Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 161 (7162)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Câmpulung Moldovenesc

Grupe de vânători au participat la goane pentru „împingerea” din zona locuită a ursoaicei cu pui

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Grupuri de vânători au participat în fiecare seară, în ultimele zile, la goane prin care au încercat să îndepărteze cât mai mult de zona locuită ursoaica cu doi pui care şi-a făcut un obicei din a coborî în municipiul Câmpulung Moldovenesc. Vânătorii au patrulat la liziera pădurii, au tras cu armele în plan vertical şi s-au folosit de toate mijloacele, în ceea ce se cheamă, în termeni de specialitate, „goană de împingere” a animalului sălbatic.

Acţiunile s-au derulat în baza contractului de prestări servicii încheiat de Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava, gestionarul fondului, pentru a se putea lua măsuri concrete.

Vestea bună este că în ultimele trei seri prezenţa ursului nu a mai fost semnalată în municipiul Câmpulung Moldovenesc. Totuşi, este puţin probabil ca aceste goane să rezolve problema definitiv. Specialiştii spun că este probabil ca animalul să revină în zona locuită, de unde a învăţat că îşi poate procura cu uşurinţă hrană.

Printre ultimele victime ale ursoaicei cu pui se număr o capră, un berbec, un iepure şi un porcuşor de Guineea. Pentru ca proprietarii să fie despăgubiţi, animalele trebuie să fie înregistrate în bazele de date sanitar-veterinare, în localitatea respectivă.

În paralel, autorităţile aşteaptă un răspuns şi de la Direcţia pentru Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, unde Prefectura Suceava a înaintat o documentaţie în care s-a solicitat fie relocarea ursoaicei cu tot cu pui, prin tranchilizare, fie recoltarea acesteia. Varianta recoltării, adică a împuşcării, nu se poate pune în aplicare la o ursoaică cu pui, autorizaţia pentru împuşcare putând veni, eventual, pentru alţi urşi adulţi din fondul de vânătoare, în condiţiile creşterii efectivelor peste limita considerată normală.

Până la răspunsuri oficiale, cote de vânătoare şi aprobarea unei tranchilizări, oamenii din Câmpulung Moldovenesc continuă să fie speriaţi de ursoaica cu pui care dă târcoale în zona locuită şi se tem şi pentru integritatea lor. Mai în glumă, mai în serios, oamenii dorm cu furca lângă pat.

Ursoaica cu pui a fost surprinsă în imagini pe timp de noapte pe străzi secundare din Câmpulung Moldovenesc.   
Prezenţa ursului a fost semnalată din ziua de 21 iunie, aproape în fiecare seară.
În urma apelurilor la 112 efectuate mai ales în primele zile de apariţie a ursoaicei, poliţişti şi jandarmi au încercat să sperie animalul cu semnalele acustice şi luminoase de pe autospeciale şi cu petarde, însă măsura a fost eficientă cel mult pentru moment.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grupe de vânători au participat la goane pentru „împingerea” din zona locuită a ursoaicei cu pui.
 Vizualizări articol: 1961 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grupe de vânători au participat la goane pentru „împingerea” din zona locuită a ursoaicei cu pui0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei