Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 207 (6917)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Limite întinse la maximum

O nouă provocare pentru suceveanul Vasile Oşean: merge în Patagonia pentru cea mai grea cursă de anduranţă pe uscat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suceveanul Vasile Oşean se pregăteşte pentru o nouă provocare extremă. După ce acum mai puţin de un an a traversat Atlanticul într-o barcă cu vâsle, Vasile Oşean va participa în a doua parte a lunii noiembrie la cea mai grea cursă de anduranţă pe uscat: Patagonia Expedition Race.

În calitate de căpitan al echipei, suceveanul îi va avea parteneri pe Ionuţ Oltean, alături de care a traversat şi Oceanul Atlantic, împreună cu alţi doi temerari, respectiv Alex Diaconu şi Monica Mănicuţă.

„E o cursă contracronometru, în condiţii de oboseală extremă: timp de 10 zile, n-o să ai nici un moment cu adevărat al tău“, a precizat Vasile Oşean.

Regulamentul spune că cei patru membri ai echipei vor primi, cu 24 de ore înainte de a porni de la linia de start, harta întregului traseu de 500 de kilometri şi numai ei vor decide cum şi când vor trece prin fiecare punct de control din sălbăticia Patagoniei. Cursa va începe pe 17 noiembrie, iar sportivii vor avea la dispoziţie doar 10 zile pentru a ajunge la finish. Dar pentru asta trebuie să termine cu succes toate probele, indiferent dacă e vorba despre ciclism, caiac, alergare pe munte sau căţărări pe gheţari.

În sălbatica Patagonie, cei patru vor purta echipament în culorile României, respectiv albastru, galben şi roşu.

„Trebuie să ajungem la finish! Simt că am alături de mine nişte prieteni cu care îmi doresc să fac ceva extraordinar“, a spus şi Monica Mănicuţă.

Cursa din Patagonia are şi un scop umanitar, iar Vasile, Monica, Alex şi Ionuţ vor să adune bani pentru Centrul Hospice Casa Speranţei de la Adunaţii Copăceni, destinat copiilor diagnosticaţi cu boli rare.

E acelaşi centru pentru care Vasile Oşean a traversat Oceanul Atlantic şi pentru care la vremea respectivă a strâns, împreună cu cei trei colegi de barcă, suma de 500.000 de lei. Şi acum îşi doresc să contribuie cât mai mult, aşa încât toţi cei care doresc să se implice financiar o pot face trimiţând un sms la 8844 cu textul „TIMP“ pentru suma de 2 euro. O altă modalitate este aceea de a vira de pe card direct în conturile Centrului Medical de la Adunaţii Copăceni, iar a treia modalitate este ca firmele să încheie contracte de sponsorizare.

„Textul trimis pe sms este o analogie pe care o facem, în sensul că vom merge în această cursă contratimp ca să câştigăm timp pentru aceşti copii şi să le putem oferi şi bucurii. Copiii pe care i-am văzut la Hospice, la Adunaţii Copăceni, sunt cu adevărat speciali. Am văzut cum arată un zâmbet pe figura lor şi e cel mai frumos sentiment din câte există! Ei bine, copiii aceştia au nevoie de atenţie şi îngrijire permanentă, continuă. Pentru că ei sunt într-o cursă contratimp şi orice moment în care ei nu au pe cineva alături se poate transforma într-o dramă”, a precizat Vasile Oşean.

 

Cine sunt cei patru temerari care vor înfrunta Patagonia

Vasile Oşean e căpitanul echipei care va merge în Patagonia. Are 38 de ani, iar sportul a făcut parte dintotdeauna din viaţa sa. În ultimul deceniu a lucrat ca medic al loturilor naţionale de atletism şi baschet şi a fost medicul personal al multor fotbalişti, tenismeni sau handbalişti. Acum e medicul lotului naţional de canotaj şi medic coordonator la clinica MedySportLine, specializată în recuperare medicală şi consultanţă pentru susţinerea efortului fizic intens. Dar Vasile Oşean nu stă cu stetoscopul agăţat de halat, ci e el însuşi un sportiv implicat: cel mai mult îi plac alpinismul, escalada şi scufundările de adâncime.

În adolescenţă, Monica Mănicuţă (33 de ani) a fost mai întâi campioană pe terenul cu pătrăţele de la A1 la H8. Timp de 11 ani, şahul de performanţă a învăţat-o rigoarea, disciplina şi răbdarea de care are nevoie orice sportiv. E adevărat, îşi aranja de atunci ziua în funcţie de activităţile fizice pe care le planifica, dar nu era ceva mai mult decât un hobby detaşat. Nimic prea exigent, nimic prea serios. Numai că, până la urmă, şi-a dat seama că sportul minţii e pentru sport cam ce e cămaşa de forţă pentru cămaşă. Aşa că a trecut de la teorie la practică: mountain bike, trail running (alergare pe munte) şi chiar triatlon! De câţiva ani, participă anual la vreo 12 competiţii, iar pe unele dintre ele obişnuieşte să le câştige.

Alex Diaconu şi-a cumpărat prima bicicletă pe ascuns, din economiile lui de boboc în liceu. Practic, acesta e momentul zero al devenirii unui sportiv care, astăzi, se poate lăuda cu şapte titluri de campion naţional şi patru campionate mondiale în care a reprezentat România. Alex Diaconu are 31 de ani şi e înotător, ciclist şi maratonist. Face asta de 16 ani. Un om de fier – ironman – cum se spune în jargonul sportivilor. Zice că trăieşte pentru a face sport, nu-şi poate imagina cum ar fi, de pildă, să petreacă 8 ore în fiecare zi la birou. Fapt confirmat cel puţin trei recorduri naţionale: cele 6 ore şi 31 de minute la maraton, timpul de o oră şi 54 de minute la triatlon olimpic şi cele 55 de minute şi 22 de secunde în care a parcurs 3,8 kilometri înot.

Ionuţ Oltean va fi cel mai tânăr sportiv din Patagonia în această toamnă. Are 24 de ani şi e fizioterapeut. Sportul a fost pasiunea sa dintotdeauna, însă disciplina pe care trebuie să o aibă cei care fac performanţă i-a fost inspirată de Vasile Oşean. Acum, merge periodic în expediţii montane, face alpinism şi salturi cu paraşuta şi niciodată nu neglijează programul oricum strict de la sala de sport.

 

5.000 de kilometri din Canare în Antigua

Echipa Atlantic4 a traversat Oceanul din Insulele Canare până în Antigua într-o altă cursă extrem de dificilă. Cei patru au petrecut atunci 38 zile pe apă, în care au parcurs peste 5.000 de kilometri, din Insulele Canare până în Antigua. S-au răsturnat cu barca şi au privit moartea în ochi, au supravieţuit valurilor de peste doi metri, dar în final au reuşit. Despre această cursă Vasile Oşean a spus că l-a făcut mândru de propria persoană. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O nouă provocare pentru suceveanul Vasile Oşean: merge în Patagonia pentru cea mai grea cursă de anduranţă pe uscat.
 Vizualizări articol: 1363 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
O nouă provocare pentru suceveanul Vasile Oşean: merge în Patagonia pentru cea mai grea cursă de anduranţă pe uscat5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei