Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 49 (6759)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sărbătoarea Centenarului

”Zestrea Bucovinei”, valorile pe care judeţul Suceava le-a readus Țării la Marea Unire

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Judeţean Suceava pregăteşte un nou proiect, sub numele ”Zestrea Bucovinei”, pentru a marca Anul Centenar. Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a organizat, marţi, o întâlnire la care au participat şefi de instituţii, primari şi persoane reprezentative din domenii care au avut o importanţă deosebită în dezvoltarea socio-economică şi culturală a Bucovinei.

Astfel, au fost prezenţi reprezentanţi ai Ordinului Arhitecţilor, ai Institutului Bucovina Rădăuţi, ai Arhivelor Naţionale, precum şi specialişti din domeniile sănătate, educaţie, cadastru, energie, silvicultură, căi ferate şi reţele de apă. 

„Au fost abordate teme care ţin de istoricul în domeniile respective: cadastrul în Bucovina, istoria şi modele de administrare a pădurii în Bucovina în perioada anterioară Unirii, evidenţierea clădirilor de patrimoniu reprezentative şi elemente de arhitectură veche existente în Bucovina, precum şi riscul la care sunt expuse în prezent, istoria şi situaţia învăţământului în Bucovina, istoricul  electro-energetic al Bucovinei, aducţiunea de apă, istoria căilor ferate - linii şi gări, minerit, agricultură, domeniu balnear. Având în vedere volumul mare de obiective şi informaţii din fiecare domeniu, am convenit realizarea de materiale referitoare la aceste valori pentru că sunt contribuţiile cu care a venit Bucovina la Marea Unire”, a declarat Flutur.

Materiale vor fi editate pe domenii şi vor fi incluse în proiectul ”Zestrea Bucovinei”.

Preşedintele CJ a afirmat că pentru ca acest proiect ”să fie cât mai acoperitor”, Consiliul Judeţean va organiza, pe zone, dezbateri pe domenii, localizate astfel: Suceava - administraţie publică, urbanism şi învăţământ; Rădăuţi - cultură şi creşterea animalelor/agricultură şi istoricul hergheliei; Siret - comerţ, servicii, amenajarea apelor; Câmpulung Moldovenesc - cadastru şi modele de administrare în domeniu silvic; Vatra Dornei - turism, edificii balneare şi minerit; Gura Humorului - istoricul etniilor din Bucovina şi sisteme fortificate/de apărare; Fălticeni - schimbul cultural Bucovina – Regat şi rolul acestuia în realizarea Unirii, dezvoltarea comerţului transfrontalier.

 

Acţiuni în cascadă pentru marcarea Centenarului

Calendarul dezbaterilor va fi finalizat împreună cu primarii localităţilor amintite.

Flutur a mai spus că tot în cadrul programului de sărbătorire a Centenarului, CJ va avea o acţiune de aplicare de plăcuţe explicative pe obiectivele care au avut un rol în dezvoltarea Bucovinei şi acolo unde au avut loc evenimente care au marcat procesul de înfăptuire a Unirii.

„Săptămâna viitoare vom lucra pe calendarul de evenimente în Comisia Centenar. Sunt foarte multe propuneri, multe evenimente, pe parcursul acestui an. Spre final, odată ce ne apropiem de ziua de 28 Noiembrie, Ziua Centenarului Unirii Bucovinei cu Țara, vom organiza evenimente speciale, de amploare, cum ar fi cele din data de 27 octombrie, la 100 de ani de la convocarea Adunării Constituante care avea rolul de a decide cu privire la Unirea Bucovinei, apoi în perioada 6-12 noiembrie, vom avea acţiuni în mai multe localităţi din judeţ, pornind de la Suceava, debut la Burdujeni, apoi un traseu ce cuprinde Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi şi Siret, pentru a marca rolul şi meritele armatei române în acea perioadă. Un program aparte, cu momente festive, urmează să fie organizat pe 28 Noiembrie, de Centenarul Unirii Bucovinei”, a mai spus Gheorghe Flutur. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ”Zestrea Bucovinei”, valorile pe care judeţul Suceava le-a readus Țării la Marea Unire.
 Vizualizări articol: 1692 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
”Zestrea Bucovinei”, valorile pe care judeţul Suceava le-a readus Țării la Marea Unire1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei