Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 apr 2019 - Anul XXIV, nr. 88 (7089)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă

Încă patru furturi din casele oamenilor de afaceri din Suceava au fost probate de anchetatori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Anchetatorii care au preluat dosarul furturilor din casele oamenilor de afaceri din Suceava au reuşit să probeze alte patru cazuri. Este vorba de furturi comise începând cu primăvara anului trecut şi la care prejudiciul total se ridică la peste 350.000 de lei.

Principalii suspecţi în cazul celor patru furturi sunt doi indivizi care se află în arest preventiv de aproximativ o lună şi care au participat şi la furtul din iulie 2018. Este vorba de Cătălin Tiberiu Mercheş şi Sergiu Nicolae Lahman, pe numele cărora Judecătoria Suceava a emis vineri alte mandate de arestare valabile o perioadă de 30 de zile.

Tot vineri, Curtea de Apel Suceava a prelungit cu 30 de zile mandatele de arestare emise acum o lună pentru aceiaşi inculpaţi. Cu acelaşi prilej, a fost prelungit mandatul de arestare emis şi faţă de Cezar Ioan Dumitru, zis „Creţu”, astfel încât cei trei îşi vor petrece Paştele în spatele gratiilor.

Mercheş, Lahman şi Dumitru au fost arestaţi în luna martie a acestui an pentru furtul comis în noaptea de 19 spre 20 iunie din locuinţa unui om de afaceri din Burdujeni, care în acel moment era plecat în concediu în străinătate.

„Judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că în cauză se impune în mod evident necesitatea luării unei măsuri preventive faţă de inculpaţii Dumitru Cezar-Ioan, Lahman Sergiu Nicolae şi Mercheş Tiberiu Cătălin, astfel că aceştia să nu reia comportamentul infracţional pe durata cercetărilor care se desfăşoară în privinţa lor”, au motivat judecătorii arestarea celor trei indivizi.

Judecătorul a ajuns la concluzia că este în faţa unor fapte „grave”, iar o măsură mai puţin coercitivă nu ar fi de nici un folos.

În acelaşi dosar s-a dispus arestarea în lipsă a lui Vasile Marian Pirojec. Acesta este acuzat de comiterea infracţiunii de „complicitate la furt calificat”, iar pentru că este dispărut de la domiciliu poliţiştii l-au dat în urmărire internaţională.

Rolul fiecărui personaj în furtul comis în iulie 2018 a fost detaliat de un alt personaj deja arestat şi trimis în judecată în acest caz. Este vorba de Mihai Gabriel Precob, de 31 de ani, din Suceava, trimis în faţa magistraţilor de la Judecătoria Suceava pentru comiterea infracţiunii de „furt calificat”.

 

Până acum, prejudiciul total este de circa 500.000 de lei

Cumulat, în urma celor cinci furturi pentru care anchetatorii au probe, prejudiciul total se ridică la aproape 500.000 de lei. Având în vedere că în perioada aprilie 2018 – februarie 2019 s-au comis numai în municipiul Suceava aproximativ 15 furturi prin aceeaşi metodă, iar în unele situaţii prejudiciul reclamat de proprietari se ridică la zeci de mii de euro, putem vorbi de o grupare extrem de bine organizată.

Furturile erau comise, în general, pe timp de noapte, când de regulă proprietarii nu erau acasă. Asta înseamnă că persoanele vizate pentru a fi jefuite erau urmărite mai mult timp şi nu este exclus ca hoţii să fi beneficiat de informaţii şi sprijin şi din partea unor persoane care au cunoştinţe juridice şi care aveau acces la date care să le fie de folos spărgătorilor.

Practic, multe dintre furturi respectă scenariul cazului din noaptea de 19 spre 20 iulie 2018. În noaptea menţionată, profitând de faptul că omul de afaceri şi familia acestuia erau plecaţi în concediu, hoţii au dat lovitura. Mai întâi au întrerupt alimentarea cu energie electrică şi au aşteptat ca sistemul de supraveghere să devină ineficient. După ce s-au asigurat că nici o cameră de supraveghere nu mai funcţionează, au forţat două geamuri cu un levier, fără a reuşi să le distrugă.

În aceste condiţii, au distrus geamul întredeschis de la baie, loc prin care au intrat în casă şi au răvăşit-o în căutarea bunurilor de valoare.

 

Pentru ce sunt cercetaţi cei trei suspecţi

Cezar Ioan Dumitru, cunoscut şi sub numele de „Creţu”, este cercetat pentru instigare la furt calificat, faptă din data de 19 iulie 2018, şi pentru infracţiunea de şantaj în formă continuată, comisă la data de 25 august 2018 şi 18 octombrie 2018. Cătălin Tiberiu Mercheş este cercetat pentru infracţiunea de furt calificat, faptă din data de 19 iulie 2018, şi infracţiunea de şantaj, faptă comisă la data de 31 august 2018. Al treilea inculpat, Sergiu Nicolae Lahman, este cercetat pentru infracţiunea de furt calificat, faptă din data de 19 iulie 2018, infracţiunea de furt calificat, faptă din data de 01/02 aprilie 2017, furt, faptă din perioada 26-27 aprilie 2017, infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic şi tentativă la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, fapte din data de 26 aprilie 2017.

Acum, Mercheş şi Lahman sunt cercetaţi şi pentru alte patru furturi, iar ancheta continuă pentru că spargeri similare s-au înregistrat şi în Botoşani şi Neamţ.

Hoţii furau obiecte de valoare sau/şi bani, cu care dispăreau ulterior şi pe care cel mai probabil le-au valorificat pe raza altor judeţe din Moldova.

Într-unul din cazuri, hoţii au furat şi un BMW, în care se afla un seif cu arme de vânătoare. Autovehiculul a fost incendiat şi abandonat la marginea unei păduri, însă armele au dispărut şi au ajuns la persoane neautorizate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Încă patru furturi din casele oamenilor de afaceri din Suceava au fost probate de anchetatori.
 Vizualizări articol: 3087 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Încă patru furturi din casele oamenilor de afaceri din Suceava au fost probate de anchetatori0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei