Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 207 (6917)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Sfinţire

Hramul Bisericii ”Sfânta Cruce”, sărbătorit duminică la Suceava de credincioşii armeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Credincioşii comunităţii armene din Suceava au participat duminică la hramul Bisericii ”Sfânta Cruce” din municipiul Suceava, biserică construită în anul 1521 de către un credincios armean. În fiecare an, în duminica cea mai apropiată marii sărbători creştine, armenii se adună şi se închină împreună pentru cinstirea celor care au pus temelia acestei biserici armeneşti, luând acasă flori din ghirlanda sfinţită, care au semnificaţia florilor de pe crucea lui Hristos.

 

Adunaţi la Sfânta Liturghie în Biserica ”Sfânta Cruce”

Cu dorinţa de închinare şi rugăciune, armenii s-au adunat la biserică în jurul orei 11.00, pentru a participa la Sfânta Liturghie, oficiată de preotul paroh Tokrom Azad Mandalian. În timpul slujbei a fost sfinţită o ghirlandă mare cu frumoase flori de toamnă, realizată de femeile din comunitate, din care fiecare credincios a luat acasă un buchet care va fi păstrat întreg anul.

Veronica Bucătaru, credincioasă prezentă la hramul bisericii, ne spune că ”aceste flori se pun şi se păstrează la sfintele icoane, iar petalele lor uscate se fărâmiţează şi se aruncă pe tărâm curat. Prezenţa lor în casa credincioşilor aduce o stare de bine şi ne face să fim mereu frumoşi în suflet, aşa cum sunt aceste flori”, în timp ce o altă femeie venită la slujbă ne-a relatat că ”păstrăm aceste flori de la an la an pentru că aduc spor în casă, iar petalele uscate presărate în flacăra lumânării de la Paşte feresc comunitatea de intemperii. Este un obicei specific armenilor din Bucovina şi a fost păstrat cu sfinţenie generaţie după generaţie.”

 

Sărbătoarea Sfintei Cruci are la armeni semnificaţii deosebite

Istoria zbuciumată a Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul are o legătură aparte cu poporul armean, iar părintele Azad Mandalian ne povesteşte: ”În Biserica Armeană această Înălţare a Crucii are o semnificaţie aparte, pentru că după recuperarea Crucii lui Hristos de la perşi, aceasta a fost adăpostită mai mult timp în oraşul armean Karim, ceea ce pentru armeni a fost foarte important. De aceea pentru noi are o semnificaţie foarte mare această sărbătoare, armenii fiind şi primul popor creştinat din istorie. Ghirlanda de flori sfinţită astăzi în biserica noastră reprezintă florile puse pe Crucea lui Hristos.”

Zecile de credincioşi au plecat acasă cu pachete cu hrană şi struguri sfinţite. Cândva foarte numeroasă, comunitatea armeană din oraşul Suceava numără astăzi circa 200 de persoane, la care se adaugă puţinii armeni care există în Gura Humorului, în Rădăuţi şi în Vatra Dornei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hramul Bisericii ”Sfânta Cruce”, sărbătorit duminică la Suceava de credincioşii armeni.
 Vizualizări articol: 1457 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Hramul Bisericii ”Sfânta Cruce”, sărbătorit duminică la Suceava de credincioşii armeni5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei