Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 dec 2019 - Anul XXIV, nr. 302 (7303)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Manifestare record

Cel mai mare Festival al Obiceiurilor de Iarnă din România a atras peste 10.000 de spectatori în centrul Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Suceava a devenit, pentru o zi, capitala obiceiurilor de iarnă, nu doar din regiunea Moldovei, ci chiar din ţară, găzduind un spectacol de dimensiuni impresionante – parada celor peste 1.500 de urători din întreg judeţul, dar şi de peste hotare, precum şi un spectacol al tradiţiilor, care a durat aproape 10 ore, urmărit de un număr record de participanţi, peste 10.000, pentru care zona centrală a municipiului Suceava s-a dovedit neîncăpătoare.

Pentru prima dată, la acest eveniment devenit o tradiţie aşteptată cu nerăbdare de mulţi dintre locuitorii judeţului a asistat şi premierul României, Ludovic Orban, care a venit însoţit de suceveanul Bogdan Gheorghiu, actual ministru al Culturii.

Festivalul Internaţional „Obiceiuri de iarnă, Suceava 2019” a început la ora 11.00, cu Parada măştilor, cu plecare de la Staţiunea de Cercetări Agricole.

În aşteptarea acestora, sute de suceveni, dar şi turişti veniţi să petreacă Crăciunul în Bucovina, au ocupat trotuarele, de o parte şi de alta a bulevardului principal, începând chiar cu ora 10.00, numărul lor crescând pe măsură ce trebuia să se apropie şi alaiul participanţilor la parada obiceiurilor de iarnă.

După ora 11.00, deja câteva mii de oameni se aflau înşiruiţi de o parte şi de alta a arterei principale, de sus, din Obcini, până la Magazinul Bucovina, iar de acolo pe strada Ştefan cel Mare, înspre Prefectură şi Consiliul Judeţean.

Frumuseţea costumelor şi spectacolul oferit de trupele de urători, care îmbinau dansul şi muzica cu jocul ursarilor sau cel al căluşarilor, însoţite de pocnituri din bici şi vuietul de corn şi trâmbiţe, au fermecat pe loc miile de oameni care îi urmăreau de pe trotuare, de la geamurile şi balcoanele blocurilor sau din maşinile aflate în trafic, care, aproape neobişnuit, nu s-au mai apucat să claxoneze de zor, ocupanţii acestora fiind prea preocupaţi să fotografieze şi să filmeze pestriţul alai care a pus stăpânire temporar pe bulevardul principal.

Ursarii s-au dovedit a fi cu cea mai mare priză la public, iar ei, încântaţi de aprecierea mulţimii, dansau mai cu foc, scuturând în toate direcţiile blănurile groase care îi acopereau de nici nu le puteai distinge feţele.

Ba mai mult, unii dintre ei se dădeau şi în spectacol, prefăcându-se că se smulg din lanţuri, repezindu-se spre spectatorii de pe margine, care uneori chiar se speriau, iar de nu, izbucneau în râs, surprinşi totuşi de acţiunea lor imprevizibilă.

 

Urări de bine, glume, ironii şi spectacol cât cuprinde

Imensa paradă a tradiţiilor de iarnă a virat la stânga imediat după Magazinul Bucovina, ocupând strada Ştefan cel Mare, unde participanţii au continuat să facă spectacol pentru cei din jur, păstrându-şi totuşi puterile şi pentru reprezentaţia pe care o aveau de făcut în faţa Palatului Administrativ, pe treptele căruia, la intrarea principală, se aflau oficialităţile locale şi judeţene - primarul de Suceava, Ion Lungu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, parlamentarii PNL de Suceava şi alţi lideri liberali, dar şi oaspeţi de seamă - premierul României, Ludovic Orban, şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Rând pe rând, prin faţa lor dar şi a miilor de spectatori aflaţi în zona centrală, unde cu greu mai puteai răzbate prin mulţime, au venit cetele de urători, cu o scurtă demonstraţie.

Urătorii de la Câmpulung Moldovenesc au deschis şirul reprezentaţiilor de ilustrare a tradiţiilor populare de iarnă, venind cu pluguşorul tras de boi, dar şi cu urături meşteşugite şi de lume îndrăgite, mai ales că adeseori stârneau râsete.

Mai marii judeţului au avut parte de urături personalizate, spre amuzamentul celor prezenţi. De exemplu, urătorii din Mălini au decretat - „Cât o cânta cucul / Să fie primar Ion Lungu!”, stârnind atât râsete, cât şi aplauze.

Toate grupele de colindători/urători au fost răsplătite cu rumeni colaci, înmânaţi de către Gheorghe Flutur, ajutat la această acţiune de către soţia sa, interpreta de muzică populară Ana Ilca Mureşan, ori de către vicepreşedintele CJ Gheorghe Niţă.

Festivalul Internaţional „Obiceiuri de iarnă” de la Suceava a reprezentat tradiţiile din regiunea istorică Bucovina, dar şi din alte zone, la eveniment fiind prezente şi formaţiunile de urători din alte judeţe ale ţării, precum şi o formaţie din Republica Moldova şi una din Ucraina – Regiunea Cernăuţi.

Malanca de la Vicov, cu Ştefan cel Mare călare pe albul armăsar Catalan, dar şi cu o frumoasă ceată de răzeşi, nu putea lipsi de la acest eveniment, fiind de fiecare dată o pată de culoare foarte apreciată de public.

Jocul caprelor, al căiuţilor sau al urşilor, prezenţi în mai multe variante, în funcţie de zona din care erau veniţi, au fost printre cele mai apreciate spectacole, atât datorită costumelor impresionante, cât şi a dinamismului lor.

Evenimentul s-a bucurat de un public numeros, de peste 10.000 de persoane, care l-au urmărit atât în timpul paradei, cât şi la spectacolele susţinute pe scena din centrul municipiului, până târziu în noapte.

 

Ludovic Orban - „N-am mai văzut niciodată aşa ceva!”

Prezent pentru prima dată la acest eveniment, premierul României, Ludovic Orban, a spus, după ce a urmărit cu interes parada tradiţiilor de iarnă din Bucovina: „De fiecare dată vin la Suceava cu mare bucurie. Am venit pentru că m-a invitat domnul preşedinte Gheorghe Flutur, de Sfântul Ştefan. Mi-a povestit de această defilare a ansamblurilor din fiecare localitate. Mă bucur că am venit, mai ales că n-am mai văzut niciodată aşa ceva. Mi-au plăcut frumuseţea costumelor, bogăţia tradiţiilor - în ansamblul lor este foarte frumos”.

În calitate de gazdă, dar şi de organizator al evenimentului, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a remarcat atât efortul premierului de a fi prezent, în condiţiile în care în aceeaşi zi premierul trebuie să fie prezent şi la şedinţa de Guvern, cât şi faptul că strategia de promovare a Bucovinei a atras un număr impresionant de turişti, în această perioadă a anului: „Îi mulţumesc domnului prim-ministru că şi-a făcut timp într-o zi liberă să vină. A plecat dimineaţă, de la 6.00, din Bucureşti şi se întoarce pentru a fi prezent la şedinţa de Guvern din această seară, de la ora 20.00. Este un efort uriaş, dar merită. Asta arată şi un respect deosebit pentru Bucovina, pentru ce se întâmplă aici, pentru tradiţii, pentru obiceiuri. Bucovina depăşeşte jumătate de milion de turişti în acest an. Şi prin acest gen de evenimente am devenit un magnet extrem de important, cu marca tradiţională. Aici, domnule prim-ministru, aţi văzut Bucovina întreagă pentru că au fost obiceiuri şi din nordul Bucovinei, de la Cernăuţi – superbe; au fost şi din Republica Moldova şi curg, în continuare. Aţi văzut cu câtă dragoste vin să prezinte ceea ce au ei mai autentic şi mai tradiţional”.

Festivalul Internaţional „Obiceiuri de iarnă” Suceava face parte din proiectul „Crăciun în Bucovina”, care se va încheia pe 13 ianuarie 2020, cu spectacolul sărbătorilor de iarnă pe stil vechi, la Drăguşeni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai mare Festival al Obiceiurilor de Iarnă din România a atras peste 10.000 de spectatori în centrul Sucevei.
 Vizualizări articol: 3425 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 10 voturi
Cel mai mare Festival al Obiceiurilor de Iarnă din România a atras peste 10.000 de spectatori în centrul Sucevei4.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei