Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 161 (7162)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Verificări

Suceava, în topul judeţelor cu cel mai mare număr de pensionari pe caz de boală

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suceava se află în topul judeţelor cu cel mai mare număr de pensionari pe caz de boală – 18.838 la nivelul anului 2018, fiind depăşită ca număr doar de judeţele Mureş, Maramureş, Argeş, Prahova, Dolj şi Bihor. Comparativ, în Capitală, la o populaţie de peste 3 milioane de locuitori, numărul celor pensionaţi pe caz de boală este de 53.070.

Pensia medie lunară a pensionarilor de invaliditate este de 627 de lei, în uşoară creştere de la 604 lei, cât era media anului 2017, potrivit INS. Pensionarii cu gradul III de invaliditate au o pensie medie lunară de 637 de lei. 

În fiecare lună, pensionarii pe caz de boală din România primesc circa 878 de milioane de euro.

La sfârşitul anului trecut figurau 543.159 de pensionari de invaliditate la nivel naţional, număr cu 6,7% mai mic decât în 2017 şi echivalentul a 11,5% din totalul pensionarilor de asigurări sociale de stat, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Tocmai de aceea, Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (INEMRCM) evaluează anual mii de pensionari de invaliditate, iar verdictele medicilor institutului conduc la suspendarea plăţii pensiei în sute de cazuri. Doar în ultimul an şi jumătate, aproape 800 de persoane şi-au pierdut pensia prin simpla neprezentare la expertiză.

Jumătate dintre pensionarii de invaliditate sunt încadraţi în gradul III de invaliditate, caracterizat prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă şi cu posibilitatea prestării unei activităţi profesionale cu cel mult jumătate de normă. Aceştia sunt şi ţinta expertizelor anuale organizate de INEMRCM, deoarece au şansele cele mai mari de însănătoşire şi reîncadrare în muncă.

Din 2010, Consiliul Superior de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă din cadrul Institutului are inclusiv competenţa de a propune sancţionarea medicilor experţi ai asigurărilor sociale pentru abateri privind nerespectarea criteriilor medicale şi a normelor metodologice referitoare la încadrarea în grade de invaliditate. Decizia a fost luată de Guvern după ce s-a constatat că din 142.240 de dosare verificate până

la acea dată, 1.711 persoane nu obţinuseră pensia în mod legal.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava, în topul judeţelor cu cel mai mare număr de pensionari pe caz de boală.
 Vizualizări articol: 2563 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suceava, în topul judeţelor cu cel mai mare număr de pensionari pe caz de boală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei