Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 dec 2019 - Anul XXIV, nr. 284 (7285)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Facilitate

Testarea pentru depistarea virusului HIV se efectuează gratuit la Direcţia de Sănătate Publică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava efectuează gratuit testarea pentru depistarea virusului HIV. De la începutul acestui an, la DSP Suceava şi-au efectuat testul HIV 2.672 de persoane. Dintre acestea, pentru 13 persoane Institutul Naţional „Cantacuzino” a confirmat că sunt infectate cu virusul HIV. Menţionăm că, pe lângă cei care au mers voluntar, au fost testate pentru HIV şi persoanele din categoriile de risc, respectiv gravidele, donatorii de sânge suspectaţi că ar avea virusul sau bolnavii de TBC.

Persoane infectate şi afectate HIV/SIDA sunt reprezentate, la nivelul judeţului Suceava, de Asociaţia Red Ribbon Fălticeni, organizaţie neguvernamentală, non-profit. Conform preşedintelui Dorina Vasile, la această oră numărul beneficiarilor direcţi de asistenţă din partea asociaţiei este de 46 de adulţi cu vârsta până în 30 de ani şi 12 persoane cu vârsta între 30 şi 70 de ani, dar practic sunt reprezentaţi toţi cei 262 de suceveni cu HIV/SIDA.

Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA, celebrată în data de 1 decembrie, asociaţia organizează acţiuni de informare în şcolile şi liceele din judeţ, cu privire la infecţia HIV. Mesajul campaniei din acest an este "Comunităţile fac diferenţa", „o importantă oportunitate pentru a recunoaşte rolul esenţial pe care comunităţile l-au avut şi continuă să îl aibă în lupta împotriva SIDA la nivel internaţional, naţional sau local”, după cum a subliniat Dorina Vasile. „Vorbim în România atât de comunităţi, în sensul de cetăţeni ai unei localităţi, dar şi de comunităţi în sensul de grupuri de persoane, activişti, pacienţi, medici, organizaţii, care au dus mai departe lupta împotriva HIV/SIDA”, a spus preşedintele Asociaţiei Red Ribbon.

 

În 2019 au fost diagnosticate 15 cazuri noi de HIV/SIDA

În cadrul campaniei, pe lângă activităţile de informare în şcoli, Red Ribbon va mai efectua o campanie de informare stradală, prin distribuirea de materiale informative pe tematică HIV, invitaţii la testare, mesaje de prevenire şi alte evenimente publice. Voluntarii prezenţi la activitate vor oferi informaţii suplimentare celor care solicită acest lucru.

În colaborare cu DSP Suceava, astăzi, la ora 10.00, la sediul DSP are loc o dezbatere a situaţiei HIV/SIDA la nivelul judeţului, cu invitaţi din cadrul Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou”.

„Mesajele campaniei din acest an se concentrează pe promovarea testării HIV ca mijloc principal de prevenire şi control al infecţiei cu HIV. A-ţi cunoaşte statutul HIV este primul pas spre tratament, prevenire şi acces la servicii de suport. Datorită progreselor privind medicamentele anti-HIV, dacă virusul este descoperit suficient de devreme, nu va avea aproape nici un impact asupra vieţii zilnice, poţi avea o stare de sănătate bună şi poţi deveni nedetectabil, prevenind astfel transmiterea virusului. Testarea HIV în România este gratuită, dacă se solicită testul HIV la Direcţia de Sănătate Publică din fiecare judeţ”, a mai spus Dorina Vasile.

Conform datelor de la nivelul Compartimentului de Monitorizare a Infecţiei HIV/SIDA de la nivelul INBI „Matei Balş”, în România trăiau la 30 iunie 2019 un număr de 15.999 de persoane infectate cu HIV, iar în primele 6 luni ale anului s-au diagnosticat cu HIV/SIDA 315 persoane. Numărul persoanelor aflate în evidenţa DSP Suceava diagnosticate cu HIV a ajuns la 262. În acest an, au fost diagnosticate 15 cazuri noi, persoane adulte, şi s-au înregistrat patru decese. Majoritatea pacienţilor noi cu HIV, 60%, sunt bărbaţi. Potrivit DSP, 234 de persoane cu HIV sunt în tratament antiretroviral. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Testarea pentru depistarea virusului HIV se efectuează gratuit la Direcţia de Sănătate Publică.
 Vizualizări articol: 1052 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Testarea pentru depistarea virusului HIV se efectuează gratuit la Direcţia de Sănătate Publică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei