Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 iul 2021 - Anul XXVI, nr. 163 (7775)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Colegiul „Petru Rareș”

George Găitan, 10 la bac, 10 la evaluarea națională: „Odată ce vrei să cunoști și vrei să înveți, lumea cu toate tainele ei stă la picioarele tale, așteptând să fie cucerită”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

George Găitan, absolventul de la Colegiul Național „Petru Rareș” care a obținut media 10 la examenul de bacalaureat, singurul băiat dintre cei șapte elevi de 10 la bac din județ, sesiunea iunie – iulie 2021, crede că „odată ce vrei să cunoști și vrei să înveți, lumea cu toate tainele ei stă la picioarele tale, așteptând să fie cucerită”.

În contextul în care se tot discută de ani buni despre necesitatea unei reforme în educația din România și despre cum sistemul de învățământ actual ar fi ineficient, i-am cerut o părere și tânărului de 10, care ne-a spus: „il faut cultiver notre jardin”. „Cea mai bună formă de învățare este aceea în care tu însuți lupți cu informația și în care dorești să știi. Poate că aceasta este eventuala problemă a sistemului nostru de învățământ – elevii trebuie motivați să își dorească să știe”, spune George Găitan.

 

Multă muncă și dedicare

L-am provocat pe absolventul de 10 la bac să-și amintească cum a fost atunci când a pășit prima oară pe ușa liceului. Răspunsul lui a fost prompt: „am fost foarte încrezător în faptul că aici pot avea mari realizări”. Tocmai încheiase ciclul gimnazial, perioadă în care a avut multe rezultate remarcabile (în gimnaziu a participat la etapele naționale ale olimpiadelor de biologie și limba română), dar totul a fost încununat cu nota maximă la evaluarea națională, nota 10, astfel că George visa încă de atunci să obțină noi succese.

A intrat la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, unde a avut toate condițiile pentru a face performanță. A obținut premiul al II-lea la Olimpiada Națională de Biologie, locul I la Olimpiada Națională de Dezbateri, medalie de argint la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene (Almada, 2019), a avut participări la etapele naționale ale olimpiadelor de Științele Pământului și de Limba și Literatura Română etc.

Din experiența pe care a acumulat-o în anii din urmă, prin prezența la foarte multe concursuri, George spune: „contrar părerii generale, lupta nu se poartă cu ceilalți, ci cu și în tine însuți. Performanțele mari, însă, cer și multă muncă și dedicare. De exemplu, pentru olimpiadele de biologie îmi scriam săptămâni în șir conspecte din materia pe care trebuia să o învăț, după care îmi petreceam zilele repetând și iar repetând”. 

 

„Războiul științific”

Tânărul de 10 nu uită ce rol important l-au avut în atingerea performanțelor sale profesorii, „fără ajutorul cărora, cu siguranță nu aș fi atins astfel de realizări. Dumnealor m-au îndrumat în <războiul științific> și m-au ajutat oricând și în orice condiții”.

George le mulțumește tuturor profesorilor care au contribuit la dezvoltarea sa intelectuală și, în mod special, profesoarei Mariana Drumea, datorită căreia, prin dedicarea și sprijinul ei necondiționat, a obținut rezultate la nivel internațional (EUSO), și care s-a bucurat alături de el la fiecare realizare. „Nu o să uit niciodată momentul în care, anunțând-o de rezultatul de la olimpiada națională de biologie, mi-a transmis: <felicitări, domn’ doctor!>”, ne-a povestit George, acestea fiind „urme” care cu greu se șterg din inima oricărui adolescent.

 

Va studia medicina

Anii de liceu nu au însemnat pentru elevul de 10 doar olimpiade și concursuri. A însemnat și formarea sa ca om. Intrând la unul dintre cele mai bune profile din liceu, matematică-informatică (bilingv română-engleză), a făcut parte dintr-un colectiv de oameni excepționali, cu care a legat strânse prietenii și prin intermediul cărora s-a descoperit pe sine însuși.O parte dintre colegi vor merge să studieze la București, ca și George, astfel că povestea lor nu se încheie aici și acum. Tânărul își dorește să devină medic și profesor universitar în domeniul medicinei. „Este, probabil, un vis înalt, dar sunt convins că, prin muncă și mari eforturi, îmi voi putea îndeplini dorința”, este optimist George Găitan.

 

Recunoștință

Dacă unii elevi ne-au spus că nu au fost deranjați foarte mult de învățământul online, George, însă, regretă mult că aproape un an, la finalul liceului, s-a văzut cu colegii doar „prin ecrane triste”. „În locul gălăgiei și discuțiilor din pauză, ne-am ales cu câte 10 minute de reflecții cu tine însuți, între patru pereți și un calculator”, spune tânărul.

Cu toate acestea, a continuat să învețe, să se perfecționeze pentru ca, în final, să fie notat, după contestații, cu media 10 la bacalaureat. Acest rezultat a încununat cei patru ani de muncă permanentă. Datorită dascălilor buni și dedicați, spune George, care i-au chemat pe elevi la școală, pentru a lucra cu ei în săptămânile de dinainte de examen, nu a avut nevoie de nici un fel de meditații pentru a atinge acest rezultat.

„Țin să le mulțumesc din toată inima profesorilor care m-au ajutat să obțin nota maximă la cele trei materii de bacalaureat: doamnei diriginte, Ileana Boteanu, care mi-a insuflat pasiunea pentru literatură și istoria literară și datorită căreia eseurile pentru bacalaureat au căpătat, dintr-o masă compactă și de nepătruns, dimensiunile unei frumoase povestiri; doamnei profesor Livia Balaci, care, prin rigurozitate matematică, însoțită mereu de cuvinte calde, a reușit să mă convingă că matematica este mai mult decât o suită de simboluri și de <calcul fără capăt>. Nu în ultimul rând, vreau să-i mulțumesc doamnei profesor Mariana Drumea, căreia îi datorez nu doar rezultatul de la bacalaureat, ci întregul meu viitor în medicină. Prin rezultatele obținute la olimpiada de biologie, mi-am asigurat locul la facultatea de medicină”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului George Găitan, 10 la bac, 10 la evaluarea națională: „Odată ce vrei să cunoști și vrei să înveți, lumea cu toate tainele ei stă la picioarele tale, așteptând să fie cucerită”.
 Vizualizări articol: 3496 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
George Găitan, 10 la bac, 10 la evaluarea națională: „Odată ce vrei să cunoști și vrei să înveți, lumea cu toate tainele ei stă la picioarele tale, așteptând să fie cucerită”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei