Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 72 (6782)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Drept la replică la afirmaţiile consilierului local Vasile Mocanu, publicate în ediţia din 27 martie 2018

Contractul “Servicii pentru elaborarea unei aplicaţii informatice de tip GIS în vederea realizării Registrului local al spaţiilor verzi al Municipiului Suceava” înregistrat sub nr. 33360/20.10.2016 s-a derulat în perioada 20.10.2016-19.12.2017 ca urmare a realizării procedurii de achiziţie publică, prestatorul fiind societatea Fida Solutions Baia Mare.

În ceea ce priveşte afirmaţia:

“O firmă din Baia Mare semnează un contract care dintr-odată nu se mai cheamă Registrul spaţiilor verzi, ci servicii pentru realizarea unei aplicaţii informatice în vederea realizării Registrului spaţiilor verzi.”

Răspundem:

Registrul local al spaţiilor verzi s-a constituit ca un sistem informaţional de tip GIS şi este o documentaţie complexă şi cuprinde date, informaţii şi planuri privind terenurile definite ca spaţii verzi şi terenuri degradate, posibil a fi reabilitate ca spaţii verzi.

În ceea ce priveşte afirmaţia:

„Aplicaţia care era parte componentă a registrului nu îndeplineşte condiţia de open-geospaţială şi obligă primăria să mai plătească pentru ţinerea la zi în aplicaţie.”

Răspundem:

Aplicaţia îndeplineşte condiţia open -source, de tip multi-user, adică permite accesul pe server, concomitent, pentru mai mulţi utilizatori, controlat, în funcţie de drepturile de acces stabilite.Arhitectura aplicaţiei web se bazează pe cerere-răspuns, cu alte cuvinte un browser trimite cereri către un server, iar acesta din urmă răspunde la solicitările primite.

Primăria nu suportă costuri suplimentare pentru „ţinerea la zi în aplicaţie”, dreptul de proprietate asupra aplicaţiei dezvoltate şi licenţa de utilizare au fost transferate la finalizarea contractului Primăriei Suceava, iar prin contractul de mentenanţă s-au redus costurile pentru achiziţionarea de licenţe, server şi infrastructură hardware.

În ceea ce priveşte afirmaţia:

„Când analizam registrul spaţiilor verzi dăm de surprize: stadionul, Parcul Areni şi Parcul şahiştilor cu tot cu betoane sunt spaţiu verde. Inclusiv tribunele. Ba mai mult, pista de role de lângă patinoar e spaţiu verde.”

Răspundem:

Stadioanele şi parcurile sunt încadrate în registrul spaţiilor verzi, conform prevederilor art. 4 din Legea nr. 24 din 15 ianuarie 2007*privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, republicată.

În sensul legii, la art.4, sunt prezentate semnificaţiile categoriilor de spaţii verzi, astfel:

La alin. a) - parc - spaţiu verde, cu suprafaţa de minimum un hectar, format dintr-un cadru vegetal specific şi din zone construite, cuprinzând dotări şi echipări destinate activităţilor cultural-educative, sportive sau recreative pentru populaţie;

La alin. h) - bază sau parc sportiv pentru practicarea sportului de performanţă - complex format dintr-un cadru vegetal şi din zone construite, special amenajate şi dotate pentru practicarea diferitelor sporturi (complex de instalaţii sportive).

În ceea ce priveşte “pista de role de lângă patinoar e spaţiu verde“, aceasta nu este specificată în registru la categoria construcţii – Parc skateboard cu suprafaţa de 1500,87mp şi nu este spaţiu verde.

În ceea ce priveşte afirmaţia:

„În Areni, în faţa fostului complex al cooperaţiei, sunt intabulaţi proprietari particulari cu carte funciară. În registru e domeniu public trecut.”

Răspundem:

Este vorba de două suprafeţele de teren de pe str. Universităţii, cu titlurile de proprietate nr. 2753/1999 şi 2828/2000, autor Savin Maria, moştenitori Zenică Aneta şi Manciu Elena, aceste titluri fiind anulate prin hotărâre judecătorească.

În ceea ce priveşte afirmaţia:

„După planul spaţiilor verzi, IFA e încă în viaţă şi nu avem acolo nici un LIDL, nici un mall şi nici LIDL de pe Mărăşelti.”

Răspundem:

Registrul spaţiilor verzi conţine spaţiile verzi ce aparţin domeniului public şi privat al municipiului, din intravilanul localităţii, iar hipermarketuri sau unităţi comerciale private nu fac obiectul registrului.

Alte precizări:

Ca urmare a numeroaselor comentarii apărute în spaţiul virtual cu privire la nereguli în aplicaţia GIS a Registrului local al spaţiilor verzi din municipiul Suceava, precizăm următoarele:

- în cele mai multe situaţii, utilizatorii nu au folosit corect aplicaţia prin faptul că nu au utilizat butoanele de selectare pentru a vedea informaţii despre spaţiul verde dorit. Astfel, pe ecran a apărut doar harta de fundal;

- alte comentarii referitoare la spaţii verzi transformate în parcări (cazul de la Spitalul Judeţean – parcarea din vecinătatea Staţiei de salvare) precizăm că lucrările s-au efectuat după încheierea termenului de culegere a datelor. Pot apărea şi alte situaţii de acest gen, însă Registrul spaţiilor verzi se actualizează în permanenţă, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare, iar în proiectul de hotărâre s-a prevăzut obligativitatea de a prezenta Consiliului Local, în primul trimestru al începutului de an, un Raport de actualizare al Registrului pentru anul anterior;

- în ceea ce priveşte inadvertenţele apărute pe harta de fundal, prestatorul a pus la dispoziţie servicii de hărţi de fundal ESRI, infrastructura ESRI fiind cea care stă la baza rulării aplicaţiei (prin licenţele plătite în acest sens). Actualitatea hărţilor de fundal nu a făcut obiectul acestui contract şi nu este responsabilitatea Primăriei Suceava sau a prestatorului. Aceste hărţi de fundal reprezintă doar o imagine de ansamblu, la un anumit moment, a municipiului Suceava şi sunt utilizate pur orientativ pentru a plasa spaţial utilizatorul.

Primar                                                                 Şef birou Mediu,

Ion Lungu                                                            Tabarcea Victoria

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Drept la replică la afirmaţiile consilierului local Vasile Mocanu, publicate în ediţia din 27 martie 2018.
 Vizualizări articol: 1755 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drept la replică la afirmaţiile consilierului local Vasile Mocanu, publicate în ediţia din 27 martie 20180.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei