Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 ian 2020 - Anul XXV, nr. 2 (7307)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Că-i obicei străbun...

Cruci de gheaţă confecţionate la mai multe biserici din judeţ, de Bobotează

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În mai multe localităţi din judeţ dar şi la parohii din municipiul Suceava, credincioşii s-au străduit şi au confecţionat cruci de gheaţă, de Bobotează.

Confecţionarea crucilor de gheaţă de la Bosanci, din Ajunul Bobotezei, este o tradiţie care dăinuie din anul 1867 fără întrerupere. Deşi afară s-au înregistrat temperaturi de până la 7-8 grade Celsius, pompierii civili din Bosanci au reuşit să-şi menţină legământul şi în acest an şi au găsit gheaţă la mare distanţă de casă, la Lacul Roşu, din judeţul Harghita.

Două camioane şi 10 pompieri au plecat vineri dimineaţă, 3 ianuarie, din Bosanci către Lacul Roşu. Pompierii au parcurs peste 150 de kilometri pentru a aduce gheaţa necesară confecţionării crucilor ce se vor monta în faţa celor trei biserici din comuna Bosanci, dar şi în alte locaţii din judeţ. „Pentru că temperaturile sunt foarte ridicate pentru această perioadă, am fost obligaţi să mergem până la Lacul Roşu, în judeţul Harghita, să aducem gheaţă cu care să putem face crucile. Este vorba de o gheaţă de 14-15 centimetri grosime, destul de subţire, dar cu care se poate lucra. Anul ăsta vom face câteva cruci de gheaţă, trei la bisericile din comuna Bosanci, alte două pentru formaţiunile de jandarmi şi pompieri din Suceava, dar avem şi alte comenzi”, ne-a spus Constantin Blându, şef Serviciu Situaţii de Urgenţă Bosanci.

 

Blocuri de gheaţă din Lacul Roşu, aduse la Bosanci

De obicei, pompierii din Bosanci mergeau pe Iazul Parţâc, cu două zile înainte de Bobotează, pentru a confecţiona crucile de gheaţă care urmau a  fi montate în curţile bisericilor din Bosanci, dar şi la biserici din Suceava şi localităţile limitrofe. Dar temperaturile ridicate şi lipsa gheţii pe Iazul Parţâc au determinat deplasarea pompierilor în alte zone din ţară, în căutarea gheţii pentru crucile de Bobotează.

Odată ajunşi la Lacul Roşu, vineri dimineaţă, pompierii au decupat cu drujba blocuri de gheaţă, pe care, cu atenţie, le-au transportat la Bosanci. Sâmbătă după-amiază au decupat din aceste blocuri de gheaţă crucile, „înarmaţi” tot cu drujba, nu cu fierăstrăul, ca pe vremuri, crucile fiind decupate după forma unui şablon. Pompierii au mai folosit pentru confecţionarea primei cruci de gheaţă pentru comună, din anul 2020, un liniar din lemn, şabloanele pentru cruci, confecţionate din carton, dar cu o formă specială, pe care o folosesc doar bosâncenii, un creion chimic pentru a da contur crucii după şablon şi mult entuziasm.

Anul acesta, după cum ne-a spus Viorel Popovici, un alt pompier din Bosanci, şofer pe maşina de intervenţie a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bosanci, „gheaţa de 13, 14, 15 centimetri grosime a fost şi sfărâmicioasă. Dacă nu eşti atent, se mai poate rupe. Oricum, după ce le-am confecţionat şi le-am montat, am turnat apă pe ele, şi cu puţin ger înainte de Bobotează, gheaţa se aseamănă cu sticla”. La montarea crucilor, pompierii au fost ajutaţi şi de săteni. Unii au decupat crucea la locul unde a fost montată, pentru a nu exista riscul să se spargă pe drum. După ce au fost tăiate şi finisate toate crucile, oamenii le-au aşezat pe câte o masă, tot din gheaţă. Aşa au procedat bosâncenii şi la montarea crucii de gheaţă de la Biserica Militară cu hramurile „Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş”, ocrotitorul pompierilor militari,şi „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, de lângă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Bucovina” de pe strada Universităţii din municipiul reşedinţă de judeţ, în spatele Stadionului Areni.

 

Kira Leisa

În ziua Bobotezei, luni, pe 6 ianuarie, vor străluci crucile de gheaţă la cele trei biserici din comună: Biserica „Sf. Gheorghe”, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” şi Biserica „Sf. Cuvioasa Parascheva” din satul Cumpărătura, dar şi în alte localităţi de unde au venit comenzi.

În Bosanci se păstrează şi tradiţia ca după Sfânta Liturghie din ziua Bobotezei, pe 6 ianuarie, grupul de pompieri civili, îmbrăcaţi în uniforma lor specifică, purtând şi steagul ce-i reprezintă, împreună cu corul bisericii şi alţi credincioşi,  însoţiţi şi de preot, să meargă să sfinţească instituţiile din comună. Preotul stropeşte cu agheasmă încăperile din instituţii (primărie, şcoli, grădiniţe), iar pompierii, împreună cu coriştii, strigă Kira Leisa, pronunţarea româneasca a grecescului Kyrie Eleison (Doamne miluieşte), iar coriştii cântă „În Iordan, Botezându-Te, Tu, Doamne...”.

 

Crucea, ocrotitoarea comunei Bosanci

Obiceiul construirii crucilor de gheaţă, înainte de Bobotează, la Bosanci, după cum ne-a spus Constantin Blându, şef Serviciu Situaţii de Urgenţă Bosanci, este vechi de peste 150 de ani. „Localnicii din comună povestesc că în 1867, jumătate din satul Bosanci a fost mistuit de flăcări”, a mai spus Constantin Blându. Atunci a luat fiinţă formaţia de pompieri civili din comună. Pompierii au făcut atunci un legământ ca în Ajun de Bobotează să confecţioneze câte o cruce de gheaţă la fiecare biserică din sat. Ei spun că este un semn de recunoştinţă faţă de Dumnezeu că nu a mai trimis nenorociri ca cea din 1867 peste comună, dar şi un legământ ca prin aceasta Dumnezeu să ferească localitatea de rele. Pe lângă obiceiul construirii crucilor de gheaţă, unde se adună pompieri voluntari şi săteni şi dau o mână de ajutor la confecţionarea lor, există şi speranţa că acest semn al crucii ocroteşte comuna, o fereşte de nenorociri, de incendii devastatoare, de alte necazuri mari.

 

„Osârdie şi jertfă şi statornicie întru păstrarea datinii creştine”, la Ciumârna

„Osârdie şi jertfă şi statornicie întru păstrarea datinii creştine. Răstălmăcită rugăciune. Recunoştinţă pentru trudă şi preţuire întreagă! Sărbători cu lumină!”, este mesajul transmis de preotul Dan Ceredeev, parohul Bisericii "Sfântul Ierarh Nicolae" Ciumârna, comuna Vatra Moldoviţei, şi de preoteasa Daniela Ceredeev, directoarea Liceului Tehnologic „Vasile Cocea” Moldoviţa, în Ajunul Bobotezei.

Crucea de gheaţă de la Ciumârna a fost realizată după un adevărat ritual al locului, în care sunt implicaţi mai mulţi oameni, de diferite vârste, care merg înainte de Ajunul Bobotezei pe malul unui râu unde, înarmaţi cu drujbe şi căngi, scot la mal bucăţi mari de gheaţă, care sunt urcate apoi, cu ajutorul unor căpriori şi scânduri, într-o căruţă trasă de cai.

Sătenii transportă blocurile de gheaţă la locul unde vor fi ridicate crucea şi masa pentru slujba de Bobotează. Acolo, sătenii folosesc un şablon pentru cruce, trasează forma crucii după care taie cu drujba forma finală. În acest an, sătenii din Ciumârna au ridicat o cruce mare, aşezată pe o masă din gheaţă, pe care au pus icoana „Botezul Domnului”, o candelă şi o cunună de brad. Astăzi, în ziua de Bobotează, sătenii din Ciumârna vor participa la slujba Sfinţirii celei Mari a Apei şi îşi vor aşeza cănile în jurul crucii de gheaţă. Cântarea „Kira Leisa” va fi intonată de toţi credincioşii participanţi la marea sărbătoare. Ca la fiecare slujbă de Bobotează, troparul praznicului „În Iordan botezându-Te Tu Doamne” va răsuna şi la Parohia "Sfântul Ierarh Nicolae" din Ciumârna, credincioşii luând cu bucurie la casele lor Agheasma Mare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cruci de gheaţă confecţionate la mai multe biserici din judeţ, de Bobotează.
 Vizualizări articol: 2075 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cruci de gheaţă confecţionate la mai multe biserici din judeţ, de Bobotează5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei