Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 mar 2021 - Anul XXVI, nr. 49 (7661)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Spre normalitate

O ”Săgeată albastră” modernizată, cu automat cu băuturi calde, va circula spre Putna

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Circulația trenurilor pe ruta Suceava-Putna va reveni la normalitate chiar de luni, 1 martie. Regionala de Călători CFR Iași a alocat pentru această linie un automotor Desiro ”Săgeată albastră”, care a fost modernizat recent la Iași. Informația ne-a fost oferită în exclusivitate de Constantin Axinia, directorul Regionalei CFR Călători Iași.

El a precizat că modernizarea a constat în  retapițare, reconfigurare, montarea unui automat de băuturi calde (cafea, ceai etc), radioficare și panou de mesaje info.  

Cel mai important este că automotorul nu este adus pe această linie la ”paradă” de 1 martie ci este alocat permanent pentru acest traseu de cale ferată. Așadar, exceptând nedorite perioade cu probleme tehnice, automotorul va circula zilnic pe această rută.

”Suntem singura regională din țară care are automate de băuturi calde în trenuri. Pe lângă trenurile Iași -Timișoara, ruta spre Putna este a doua pe care avem acest automat disponibil, pentru călătorii din tren”, ne-a declarat Constantin Axinia.

 

Confort mai ridicat, timp de parcurs mai bun, economie pentru CFR Călători

Pe lângă standardul mai ridicat de confort, un automotor Desiro era foarte așteptat de călătorii de pe ruta Suceava-Rădăuți-Putna și din alt motiv.Cu acest tip de tren se va putea respecta durata de parcurs de aproximativ două ore de la Suceava la Putna, pentru că nu se va mai pierde timp cu întoarcerea locomotivei clasice de la un capăt la altul al vagoanelor, pentru schimbarea sensului de mers, la Dornești și Putna. În acest fel,  trenul va putea avea un parcurs orar decent, de o oră până la Rădăuți și două ore până la Putna, în condițiile în care, fiind un tren Regio, are multe opriri.

Un alt mare avantaj va fi că se vor putea prinde legăturile de trenurile de lung parcurs, în Gara Suceava, conform orarului calculat. La varianta locomotivă cu vagoane se depășeau constant timpii de mers și nu de puține ori oamenii care aveau de mers pe distanțe mai mari au pierdut trenurile de legătură din Gara Suceava spre Ardeal, Banat sau Capitală.

Nu în ultimul rând, și CFR Călători are de câștigat prin schimbarea trenului cu locomotivă și vagoane din punct de vedere economic. Acest automotor Desiro cu aproximativ 100 de locuri are costuri mai reduse, cel puțin pe partea de consum de carburant. 

În aceste condiții v-ați putea întreba de ce s-a circulat atât de mult timp pe varianta mai dezavantajoasă, cu greoaia locomotivă diesel care tracta vagoane. Aceste automotoare cu capacitate medie de transport, ideale pentru liniile secundare, sunt prea puține în raport cu necesitățile de pe liniile de cale ferată din țară. Așa se face că între regionalele CFR se duc adevărate lupte pentru adjudecarea automotoarelor pe traseele solicitate.

Circulația feroviară de la Suceava la Putna s-a reluat în vara anului 2018, iar trenurile au avut în general un grad de ocupare bun. S-a dovedit că această linie secundară are viitor, față de altele, pentru că tranzitează multe localități care sunt bine populate. Elevi, studenți, navetiști, și la final de săptămână pelerini, formează majoritatea călătorilor. Ultimul an, și pe fond de pandemie, a dus la o scădere a numărului de călători. Fără îndoială, și dispariția automotorului Desiro a dus la pierderea unui segment de călători.

Cursele s-au menținut însă la un nivel acceptabil iar acum, din primăvară, cu revenirea automotorului și, se speră, cu o reducere tot mai accentuată a restricțiilor, trenul de Putna are șansă să revină la un nivel mai bun de încasări pentru CFR Călători.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O ”Săgeată albastră” modernizată, cu automat cu băuturi calde, va circula spre Putna.
 Vizualizări articol: 899 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O ”Săgeată albastră” modernizată, cu automat cu băuturi calde, va circula spre Putna0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei