Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 35 (7036)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Reacţii

Lacrimi şi scandal la expoziţia „Jucăriile din Pod”, de la Muzeul de Istorie din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Expoziţia de jucării vechi de la Muzeul de Istorie din Suceava le-a adus organizatorilor o problemă neaşteptată. Foarte mulţi dintre vizitatori, mai ales dintre cei mici, se îndrăgostesc pur şi simplu de jucăriile expuse şi vor să le cumpere. Directorul muzeului, Emil Ursu, a declarat, ieri, că aproape la fiecare grup de vizitatori, angajaţii muzeului trebuie să fie „de piatră” pentru a nu ceda la lacrimile copiilor prea mici pentru a putea înţelege că jucăriile expuse nu pot fi cumpărate. Soluţia de compromis pentru a mai atenua supărarea copiilor a fost ca muzeul să solicite proprietarilor colecţiei să aducă în expoziţie şi jucării pentru vânzare. „Sperăm ca jucăriile să ajungă într-un timp cât mai scurt şi din această săptămână să avem şi un stand cu vânzare”, a declarat Emil Ursu.

Pentru copii, cele mai multe jucării sunt inedite, „Caietul de impresii” pus la dispoziţia vizitatorilor stând mărturie în acest sens. „Parcă am călătorit în trecut”, a notat unul dintre copii. „O experienţă inedită”, a scris altul.

Jucăriile expuse în vitrine, pe podea şi pe bârnele din Galeria Pod de la muzeu sunt un prilej de nostalgie şi pentru adulţi. Expresia pe care o auzi cel mai frecvent este „asta am avut şi eu!”, cumpărată de mama/tata/fratele meu, un unchi care „făcea” Turcia/ Libia, Irak sau era „vaporean” la Constanţa. Emoţia încercată de adulţi a fost foarte bine surprinsă de o fetiţă, Diana, care a vizitat expoziţia în data de 3 februarie şi a scris în „Caietul de impresii”: „Jucăriile sunt un pic cam ciudate pentru generaţia mea, dar mă bucur că le-au adus părinţilor amintiri frumoase”.

 

„Fiecare jucărie are o poveste, fiind martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit”

Expoziţia de jucării vechi este cea mai mare din România, cuprinde peste 1.600 de obiecte -  maşinuţe, autobuze, autospeciale, trenuleţe, tancuri, pistoale, obiecte muzicale, păpuşi, ursuleţi, cuburi din lemn, jocuri cu pioni, jocuri interactive, jucării mecanice şi electrice produse în România, China, Japonia, Ungaria, din plastic, metal, lemn etc., în perioada 1928-1989.

În cele două săptămâni, de când s-a deschis, i-au trecut pragul 1.731 de vizitatori.

Expoziţia “Jucăriile din Pod” este organizată în colaborare cu Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti şi este însoţită de o colecţie de reproduceri ale unor fotografii cu copiii şi jucăriile lor în ultima sută de ani, din colecţia Asociaţiei Muzeul Jucăriilor. La vernisaj au fost prezenţi şi proprietarii colecţiei, fraţii Cristian şi Mihail Dumitru. Atunci, inginerul Cristian Dumitru a povestit că primele jucării din colecţie au fost ale lui şi ale fraţilor săi. Mai târziu, au adunat jucării de pe la prieteni, la schimb cu alte obiecte. Încetul cu încetul, ceea ce a părut o joacă s-a transformat în pasiune. „Fiecare jucărie are o poveste, fiind martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele au stat cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei. Colecţia are la bază jucăriile familiei, dar unele sunt primite cadou sau găsite prin târgurile de vechituri. Am mai recuperat şi din cele aruncate în spatele blocului. Chiar dacă au fost stricate, din mai multe am făcut una bună. Expoziţia este adresată atât copiilor, care descoperă astfel jucăriile părinţilor, cât şi părinţilor, care redescoperă jucării ce le-au făcut copilăria fericită sau găsesc expuse unele pe care nu le-au avut niciodată”, a mai spus Cristian Dumitru. Expoziţia poate fi vizitată până în data de 12 aprilie a.c..

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lacrimi şi scandal la expoziţia „Jucăriile din Pod”, de la Muzeul de Istorie din Suceava.
 Vizualizări articol: 4211 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 10 voturi
Lacrimi şi scandal la expoziţia „Jucăriile din Pod”, de la Muzeul de Istorie din Suceava4.2510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei