Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 mar 2021 - Anul XXVI, nr. 49 (7661)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Cum să trăim o viață autentică

Când ne simțim prost în legătură cu noi înșine, încercăm automat să scăpăm de starea de iritare, fie dând vina pe noi, fie dând vina pe alții. Motivul pentru care dăm vina pe ceilalți este că nu putem suporta oamenii ce au aceeași vină ca și noi. Din această cauză, unii oameni au uneori o relație conflictuală cu părinții lor. Atunci când nu suportăm unele aspecte personale, mecanismele noastre de apărare răspund prin atacarea și judecarea altor persoane la care găsim același lucru care nu ne place la noi. Îi judecăm sau încercăm să îi facem să se schimbe după standardele noastre, pe care nici noi nu le atingem. Mecanismele noastre de apărare pot ascunde și ceea ce nu ne place la noi încercând să aibă grijă de alții, de exemplu, oferindu-le lucruri pe care nu le avem și în același timp ne respingem pe noi pentru că nu le avem.

Trebuie să ne observăm reacțiile și limitările noastre. Acest lucru ne va permite să ne analizăm mecanismele de apărare, cum ne apără ele în viață, iar observațiile ne pot face să ieșim de sub controlul lor. Este un pas uriaș în dezvoltarea personală. Dacă putem observa, atunci vom vedea că suntem controlați de reacțiile noastre în orice moment și, în loc să fim controlați de ele, putem începe să le controlăm noi, până nu mai contribuie la imaginea falsă despre noi înșine. Cheia este să privim cu compasiune și nu critic. Critica este una dintre însușirile mecanismelor de apărare, nu a noastră.

Pentru a ne elibera de autocritică, observația ne va permite să ne eliberăm de reacțiile mecanismelor de apărare. Asta înseamnă să apreciem întru totul ceea ce suntem și motivele care ne fac să reacționăm așa cum o facem. În acest proces nu trebuie să ne fie milă de noi, doar să avem compasiune. Niciodată nu trebuie să luptăm, să ignorăm sau să ne respingem durerea. Ea ne face să ne simțim vii și ne trezește pentru a ne observa reacțiile.

Înainte de a ne arunca în a formula judecăți, să ne oprim pentru un moment și să respirăm adânc. Doar atunci putem vedea aceste mecanisme de apărare ca o undă pe suprafața unui lac. Sub ea se află frică, mânie și chiar furie, durere, dar vom vedea clar reacțiile noastre la ceea ce nu vrem să vedem în noi și modul în care tehnicile de apărare devin măști pe care le schimbăm constant și le purtăm încercând să ne adaptăm la orice situație. Astfel, vedem că strategiile noastre sunt încercări copilărești de a coopera cu lumea din jur și în timp ce continuăm să le folosim, vom continua să uităm cine suntem cu adevărat în adâncul ființei noastre.

O fracțiune de secundă trece de la expunerea la un stimul și reacția noastră și trece mult timp până dobândim capacitatea de a deveni conștienți într-un timp așa de scurt. Este nevoie de multă muncă cu sine pentru a fi conștienți în aceste momente. Practic, e nevoie să trăim conștient. În aceste fracțiuni de secundă noi acționăm din adâncul ființei noastre. Unii oameni spun că trăim din inimă când acționăm conform cu cine suntem și nu ne comportăm în moduri care să satisfacă așteptările altor persoane. Există momente în viețile noastre, pe care le-am trăit de multe ori, în care nu gândim deloc, nu tragem concluzii și nici nu încercăm să trăim din inimă.

Aș spune că totul în viață poate fi atins prin observație și repetiție și putem dezvolta abilitatea de a fi centrat și focusat pe cine suntem cu adevărat. Ființa noastră este foarte conectată la mediu și interacționează cu el, având grijă să protejeze și să păzească constant, depinzând de reacțiile noastre la influențele exterioare. Lumea din jur este influențată de o serie de evenimente, bune sau rele, conform convingerilor și condiționării noastre. Astfel de evenimente provocatoare vor exista mereu. Ce ar trebui să ne preocupe nu este ce s-a întâmplat în mediul schimbător, ci modul în care reacționăm.

Reacțiile permit circumstanțelor externe să preia controlul. Creierul se retrage, noi ne pierdem adevăratul eu, deci pierdem autocontrolul. Reacțiile noastre adaugă mai multă îngrijorare și ajungem să facem și mai multe liste, creăm lucruri de făcut, stabilim scopuri și proiecte, pentru a evita durerea. Devenim sclavi ai mediului exterior deoarece toate lucrurile pe care le creăm vin din creier, care este dominat complet de mecanismele de apărare. Așadar, ne putem pierde simțul de sine și, decât să fim cine suntem, devenim cine credem că suntem.

Trebuie să ne amintim de noi și să nu ne lăsăm înghițiți de cerințele mediului. Trebuie să trecem de la a prețui ce facem la a prețui cine suntem.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum să trăim o viață autentică.
 Vizualizări articol: 824 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Cum să trăim o viață autentică5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei