Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 iun 2021 - Anul XXVI, nr. 140 (7752)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Noua normalitate

”Șefii fără caschetă” au devenit majoritari pe posturile-cheie din Poliția Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Blocarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de comandant în Poliție, dispusă în toată țara de când a început pandemia, venită după o altă perioadă lungă în care posturile scoase la concurs au fost tot o raritate, face ca la acest moment aproximativ jumătate din funcțiile de șef de poliție municipală sau orășenească, șef de serviciu, ori inspector-șef și adjuncți ai acestuia, în județul Suceava, să fie ocupate provizoriu, prin împuterniciri pe câte 6 luni de zile.

Pentru cei care nu cunosc diferența, un comandant pe un post adjudecat prin concurs nu poate fi schimbat ori trimis în altă parte prea ușor (asta dacă nu acceptă el să se dea la o parte), își poate face un plan și o strategie pe ani, are altă autoritate față de subordonați etc. De cealaltă parte, un șef împuternicit, mai ales pe un post-cheie, este mai vulnerabil din toate punctele de vedere. Un astfel de șef poate fi oricând schimbat și ținut în „șah”, dacă se dorește asta.

Șefi fără pălărie sau caschetă li se mai spune pe la colțuri celor care sunt împuterniciți pe funcții înalte. Împuterniciți, desigur, fără vina lor, problema fiind una care pleacă de la Ministerul Afacerilor Interne.

 

Împuterniciri pe linie, chiar de la vârful conducerii IPJ Suceava

Exemplificăm acum plecând chiar de la cele mai înalte funcții de conducere din Inspectoratul de Poliție Județean Suceava. Este vorba de postul de inspector-șef și de cele două posturi de adjunct al acestuia. Doar două dintre aceste funcții sunt ocupate. Inspector-șef împuternicit este comisarul-șef Florin Constantin Poenari, în timp ce adjunct este Cătălin Nistor, și el împuternicit pe o perioadă de șase luni.  Cei doi au tot fost mutați de pe un post pe altul, prin împuterniciri succesive.

Paradoxal, inspectorul-șef care a câștigat funcția prin concurs, comisarul-șef Adrian Buga, a fost mutat și împuternicit la comanda Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava.

Și la comanda Polițiilor municipale Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Poliția orașului Gura Humorului, Siret, Broșteni, Cajvana sau Milișăuți sunt tot șefi împuterniciți pe perioade de câte 6 luni de zile.

S-a ajuns în această situație pe fondul pensionărilor masive din ultimii ani, mare parte din vechea gardă a Inspectoratului de Poliție Județean fiind ieșită din sistem. Problema nu e legată însă de pensionări neapărat, ci de faptul că nu s-au mai organizat concursuri.

 

Ministrul Bode anunță deblocarea concursurilor 

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat zilele trecute că săptămâna viitoare va fi făcut public calendarul concursurilor de ocupare a funcțiilor de conducere din structurile mai multor instituții din subordinea MAI, menționând în acest sens Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul General al Aviației, Direcția Generală de Protecție Internă şi Direcția Generală Anticorupție. 

Ministrul a spus că doar în Poliţia Română, din 4.800 de posturi de conducere, 1.380 sunt ocupate de împuterniciți.

„Principala noastră preocupare în a asigura un management stabil, predictibil la nivelul tuturor structurilor noastre este aceea de a scoate la concurs posturile de conducere. Faptul că doar în Poliția Română, din 4.800 de posturi de conducere, 1.380 sunt împuterniciți în aceste posturi de conducere arată că este nevoie, urgent, ca această procedură să înceapă, vorbim de peste 30% din posturi”, a explicat Lucian Bode.

Nu există un calendar, dar se speră că în această vară se vor programa primele concursuri pentru posturi de șefi.

La nivelul IPJ Suceava, la funcția cea mai înaltă, situația este un pic mai complicată,  inspectorul-șef Adrian Buga fiind titular pe post, astfel că până ce acesta nu se pensionează ori nu este dat afară (nu s-a pus problema în acest sens, acesta nefiind cercetat în vreun fel) nu se poate organiza vreun concurs.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ”Șefii fără caschetă” au devenit majoritari pe posturile-cheie din Poliția Suceava.
 Vizualizări articol: 4282 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
”Șefii fără caschetă” au devenit majoritari pe posturile-cheie din Poliția Suceava4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei