Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 iun 2021 - Anul XXVI, nr. 138 (7750)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Prin pădurile Bucovinei

Zeci de liceeni din Suceava i-au dat “follow” unui preot pe Via Transilvanica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Au fost în jur de 80 de tineri, marea lor majoritate de la licee din municipiul Suceava, pe Via Transilvanica, porțiunea de traseu dintre Putna și Sucevița, și au înfrumusețat bornele din andezit, așezate la fiecare kilometru al “drumului care unește”.

În jur de 80 de tineri, grupați în jurul unui preot. Un preot în tricou și cu rucsac în spate. La fel ca armata de adolescenți care îl urma.

 

Îl întreb direct pe preot: “De ce vin toți tinerii ăștia la acțiunile organizate de dumneavoastră, părinte? Ce le faceți?

 

Nimic special”, îmi răspunde. “Doar încerc să le arăt că există o grămadă de posibilități de petrecere a timpului liber prin care poți face ceva frumos. Pentru ei, pentru semenii noștri. Și să îi fac să înțeleagă că tinerețea e mai frumoasă dacă îl ai pe Dumnezeu în suflet și în inimă!

Justinian-Remus Cojocar e coordonatorul ATOS (Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni), o organizație implicată în numeroase acțiuni sociale. E preotul și “armata” lui de tineri. Pentru că sunt mulți. Și faini.

Pe vremea când eram carantinați, părintele și tinerii voluntari au ajutat aproximativ 550 de persoane în vârstă, bolnave, fără ajutor, să-și facă cumpărăturile, fie că a fost vorba de alimente ori medicamente, sau să primească ajutoarele de la autorități. E doar una dintre acțiuni. Sunt multe. Foarte multe.

 

Au adoptat 8 kilometri din Via Transilvanica, între Putna și Sucevița

Când cei de la Tășuleasa Social, ONG care a creat proiectul Via Transilvanica, au anunțat că oferă spre adopție kilometri din traseul care începe de la Putna, părintele și tinerii voluntari au fost printre primii care și-au declarat intenția de a se îngriji de o porțiune din traseul care pleacă de la Mănăstirea Putna (acolo se află prima bornă) până spre Sucevița. Au luat în adopție 8 kilometri, iar sâmbăta trecută au pornit la drum, scopul acțiunii fiind cel de a înfrumuseța pietrele de hotar, puse la fiecare kilometru al traseului care pleacă de la Putna și ajunge tocmai la Dunăre (pe raza județului Suceava traseul are în jur de 136 de kilometri). 

Au plecat din Suceava și au oprit inițial la mănăstirea în care este înmormântat Ștefan cel Mare, la mormântul Sfântului Voievod fiind și un moment emoționant, în care cei aproximativ 80 de tineri au îngenunchiat, au cântat și s-au rugat.

Echipați bine de pădure, am pornit cu forță pe traseu, înfruntând trei reprize de ploaie.

Ca niște părinți adoptivi adevărați, am îngrijit bornele, din kilometru în kilometru, le-am pus în valoare, amenajând un spațiu în jurul lor din verdeață și pietre atent alese de pe traseu și vopsite și am refăcut și împrospătat marcajele”, scrie părintele pe pagina de Facebook a celor de la ATOS.

 

 

Ce a primit părintele pe Whatsapp

La fiecare bornă, preotul și tinerii voluntari au montat plăcuțe cu texte din sfinții părinți ai Bisericii sau citate celebre.

Pe Whatsapp, părintele are zeci de filmulețe primite de la tineri care au luat parte la drumeția de zilele trecute. Deschid la întâmplare unul dintre video-uri, în care părintele Justinian tocmai are în mână o plăcuță de care îți v̶o̶r̶b̶e̶a̶m̶ scriam câteva rânduri mai sus.

Deci, fiți atenți! - le spune părintele Justinian tinerilor - am ajuns la ultima bornă. Sunteți fericiți?” „Daaaaa”, răspund toți în cor. Și ridică preotul deasupra capului plăcuța cu citatul care urma să fie pusă lângă bornă, citind cu voce tare ce scrie pe ea: “Cel mai frumos și mai convingător discurs despre dragoste este îmbrățișarea!” (citat din părintele Dumitru Stăniloaie). Copiii sunt fericiți și unii se iau râzând în brațe. E o imagine așa cum sunt alte câteva sute postate pe pagina de Facebook a ATOS-ului. Cu copii care își trăiesc bucuria tinereții. Mai frumoasă, așa cum spunea părintele Justinian, “dacă îl ai pe Dumnezeu în suflet și în inimă!

 

P.S. M-am uitat peste câteva postări pe pagina de Facebook a voluntarilor de la ATOS. Sunt zeci de tineri implicați în tot felul de activități interesante. De la acțiuni de caritate, la evenimente culturale și drumeții.

P.S. 2 Colegii de la #cevaltcevaau făcut tot traseul Via Transilvanica – Bucovina, iar întreaga lor aventură o găsești pe canalul lor de YouTube / #cevaltceva.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de liceeni din Suceava i-au dat “follow” unui preot pe Via Transilvanica.
 Vizualizări articol: 5842 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Zeci de liceeni din Suceava i-au dat “follow” unui preot pe Via Transilvanica5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei