Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 oct 2017 - Anul XXII, nr. 247 (6663)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În acest an

Peste 50 de consumatori de droguri depistaţi în locuri publice ori după ce au ajuns la spital

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consumul de droguri „uşoare”, etnobotanice sau canabis, se menţine la cote ridicate în judeţul nostru, cu precădere în municipiul Suceava, mulţi tineri căzând, din păcate, în capcana acestor substanţe periculoase. Mai ales etnobotanicele, care se vând în foarte multe forme, sunt adesea mai nocive decât alte droguri clasice, avertizează specialiştii. Din păcate, pentru cei care încep să consume aceste substanţe nu înseamnă nimic, iar când se ajunge la dependenţă lucrurile scapă deja de sub control.

 

34 de consumatori prinşi în flagrant, în locuri publice

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava este instituţia care are printre obiective, în cadrul activităţilor zilnice de patrulare, depistarea celor care consumă substanţe interzise în locuri publice. Jandarmii au deja o listă cu locurile frecventate de consumatori şi fac periodic verificări în acele zone.

Statistic, de la începutul acestui an, Jandarmeria Suceava a constatat 27 de infracţiuni la Legea 143/2000, privind combaterea şi traficul ilicit de droguri.  

Sublocotenentul Nicoleta Andronic, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, a declarat că în cadrul celor 27 de dosare sunt cercetaţi 34 de autori. Asta pentru că, în câteva, cazuri au fost depistate grupuri de consumatori.

 

Parcuri puţin frecventate, unde consumatorii încearcă să fie cât mai discreţi

„Persoanele au fost depistate în locuri publice, retrase, de obicei noaptea. Şapte dintre cele 34 persoane depistate cu droguri erau minore. Un caz a fost depistat în municipiul Vatra Dornei, două la Câmpulung Moldovenesc, patru la Fălticeni, iar restul în municipiul Suceava”, a declarat oficialul Jandarmeriei Suceava.

Locurile în care au fost prinşi consumatorii nu sunt făcute publice, pentru că ţin de informaţii şi date de anchetă. Ca tendinţă generală este vorba însă de parcuri puţin frecventate, unde consumatorii încearcă să fie cât mai discreţi, drogându-se de regulă în maşini.

În privinţa substanţelor găsite la cei prinşi în flagrant de jandarmi, în mare parte a fost vorba de etnobotanice, în câteva cazuri de canabis, iar într-un caz de pastile ecstasy.

 

Consumatori de la 12 la 37 de ani, ajunşi la Urgenţe

Relevantă privind problematica consumului de droguri este şi statistica Spitalului Judeţean Suceava, cu privire la pacienţii care au ajuns la Urgenţe, cu stări de rău, ori cu agitaţii psihomotorii.

Numărul tinerilor care au ajuns la spital în urma consumului de droguri, în perioada ianuarie - octombrie 2017 a fost de 21, cel mai tânăr consumator având doar 12 ani, iar cel mai în vârstă, 37 de ani. Majoritatea au ajuns la Urgenţă după consum de etnobotanice, dar a fost şi un caz de sevraj post-consum de cocaină şi o intoxicaţie cu marijuana. Printre cei care au avut probleme de sănătate din cauza drogurilor (etnobotanice şi etilism acut) se află o singură femeie, în vârstă de 37 ani.

O parte dintre pacienţi erau extrem de agitaţi şi agresivi, astfel că au ajuns în cătuşe la spital, aduşi de către poliţişti.

Şase dintre pacienţi au fost direcţionaţi către secţia Psihiatrie a Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, în timp ce restul au plecat acasă, după acordarea ajutorului medical. Toate aceste cazuri au ajuns şi în atenţia structurilor de combatere a crimei organizate.

 

Consumatori care au şi distribuit etnobotanice, trimişi recent în judecată

De multe ori, de la simpli consumatori depistaţi în diferite prilejuri se poate ajunge la dealerii care distribuie droguri ori la adevărate reţele care se pot ascunde în spatele lor.

În privinţa etnobotanicelor, care domină piaţa drogurilor, pentru că este vorba de substanţe relativ uşor de procurat, destul de ieftine, structurile de combatere a crimei organizate au acţionat în 2016 şi 2017 împotriva câtorva grupări mari, însă se remarcă şi existenţa unor dosare mai mici, cu inculpaţi trimişi în judecată în mod individual.

Poliţiştii de la Serviciul Antidrog Suceava şi procurorii DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava, au finalizat în ultimele luni mai multe dosare în care au fost trimişi în judecată tineri despre care s-au adunat probe că au făcut trafic cu produse cu efecte psihoactive, etnobotanice cum sunt denumite acestea generic. Pe rolul Tribunalului Suceava au fost înregistrate recent şapte dosare de acest gen, în care sunt judecaţi şapte inculpaţi. Dosarele vizează combaterea produselor etnobotanice (Legea 194/2011), iar infracţiunea pentru care sunt judecaţi inculpaţii este cea de efectuare de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive.

Surse judiciare ne-au explicat că este vorba de consumatori care au şi distribuit la rândul lor etnobotanice. Nu este vorba de cei incluşi în categoria dealerilor mari, de aceea au şi fost trimişi în judecată individual, în dosare distincte. Sunt dosare nu foarte complexe, iar asta le face mai uşor de instrumentat. În plus, sunt şanse să se finalizeze cu condamnări într-un timp relativ scurt.

Cei trimişi în judecată au trecut graniţa de consumatori, adică au distribuit etnobotanice şi altor persoane

 

Muţi tineri nu realizează riscul la care se expun şi din punct de vedere penal

Practic, un consumator care distribuie etnobotanice, chiar şi doar în cercul său de prieteni, riscă să fie trimis în judecată şi să se aleagă, în cel mai bun caz, cu o pedeapsă cu suspendare, o „piatră de moară” grea în cazier.

Mulţi tineri care deţin şi distribuie astfel de substanţe nici măcar nu realizează riscul la care se expun din punct de vedere penal. Ei consideră că aceste etnobotanice sunt droguri uşoare şi nu înţeleg gravitatea răspunderii penale. În cazul celor care fac afaceri mari cu etnobotanice lucrurile nu mai stau aşa, însă miza afacerii îi face să-şi asume orice risc. Asta pentru că în cazul dealerilor mari, din grupări organizate, miza afacerilor este de sute de mii de euro. Aşa s-a ajuns la etnobotanice amestecate cu prafuri din materiale de construcţii, pentru a se putea face faţă cererii de piaţă şi bineînţeles pentru câştiguri cât mai mari. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 50 de consumatori de droguri depistaţi în locuri publice ori după ce au ajuns la spital.
 Vizualizări articol: 4982 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Peste 50 de consumatori de droguri depistaţi în locuri publice ori după ce au ajuns la spital5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei