Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 ian 2020 - Anul XXV, nr. 2 (7307)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Sindromul oboselii cronice (I)

Dacă avem stări de stres şi oboseală permanentă care nu trec atunci când ne odihnim şi care devin mai pronunţate în urma oricăror activităţi zilnice, dacă acestea sunt însoţite de dureri musculare, dureri de cap, dureri de gât şi răceli periodice care se manifestă perioade îndelungate de timp, cu siguranţă că suferim de sindromul oboselii cronice.

Comunitatea ştiinţifică a definit acest fenomen ca sindrom pentru că există un grup variabil de simptome care se manifestă în acelaşi timp, fără o problemă medicală care să poată fi diagnosticată şi care să le fundamenteze. Acest sindrom afectează mai mulţi oameni decât cei incluşi în statistici, pentru că nu există teste definitive pentru diagnostic. În ultimii ani, sindromul oboselii cronice s-a extins din ce în ce mai mult. În România se presupune că peste un milion de persoane suferă de această boală fără să fie conştienţi de ea. Unii cercetătorii consideră că stresul, traumele emoţionale sau fizice intense, infecţiile virale sau bacteriene prelungite preced apariţia simptomelor care sunt cauzate de multe ori de un sistem imunitar suprasolicitat ce nu reuşeşte să protejeze corpul în mod corespunzător, fiind stimulat în exces, şi atacând organismul însuşi.

Conform qigong-ului medical şi psihologiei energetice, pentru a funcţiona normal corpul are nevoie de substanţe vitale cum sunt sângele, fluidele, energia. Acestea sunt create de un sistem digestiv sănătos şi de esenţa vitală generată de rinichi şi vezica urinară, care menţin funcţionarea sistemului imunitar la un nivel optim. Mai ales iarna, când meridianele rinichi şi vezică urinară sunt vulnerabile, aceste energii sunt epuizate, iar organismul nu mai funcţionează cum trebuie şi, ca urmare, clachează.

Multe texte de specialitate din domeniul qigong-ului medical consideră că succesul în tratarea acestei afecţiuni constă în utilizarea unei formule terapeutice multidimensionale capabilă să restaureze echilibrul complex al substanţelor vitale prin exerciţii zilnice de qigong medical, terapie cu plante şi nutriţională, tehnici de relaxare, hidroterapie, terapie prin „îmbăierea în natură”, presopunctură, terapia somnului etc. Considerăm valoroasă această perspectivă terapeutică de care au beneficiat şi pacienţii noştri, cu rezultate deosebite de-a lungul timpului.

Pentru o vindecare rapidă este important să evităm activitatea fizică şi mentală în exces, orice tip de stres, excesele alimentare şi deficitul de somn. De asemenea, alcoolul, fumatul, cofeina, anxietatea şi tulburările emoţionale slăbesc şi epuizează energia vitală a organismului.

În plan terapeutic se ştie că o alimentaţie deficitară poate agrava boala sau prelungi durata de desfăşurare a acestei afecţiuni. Se recomandă o dietă adaptată sezonului, bogată în substanţe care ajută la regenerarea sângelui, a energiei şi a esenţei vitale. Putem opta pentru dovlecei, seminţe de dovleac, cartofi dulci, fasole lima, fasole neagră, fasole mung, fasole adzuki, boabe de soia, ouă, varză, morcovi şi hrişcă. Adăugăm mai multe fructe proaspete, printre care pepene verde, ananas, papaya, smochinele, perele şi curmalele. Foarte utile sunt ghimbirul, arpagicul, usturoiul, oregano, pătrunjelul, rozmarinul, salvia, mărarul, şofranul de India, ardeiul iute de Cayenne, deoarece sunt stimulatori ai energiei şi susţin buna funcţionare a sistemului imunitar. Sursele organice de proteine, cum ar fi puiul, curcanul şi mielul, precum şi peştele marin de apă adâncă, sunt benefice pentru echilibrarea energiei, regenerarea sângelui şi esenţei vitale. Este indicat să alternăm alimentele în aşa fel încât să evităm consumul aceluiaşi aliment mai devreme de 4 zile. Mesele trebuie să fie mai frugale, luate la intervale de timp regulate şi mai des. Vom evita să mâncăm seara târziu şi să avem mese prea copioase. Hidratarea se va face între mese şi se vor utiliza pe zi cel puţin 2 litri, la temperatura camerei. Vom evita consumul de produse lactate, mai ales brânza, zaharurile simple, făina prelucrată, toate produsele procesate şi cu arome artificiale.

Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro                 
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindromul oboselii cronice (I).
 Vizualizări articol: 2150 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 20 voturi
Sindromul oboselii cronice (I)5.0520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei