Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 35 (7036)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ediţia a IV-a

Artişti din judeţele Maramureş, Botoşani şi Suceava au evoluat în deschiderea proiectului „10 pentru folclor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Artişti din judeţele Maramureş, Botoşani şi Suceava au evoluat luni, 11 februarie, în deschiderea proiectului „10 pentru folclor”, ediţia a IV-a, care a avut loc la Şcoala Gimnazială „Miron Costin” din cartierul Burdujeni. Iniţiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, Mihaela Bârsan, a dat ieri startul proiectului care are ca scop introducerea folclorului ca obiect de studiu opţional în şcolile sucevene. „Este un maraton de 10 întâlniri, la care vor participa artişti din Suceava, Maramureş, Botoşani, Sibiu şi Iaşi. A fost mai greu la prima ediţie. Acum deja ne-am obişnuit, ştim ce ne aşteaptă şi ce avem de făcut, şi cred că am putea poposi chiar în mai mult de 10 localităţi într-o săptămână. Cu tot cu ediţia din acest an, avem 40 de localităţi din judeţ în care ajungem cu caravana folclorului. Am calculat că ne-ar mai trebui încă 9 ani pentru a străbate toate cele 114 municipii, oraşe şi comune din judeţul Suceava. Pe viitor, ne dorim colaborări cu cât mai multe judeţe, pentru a reuşi ca acest proiect să ajungă în mai multe judeţe, să ducem opţionalul de folclor în toată ţara şi, ulterior, după ce vom reuşi să ducem la bun sfârşit această misiune, sperăm ca folclorul să se transforme din obiect de studiu opţional în obiect de studiu de sine stătător, obligatoriu”, a spus Mihaela Bârsan. Ea a mai spus că în şcolile sucevene există deja circa 300 de opţionale de folclor pe săptămână.

 

„Coconii din Călineşti”

Opţionalul de folclor este susţinut şi în judeţul Maramureş, începând de anul trecut, iar din acest an proiectul „10 pentru folclor” se bucură de sprijin şi în judeţul Botoşani. Tocmai de aceea, în Sala de sport unde a avut loc spectacolul s-au aflat foarte mulţi elevi, însoţiţi şi de profesori, care au ales să poarte ii româneşti, tradiţionalele cămăşi naţionale, păstrate cu sfinţenie de la părinţi, bunici sau străbunici. Primii artişti care au oferit publicului un moment autentic au fost cei din Maramureş, Călineştenii Ţării Maramureşului, care vor să păstreze şi să ducă mai departe zestrea cea mai de preţ a Țării Maramureşului. „Coconii din Călineşti” au fost însoţiţi la Suceava de directorul Asociaţiei Călineştenii Țării Maramureşului, Voichiţa Costin. Îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale din Maramureş, tinerii au cântat, au jucat, au oferit un mini-spectacol pe placul tinerilor suceveni. Adresându-se copiilor suceveni, Voichiţa Costin a spus că ea nu a învăţat despre folclor în şcoală, despre tradiţii, despre originile noastre, pentru că pe atunci nu era această opţiune, dar ei, copiii de acum, au această şansă şi nu trebuie să o rateze.

 

Invitaţi speciali

Alături de Mihaela Bârsan, la deschiderea proiectului din acesta an au fost şi colegii din echipa „10 pentru folclor”, Giani Leonte, Loredana Ceică, Iulian Florea, Costinel Leonte, Leonard Zamă, Constantin Mândrişteanu, Alexandru Brădăţan, Grigore Gherman şi Angelica Flutur. Nu au lipsit nici o parte din cei 10 primari din localităţile care au găzduit caravana folclorului în 2018: Suceava, Rădăşeni, Dorna Arini, Broşteni, Cajvana, Rădăuţi, Hănţeşti, Slatina şi Baia. Ei au predat oficial ştafeta colegilor din Gura Humorului, Vama, Iacobeni, Putna, Vicovu de Sus, Capu Câmpului, Stulpicani, Iaslovăţ şi Zvoriştea, în prezenţa prefectului judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi. Nu au lipsit de la eveniment nici şeful Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava, Gheorghe Lazăr, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, prorector la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, cunoscutul dirijor şi folclorist George Sîrbu, care a împlinit de curând 82 de ani.

 

Hora înfrăţirii

Un moment aparte al evenimentului de luni, 11 februarie, a fost prezentarea unui joc popular de către maestrul coregraf Costinel Leonte, alături de dansatorii profesionişti ai Ansamblului Artistic Profesionist ”Ciprian Porumbescu” Suceava. După două suite de dansuri prezentate publicului de dansatorii profesionişti ai Ansamblului Artistic Profesionist ”Ciprian Porumbescu” Suceava, acompaniaţi de Orchestra Ansamblului ”Ciprian Porumbescu”, maestrul coregraf Costinel Leonte a invitat toţi elevii aflaţi la eveniment să se prindă în horă, alături de artiştii profesionişti. A fost o imagine foarte frumoasă, în care copii, tineri şi vârstnici au dansat şi s-au bucurat împreună, pe acordurile muzicii populare adevărate. Printre artiştii care au mai evoluat ieri în cadrul proiectului „10 pentru folclor”, la Şcoala Gimnazială „Miron Costin”, s-au numărat Alexandru Brădăţan, Leonard Zamă, Grigore Gherman, Constantin Mândrişteanu, Angelica Flutur, Fetele din Botoşani, Andreea Haisan, Lucica Păltineanu.

 

Caravana folclorului, astăzi, la Iacobeni şi Vama

Programul întâlnirilor-spectacol din cadrul proiectului „10 pentru folclor”, ce se desfăşoară în perioada 11 – 15 februarie, este următorul: 11 februarie, ora 12:00, Școala Gimnazială „Miron Costin” Burdujeni – Suceava, ora 17:00, Casa de Cultură Gura Humorului; 12 februarie, ora 13:00, Iacobeni, ora 17:00, Vama; 13 februarie, ora 13:00, Putna, ora 17:00, Vicovu de Sus; 14 februarie, ora 13:00, Capu Câmpului, ora 16:00, Stulpicani, 15 februarie, ora 13:00, Iaslovăţ, ora 17:00, Zvoriştea. Anul acesta, în proiect sunt implicaţi toţi membrii Ansamblului Artistic Profesionist ”Ciprian Porumbescu” din municipiul Suceava, alături de zeci de artişti din judeţele Suceava, Botoşani şi Maramureş, Iaşi şi Sibiu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Artişti din judeţele Maramureş, Botoşani şi Suceava au evoluat în deschiderea proiectului „10 pentru folclor”.
 Vizualizări articol: 1894 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Artişti din judeţele Maramureş, Botoşani şi Suceava au evoluat în deschiderea proiectului „10 pentru folclor”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei