Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 apr 2016 - Anul XXI, nr. 92 (6205)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Încă un termen

CNADNR anunţă că şoseaua de centură a Sucevei va fi gata în vara anului viitor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şansele ca şoseaua de centură a Sucevei să fie finalizată în cursul acestui an sunt minime. Şi asta pentru că într-un răspuns oficial trimis ziarului nostru în urma unei solicitări cu privire la termenele de finalizare a investiţiei, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a anunţat, prin departamentul de presă, că şoseaua de centură a Sucevei ar putea fi gata în luna iulie 2017. Potrivit CNADNR, în cursul acestui an urmează să fie demarată procedura de achiziţie publică în vederea adjudecării contractului de execuţie pentru lucrările care au mai rămas de realizat la tronsoanele unu şi doi, de la intersecţia cu E 85, spre Fălticeni, şi până la intersecţia cu DN 17, în localitatea Şcheia.

La întrebarea adresată CNADNR cu privire la concluziile expertizei tehnice pe care această instituţie a realizat-o la şoseaua de centură a Sucevei, răspunsul a fost unul cât se poate de vag şi fără nici o informaţie concretă cu privire la starea lucrărilor realizate şi abandonate de mai mulţi ani. Astfel, din informaţiile cu privire la rezultatele expertizei tehnice au fost făcute publice doar concluzii generale, de genul „vor fi  executate lucrările rămase de executat după rezilierea vechilor contracte, precum și reparaţiile şi lucrările noi, rezultate din expertiza tehnică” sau „vor fi executate şi amplasate panouri pentru publicitatea proiectului”. Tot legat de viitorul acestei investiţii, până la reînceperea lucrărilor se vor dezafecta elementele pentru siguranţa circulaţiei aferente fazei de șantier și se vor monta unele noi prevăzute în proiectul privind siguranţa circulaţiei pe perioada de exploatare sau operare, se va dezafecta organizarea de șantier, şi din nou, „vor fi montate plăci comemorative pentru publicitatea proiectului”. Acestea au fost singurele detalii transmise, fără nici un alt detaliu cu privire la starea şi calitatea lucrărilor deja realizate, dacă au fost realizate conform proiectului sau dacă au fost constatate deficienţe tehnice. Legat de lucrările rămase de realizat până la finalizarea integrală a şoselei de centură, cei de la CNADNR au precizat că acestea vor face obiectul unei licitaţii distincte. „În ceea ce privește costurile necesare, acestea vor fi determinate în urma întocmirii documentaţiei de atribuire și a listelor de cantităţi pentru lucrările rămase de executat. Referitor la propunerile de sancţiuni pentru eventualele deficienţe apărute, vă informăm că CNADNR va evalua toate costurile suportate și va acţiona în conformitate cu prevederile contractuale pentru recuperarea prejudiciului creat”, se mai spune în comunicatul CNADNR.

 

Şoseaua de centură ar urma să fie finalizată cu fonduri europene

În acelaşi document se arată că în conformitate cu recomandările expertizei tehnice, în anul 2016 va fi demarată procedura de achiziţie publică în vederea adjudecării contractului de execuţie pentru lucrări rămase de executat. În aceste condiţii, conform calendarului procedurilor de achiziţie pentru acest proiect, finalizarea execuţiei lucrărilor este estimată a avea loc în luna iulie 2017, perioada de execuţie a lucrărilor fiind estimată la 8 luni.

Pentru finalizarea lucrărilor, CNADNR ia în calcul accesarea de fonduri europene, însă nici în această privinţă lucrurile nu sunt foarte clare. „Proiectul Varianta de ocolire Suceava, respectiv lucrările rămase de executat, a fost propus spre finanţare prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020. Apelul de proiecte cu finanţare din cadrul acestui program nu a fost încă lansat, situaţie care se concretizează în imposibilitatea de a depune aplicaţii de finanţare. Ulterior lansării POIM și depunerii aplicaţiei de finanţare, va urma perioada de evaluare a acesteia de către Autoritatea de Management. Contractul de finanţare va reprezenta exclusiv pasul final și este condiţionat de pașii anterior menţionaţi”, se spune în răspunsul oficial al CNADNR.

Reamintim că directorul CNADNR, Cătălin Homor, anunţa la finalul lunii trecute că  şoseaua de centură a Sucevei ar putea fi finalizată într-un termen de 90 de zile, însă fără a face referire la momentul în care ar putea să reînceapă lucrările la cele două tronsoane rămase neterminate de mai mulţi ani. Cătălin Homor a făcut aceste precizări după ce a fost prezent la Suceava, unde a vizitat şantierul şoselei de centură, precizând că a mai rămas de realizat 15% din investiţie.

Lucrările la şoseaua de centură a Sucevei au început în anul 2008 şi ar fi trebuit să fie finalizate în anul 2012.  Varianta de ocolire a Sucevei are aproape 13 kilometri, iar pe traseu sunt 16 poduri şi 48 de podeţe, investiţia fiind de circa 46,5 milioane de euro. Deşi au trecut aproape opt ani de la începerea investiţiei, numeroase scandaluri, neasigurarea finanţării sau rezilierea contractului iniţial au făcut ca lucrările să nu fie terminate nici până în momentul de faţă. Singurul tronson finalizat este cel de la intersecţia cu DN 17 (în Şcheia) şi până la intersecţia cu DN 2 (la Pătrăuţi), cu o lungime de 5,5 kilometri. Primele două tronsoane, cu o lungime totală de 7,285 kilometri, sunt în conservare, însă pe aproape tot traseul se poate vedea faptul că au apărut deja fisuri în carosabil, din cauza alunecărilor de teren. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNADNR anunţă că şoseaua de centură a Sucevei va fi gata în vara anului viitor.
 Vizualizări articol: 3355 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
CNADNR anunţă că şoseaua de centură a Sucevei va fi gata în vara anului viitor3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei