieșit la iveală aspecte tot mai șocante.   

Femeia băgată în sac locuiește într-un apartament alături de mama și fratele său. Femeia de 40 de ani are handicap grad I, cu retard psihic sever, în timp ce fratele are tot retard psihic, grad II, accentuat. Mama acestora, cel puțin acum 20 de ani, când a devenit asistent personal al fiicei sale, nu figura cu vreo problemă psihică. Tatăl fetei a murit acum câțiva ani.  

Vecinii au relatat că dacă pe fiul de 37 de ani l-au mai văzut pe afară, fata nu a fost scoasă probabil din casă de ani de zile. Cei care stau de mult timp în zonă spun că au văzut-o acum mulți ani pe mamă, în timp ce-și ducea fiica în spate. Deși are 40 de ani, femeia are aspectul fizic al unei fete minore.

 

Răspunsurile șocante ale celor doi suspecți: mama a spus că fata e moartă de Covid, apoi că au vrut să-i ușureze moartea 

Luați la întrebări de polițiști, cei doi, fratele și mama, au dat răspunsuri care au șocat. Inițial, au spus că nu știu nimic, ba chiar mama a declarat că fiica sa este moartă de Covid, de un an de zile. Ulterior, printre altele, cei doi au spus că au vrut să-i ”ușureze moartea” fetei bolnave.

„Victima locuiește într-un apartament din cartierul Burdujeni împreună cu mama și fratele său în vârstă de 37 de ani. Pe acest fond, cei doi, mama și fiul, ar fi agresat victima, ar fi pus-o într-un sac și ar fi abandonat-o în scara blocului în care locuiesc. La fața locului a fost deplasată echipa operativă complexă din cadrul Serviciului de Investigații Criminale și laboratorul criminalistic mobil pentru efectuarea cercetărilor și stabilirea tuturor circumstanțelor producerii evenimentului”, a transmis comisarul-șef Ionuț Epureanu, de la fața locului, când ancheta era încă în prima ei fază.  

Cei doi agresori au fost audiați de polițiști și au participat la reconstituirea faptei.  

Impresia celor care au ajuns la fața locului este că toate cele trei persoane se aflau într-o stare psihică care nu le permitea să aibă grijă una de alta.

 

 

Ultima vizită în familie a asistenților sociali, în 2018

Pentru că mama era asistent personal al fetei cu retard accentuat, care necesita asistență permanentă, aceasta trebuia verificată periodic de reprezentanții statului.  Ultima vizită a asistenților sociali la domiciliul tinerei strangulate de mamă și frate a fost însă în 2018.  

Cazul arată superficialitatea relației dintre instituțiile de asistență socială, pe de o parte, și cei pe care îi au în grijă și asistenții personali, pe de altă parte.

Asistentul social Dan Cîrcu, de la Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Suceava, a declarat pentru Monitorul de Suceava că mama tinerei strangulate este încadrată ca asistent personal al fiicei sale, din anul 2001. În baza contractului cu primăria, mama trebuia să prezinte de două ori pe an un raport de activitate și să-i asigure fiicei condiții decente de trai și îngrijire. Ultimul raport, din luna iunie a acestui an, nu a fost adus și reprezentanții Direcției urmau să o contacteze, să vadă de ce.

În ceea ce privește vizitele la domiciliu efectuate periodic de angajații Direcției de Asistență Socială, pentru verificarea modului în care asistentul personal își îndeplinește obligațiile asumate, ultima a fost în anul 2018.

„Colegii care au efectuat vizita la domiciliu la această familie au scris atunci că totul era în regulă”, a declarat Dan Cîrcu.

 

Ce au făcut autoritățile în acest caz în ultimii 20 de ani?

Conform informațiilor noastre, mama nu se află în evidență cu tulburări psihice, avizul medical la angajare atestând că starea ei de sănătate este bună. Nu am reușit să aflăm cu certitudine dacă în cei 20 de ani care au trecut de la angajarea ca asistent personal această femeie a mai fost evaluată de vreun medic sau psiholog, dar informațiile de până acum ar arăta că acest lucru nu s-a întâmplat.

 

Internați la Psihiatrie, pentru a fi expertizați

Luni, la câteva ore după ce cazul a ieșit la iveală, atât mama, cât și fratele tinerei strangulate și băgate în sac au fost consultați de un psihiatru, care a recomandat internarea imediată la Psihiatrie.

Polițiștii au deschis în primă fază dosar penal pentru infracțiunea de violență în familie, însă este de așteptat ca încadrarea să fie cel puțin la infracțiunea de tentativă de omor. Având în vedere boala fiului, dar și modul în care s-au comportat cei doi și declarațiile pe care le-au dat, există suspiciuni serioase privind discernământul acestora.

Luni, mama și fiul au fost consultați de un medic psihiatru, care a decis internarea lor la Psihiatrie. Aceștia vor fi evaluați psihiatric, pentru a se stabili dacă au avut discernământ. Dacă nu au discernământ, cei doi nu pot fi puși sub acuzare și arestați preventiv, caz în care este de așteptat să fie internați pe termen lung la Psihiatrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Femeie ștrangulată, băgată în sac și abandonată în scara de bloc, de fratele și mama ei.
 Vizualizări articol: 3798 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Femeie ștrangulată, băgată în sac și abandonată în scara de bloc, de fratele și mama ei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei