Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 iun 2021 - Anul XXVI, nr. 138 (7750)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Dosare în instanță

Primari din Suceava, ultragiați de consăteni: unul a fost lovit, unul amenințat cu toporul, iar altul avertizat că mai are cinci zile de trăit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trei primari din județul Suceava sunt părți civile în dosare penale de ultraj care sunt pe rolul instanțelor de judecată. Este vorba de fapte de agresiune asupra primarilor, pentru care procurorii au dispus trimiterea în judecată, fapte comise evident în legătură cu atribuțiile de serviciu ale acestora.

În cazul agresiunii asupra primarului din Preutești, prima instanță s-a pronunțat deja, autorul fiind condamnat, însă la o pedeapsă ușoară, cu suspendare.  Alte două fapte de agresiune au fost comise asupra primarilor din Ilișești și Pătrăuți, aceste dosare fiind recent înregistrate pe rolul Judecătoriei Suceava. Procurorilor de la Suceava le-au trebuit ani pentru a finaliza dosare care nu pot fi catalogate în nici un caz ca fiind complexe.

 

Lovit de un consătean, care apoi i-a tot urat „La Mulți Ani”

Reporterii Monitorului de Suceava au stat de vorbă cu cei trei primari, toate cazurile părând a fi destul de grave, cu o presiune psihică importantă asupra victimelor.

Paradoxal, în cazul faptei mai recente, de la Preutești, s-a dat o condamnare. 

În ziua agresiunii, în noiembrie 2019, primarul Ion Vasiliu se afla la şcoala din satul Leucușești, unde verifica stadiul lucrărilor de renovare de la unitatea de învățământ. Un localnic pe care primarul îl cunoștea destul de bine, Petru Eduard Murariu, în vizibilă stare de ebrietate, i-a adus reproșuri legate de racordarea locuinței sale la apă, după care l-a lovit cu pumnul.

Agresorul s-a urcat la volanul mașinii sale, nu înainte de a-i provoca primarului și distrugeri la un geam al mașinii. Polițiștii alertați prin 112 l-au depistat în scurt timp pe agresor. În urma verificării cu etilotestul a rezultat că acesta avea o concentrație de peste 1 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul s-a ales cu dosar penal și pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice.

”Nu cred că a fost vorba acolo de o nemulțumire personală, alți adversari politici de la acea vreme l-au împins de la spate și au profitat de faptul că era băut. După agresiune el și-a tot cerut scuze, s-a căit, în noul an a venit să-mi spună <La mulți ani>”, ne-a declarat primarul.

 

Pedeapsa stabilită de jucători pentru agresor

Primarul Ion Vasiliu a declarat acum câteva luni de zile pentru Monitorul de Suceava că l-a iertat pe agresor. În acest sens, el nu a solicitat despăgubiri de la agresor și nici nu și-a scos certificat medico-legal după agresiune. La dosarele de ultraj, nu există încă posibilitatea încetării procesului prin împăcare. 

Judecătoria Fălticeni i-a aplicat inculpatului două pedepse a câte 6 luni de închisoare, rezultând sentința de 8 luni de închisoare, suspendată condiționat pe durata unui termen de încercare de 2 ani de zile.

Inculpatul are, printre altele, obligația de a presta 60 de ore de muncă în folosul comunității, însă nu la Primăria Preutești, ci la cea din Fălticeni ori la Mălini.

 

S-a trezit că un localnic bagă un topor în copac și spune că îi ia gâtul

Primarul din Ilișești, Florinel Răduțu Avasiloaie, a aflat și el recent că dosarul în care a fost victimă a infracțiunii de ultraj este pe rolul instanței. Primarul nu credea că se va mai întâmpla ceva în cazul incidentului petrecut acum aproximativ cinci ani de zile.

”Eram pe teren, prin comună, și m-am trezit că un localnic, fire recalcitrantă, Iacob Moroșan, îmi reproșează că nu i-am dat teren pentru casă. Eram cu mai mulți oameni din primărie, a început cu amenințări, injurii și a luat un topor și l-a înfipt într-un copac, strigând că îmi ia gâtul. Nu am reacționat în nici un fel, ne-am retras și l-am lăsat să-și facă mendrele. Sincer, credeam cazul închis, ca să aflu recent că abia acum s-a dispus trimiterea în judecată”, ne-a declarat primarul din Ilișești.

 

„I-a dat 5 zile de trăit” pentru a-i face rost de teren de casă

Printr-o situație cel puțin la fel de delicată a trecut și primarul din Pătrăuți, Adrian Isepciuc, în 2017. Și în acest caz, dosarul de ultraj a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Suceava recent, în 2021.

”Un cetățean recalcitrant a venit la primărie, la sediu, și s-a luat de toată lumea de prin instituție, după care a venit la mine. Voia pe loc pământ de casă, nu l-a interesat ce i-am explicat. În timp ce îi explicam că nu se pot face astfel de chestiuni de pe o zi pe alta, mi-a spus, de față cu mai mulți martori, că îmi mai dă 5 zile de trăit, ca să îi rezolv problema”, ne-a relatat primarul.

Costel Hariga este trimis în judecată în acest dosar penal de ultraj, sub forma amenințării. După incident, individul a încercat să îi ceară scuze primarului pentru ce a făcut, sperând probabil că nu va mai apuca să fie judecat pentru fapta sa.  Pe 7 iulie este programat primul termen al acestui proces, la Judecătoria Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primari din Suceava, ultragiați de consăteni: unul a fost lovit, unul amenințat cu toporul, iar altul avertizat că mai are cinci zile de trăit.
 Vizualizări articol: 5008 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primari din Suceava, ultragiați de consăteni: unul a fost lovit, unul amenințat cu toporul, iar altul avertizat că mai are cinci zile de trăit0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei