Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 iun 2021 - Anul XXVI, nr. 138 (7750)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Problemă ignorată de autorități

Urșii au devenit o prezență la ordinea zilei în satele de munte, dar și în stațiunea Vatra Dornei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Urșii care coboară în comunitate, unde distrug adăposturi din curțile oamenilor și caută animale pe care să le devoreze, tind să devină o problemă la ordinea zilei. Faptul că se întâmplă din ce în ce mai des nu intră nici pe departe în sfera normalului, deși autoritățile responsabile, mai ales cele de la nivelul cel mai înalt, nu au nici o reacție.

La Vatra Dornei, la finele săptămânii trecute, un urs a fost observat trei seri la rând, în zona Poligonului și Todireni. De această dată, ursul de talie mare a trebuit să se mulțumească doar cu găini pe care le-a găsit prin anexe ale oamenilor. Localnicii au primit mesaje de alertă pe telefon, iar mai ales cei care locuiesc în zonele în care ursul a fost văzut stau cu frica în sân. Localnici au ajuns să stea cu porcii și bovinele ascunse prin adăposturi cât mai solide, pentru ca ursul să nu le facă pagubă. Asta după ce un urs de talie mare a luat din coteț, la Vatra Dornei, un porc de 150 de kilograme.

Și la Dorna Arini, în noaptea de 12 spre 13 iunie, un urs a trecut strada și a intrat prin gospodării, „vizitând” și biserica din sat. Ursul a dărâmat garduri și a plecat cu cinci găini.

Urșii au mai mâncat recent viței, oi și porci, în mai multe localități ale județului. La Drăgoiasa - Panaci, un urs a atacat mai multe vaci, pe care le-a ucis ori doar le-a sfâșiat. Tot recent, la Sărișor, în comuna Șaru Dornei, un urs a sărit un gard pe o proprietate și a mâncat oile unui gospodar. Cele mai multe pagube, la viței, au fost făcute de urs la Pojorâta.
Direcția Silvică Suceava, în calitate de gestionar al fondurilor de vânătoare din zonele cu probleme (Vatra Dornei, Dorna Arini, Șaru Dornei, Panaci, Pojorâta), a înaintat către Ministerul Mediului patru adrese, prin care a solicitat găsirea unor soluții pentru ca urșii care coboară în comunitate să fie mutați ori recoltați. Deocamdată, nu s-a primit nici un răspuns cu o soluție concretă.

Înmulțirea excesivă a urșilor, mai ales în zona de munte a județului nostru, este considerată cauza principală a acestor dese coborâri ale fiarelor în zonele locuite.

Oamenii din zona de munte spun că este o chestiune de timp până când va exista și o întâlnire între ursul flămând și pus pe distrugeri și om, iar consecințele pot fi dramatice. Este un adevărat strigăt de ajutor al crescătorilor de animale din zona de munte, care deocamdată a rămas fără ecou.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Urșii au devenit o prezență la ordinea zilei în satele de munte, dar și în stațiunea Vatra Dornei.
 Vizualizări articol: 3177 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Urșii au devenit o prezență la ordinea zilei în satele de munte, dar și în stațiunea Vatra Dornei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei