Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 apr 2016 - Anul XXI, nr. 92 (6205)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Disproporţie

Sucevenii consumă într-un an aproape dublu faţă de sumele pe care le plătesc pentru sănătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sumele colectate de la suceveni pentru bugetul asigurărilor de sănătate sunt aproape la jumătate faţă de costul serviciilor medicale de care beneficiază. Cifrele din evidenţa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Suceava arată că în primele două trimestre ale acestui an bugetul alocat sănătăţii în judeţul Suceava este de 209 milioane de lei, mai mare faţă de primele două trimestre ale anului trecut, de 169 de milioane de lei. Suma totală cheltuită anul trecut a fost de 420,8 milioane lei, mult mai mare faţă de suma plătită de asiguraţii medicali suceveni şi angajatorii lor la bugetul asigurărilor de sănătate, care în 2015 a fost de 253,68 milioane de lei.

Suplimentar faţă de această sumă, în conturile Ministerului Sănătăţii s-au mai încasat, anul trecut, de la producătorii de alcool din judeţ 196.316 lei, aşa-numita ”taxă pe viciu”. În trimestrul I din 2016 producătorii de alcool suceveni au cotizat cu 34.787 de lei.

 

61% dintre asiguraţii medical nu plătesc nici un leu la sănătate

În ceea ce priveşte cheltuielile, cele mai mari sume au fost consumate anul trecut pentru serviciile medicale oferite de spitalele din judeţ, adică 79 de milioane de lei. Pe locul doi se plasează medicamentele gratuite şi compensate - 44 de milioane de lei, apoi serviciile oferite asiguraţilor de medicii de familie – 20 de milioane de lei.

Clasamentul se păstrează şi în acest an, doar sumele cheltuite se majorează, mai ales că din luna mai a anului trecut au încheiat contract cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate şi cei trei furnizori privaţi de hemodializă.

Numărul plătitorilor de asigurări de sănătate se menţine însă relativ constant.

Dintre cei 498.897 de asiguraţi medical înregistraţi în luna aprilie în judeţ, 305.555 (61%) nu plătesc. La bugetul asigurărilor de sănătate contribuie 114.658 de salariaţi, 61.309 de pensionari cu pensii mai mari de 871 de lei, 8.795 de liber profesionişti, 4.500 de plătitori fără venituri şi 8.580 de plătitori din alte categorii (drepturi din proprietate intelectuală, cu venituri din chirii, venituri ocazionale etc.). Restul beneficiază de asigurare medicală în virtutea legii.

Menţionăm că, în România, contribuţia la fondul de sănătate se plăteşte din anul 1999, anterior acestui an nu a plătit nimeni pentru că nu exista nici o obligaţie în acest sens. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii consumă într-un an aproape dublu faţă de sumele pe care le plătesc pentru sănătate.
 Vizualizări articol: 2101 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sucevenii consumă într-un an aproape dublu faţă de sumele pe care le plătesc pentru sănătate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei