Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 iul 2021 - Anul XXVI, nr. 163 (7775)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Definitiv

Fosta șefă de la Arhivele Naționale a fost condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fosta șefă a Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Suceava, Simona Maria Palagheanu, și-a aflat miercuri pedeapsa finală. Inițial, Tribunalul Suceava o condamnase la 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Curtea de Apel Suceava a achitat-o pentru infracțiunea de luare de mită și a condamnat-o doar pentru infracțiunea de fals intelectual. Pedeapsa este cu suspendare, iar termenul de încercare este de 2 ani, perioadă în care Simona Maria Palagheanu nu trebuie să comită vreo faptă penală. Fosta șefă a Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Suceava a fost trimisă în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, pentru fapte comise în perioada 2006-2013.

 

Ce spune rechizitoriul

„În perioada 2011-2012, inculpata și-a încălcat atribuțiile de serviciu (obligații profesionale, ce decurg atât din fișa postului, cât și din legislația ce reglementează activitatea în domeniul arhivistic, inclusiv Legea nr. 7/2004 privind Codul de conduită al funcționarilor publici) și a avizat ilegal activitatea de depozitare a arhivei, desfășurată de SC SERV ARHIV SRL Suceava, reprezentată de Filip Bogdan, într-un fost grajd CAP, care nu îndeplinea condițiile de securitate, de microclimat, împotriva distrugerii și degradării, de siguranță împotriva incendiilor, sugerând prin adrese oficiale, firmelor de lichidare, să încheie contracte de prestări servicii de arhivare cu această firmă, cu consecința vătămării intereselor legitime ale Arhivelor Naționale, având în vedere cele 49 de fonduri arhivistice deținute în acea locație, fiind puse în pericol documente aflate în gestionarea Arhivelor Naționale, generând un sentiment de nemulțumire în rândul persoanelor beneficiare ale serviciului public furnizat de Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Suceava și de neîncredere a acestora în instituțiile statului”, se arată în rechizitoriul de sesizare a instanței de judecată.

Anchetatorii consideră că Simona Maria Palagheanu a favorizat activitatea SC SERV ARHIV SRL Suceava, prin aceea că a utilizat un aviz al Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Suceava, prezentând-o unor firme lichidatoare pentru a obține lesne contracte de depozitare a arhivei în depozitul din localitatea Comănești, depozit ce nu îndeplinea condițiile de depozitare legale.

„Inculpata a urmărit și a reușit să obțină foloase pentru firmele la care Filip Bogdan era asociat, SC SERV ARHIV SRL putând să-și desfășoare activitatea arhivistică în acea locație și obținând astfel, în perioada 2011-2013, venituri în cuantum de 238.691 de lei, ce reprezintă un avantaj patrimonial obținut ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu și a legislației în domeniul arhivistic de către  inculpată”, se mai arată în rechizitoriu.

 

Controale efectuate doar pe hârtie

O altă faptă s-a înregistrat pe data de 31 mai 2012, când, pentru a susține activitatea ilegală a SC SERV ARHIV SRL și a da o notă de legalitate avizului acordat pe data de 8 martie 2011, și-a încălcat atribuțiile de serviciu.

„Contrar dispozițiilor ce reglementează activitatea în domeniul arhivistic, Simona Maria Palagheanu, precizând contrar realității că a verificat personal depozitul din localitatea Comănești, i-a solicitat unei funcționare din cadrul SJAN Suceava să consemneze date nereale în procesul-verbal de control înregistrat la SJAN Suceava, proces-verbal ce a fost însușit și semnat de ceilalți doi membri ai comisiei de control, după care a fost aprobat și de inculpată, conținând date nereale. La data de 17 septembrie 2012 inculpata i-a solicitat din nou martorei să întocmească un proces verbal de recontrol în care să consemneze, în mod nereal, că împreună au fost și au reverificat depozitul SC SERV ARHIV SRL, constatând că deficiențele au fost remediate și că ar fi îndeplinite condițiile de depozitare a arhivei, în condițiile în care martora nu a fost și nu a verificat depozitul din localitatea Comănești, act pe care inculpata l-a semnat și l-a aprobat”, se mai specifică în rechizitoriul procurorilor DNA Suceava.

 

Infracțiunea de luare de mită a picat în instanță

În ceea ce privește infracțiunea de luare de mită, pentru care s-a dispus achitarea, Simona Maria Palagheanu a fost acuzată de comiterea a nu mai puțin de 43 acte materiale, dintre care 42 acte materiale de pretindere și primire a unor sume de bani și un act material de pretindere, fapte din perioada 2006-2012.

„În calitate de șef al Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Suceava, inculpata a pretins și primit de la administratorul SC EVANDER SRL Suceava suma totală de 24.000 lei (câte 4.000 lei, în fiecare an, remiși în tranșe a câte 500-1.500 lei, sub forma mascată a unor <sponsorizări> fără a se fi încheiat vreun contract de sponsorizare cu societatea denunțătorului și fără a emite chitanțe pentru sumele primite, în realitate acestea reprezentând obiectul infracțiunii de luare de mită, rezultând 6 acte materiale), după care, la începutul anului 2012, i-a pretins acestuia suma de 1.000 euro (1 act material de pretindere) pentru ca, în schimb, să-i sprijine firma în desfășurarea activității arhivistice, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu stabilite în fișa postului, fără să dispună verificarea condițiilor de creare/păstrare a fondurilor arhivistice deținute în depozitul societății din municipiul Fălticeni și, implicit, fără să solicite îndeplinirea condițiilor specifice pentru depozitarea arhivei. Denunțătorul a refuzat să remită inculpatei suma de 1.000 de euro întrucât nu dispunea de această sumă, oferindu-i doar 1.000 lei, de care inculpata nu a fost mulțumită. Ca urmare a refuzului remiterii sumei de bani, inculpata Palagheanu Simona Maria a dispus subordonaților săi să efectueze, la data de 31 mai 2012, un control la depozitul arhivă al SC EVANDER SRL Suceava, în care să se consemneze unele nereguli privind condițiile de arhivare”, se menționează în rechizitoriul DNA Suceava.

Procurorii anticorupție au mai constatat că în perioada 2011-2012, în calitate de șef al Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Suceava din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, folosindu-se de documente cu antetul și parafa acestei instituții, în virtutea acestei funcții și a atribuțiilor de supraveghere și control asupra deținătorilor și formatorilor de arhivă, folosind trei cereri de sponsorizare, pe care le-a multiplicat în mai multe exemplare și le-a datat diferit, o parte nefiind înregistrate deloc în evidențele SJAN Suceava, Simona Maria Palagheanu, neavând dreptul sau vreun temei în a solicita sponsorizări pentru Asociația Prietenii Arhivelor Bucovina, a pretins și a obținut foloase necuvenite pentru sine, în sumă totală de 36.900 lei, de la 35 notariate și firme din Suceava în contul și în numele Asociației Prietenii Arhivelor Bucovina Suceava, sub pretextul sponsorizării acesteia.

Cea mai mare parte din această sumă, respectiv 36.499 de lei, ar fi folosit-o în interes personal și contrar scopului pentru care a fost înființată Asociația Prietenii Arhivelor Bucovina, motivând organizarea și desfășurarea unor conferințe și expoziții în domeniul arhivistic, evenimente care, în fapt, nu au fost finanțate din aceste sume.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fosta șefă de la Arhivele Naționale a fost condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare.
 Vizualizări articol: 1614 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fosta șefă de la Arhivele Naționale a fost condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei