Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 apr 2016 - Anul XXI, nr. 92 (6205)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   20 imagini |   ø fişiere video

Dansul cuvintelor

Zeci de oameni iubitori de cultură, prezenţi la lansarea volumului „Iubeşte!”, semnat de Brînduşa Sorina Bialy

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Hotelul Toaca Bellevue, din Gura Humorului, a avut loc vineri, 15 aprilie, un eveniment care şi-a atins menirea de a aduce zeci de oameni împreună, oameni dornici să se îmbogăţească sufleteşte, să iasă din cotidian şi să îşi deschidă pentru câteva clipe ochii şi inima spre poezie, spre căutări, spre sine. Lansarea volumului de poezii „Iubeşte!”, tipărit la Editura Teba, semnat de Brînduşa Sorina Bialy, şefa Serviciului „Echipe mobile”, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, şi moderat de jurnalista Adriana Dascălu Bulină, ne-a făcut pe toţi cei prezenţi la eveniment să retrăim emoţii, provocări, să ne prindem în dansul cuvintelor care comunică în cel mai pur mod iubirea.

Cel căruia autoarea îi datorează redescoperirea poeziei, a inspiraţiei şi a curajului de a scrie este poetul-prozator Marius Gabor, care o admiră pe Brînduşa Sorina Bialy pentru curajul, „doza de nebunie” de care a dat dovadă pentru a scrie acest volum de versuri, „o uşă către sufletul ei”. „Poemele Brînduşei Sorina Bialy, asemenea florilor timpurii, subliniază cu roşu aprins metamorfozele unui omăt care, modelat cu mâinile unui zănatic, întruchipează într-o ordine aleatorie decăderea, pocăinţa sau învierea sufletului”, este de părere Marius Gabor.

 

„Totul sub cupola iubirii”

Invitat să vorbească despre volumul „Iubeşte!”, poetul Alexandru Ovidiu Vintilă, redactorul-şef al Revistei „Bucovina Literară”, a spus că volumul este o culegere de versuri de dragoste, „fapt enunţat fără echivoc, pe un ton cât se poate de direct încă din titlul său, <Iubeşte!>, verb la imperativ, semn că iubirea este cuvântul de ordine din acest tom. Autoarea încearcă prin acest volum să transmită o serie de sentimente, de stări pozitive şi să mulţumească astfel oamenilor care i-au stat alături: mama, tatăl, prietenii apropiaţi. Tomul debutează chiar cu poemul <Iubeşte!>, care cuprinde aspecte demne de apreciat în viaţă, fiind adus un elogiu lucrurilor aparent mărunte”. Poetul Alexandru Ovidiu Vintilă a mai completat că poezia autoarei se raportează la condiţia umană, dar, în opinia sa, „totul sub cupola iubirii, Brînduşa Sorina Bialy reuşind să surprindă stări sufleteşti profunde”.

 

Sub semnul modernismului

Fără să se numere printre persoanele anunţate de moderatoare că ar fi trebuit să vorbească despre cartea Brînduşei Sorina Bialy, prezent la eveniment, primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a spus că „titlul acestei cărţi te incită”. „Am ajuns să iubesc o poezie”, a spus Ursaciuc, dând citire unui poem din carte, cu titlul „Am urât... trandafirii” („Am iubit trandafirii galbeni / Pe nedrept: / Doar pentru că / Atârnau stingheri / În pieptul tău. / I-aş fi vrut de un roşu aprins: / Să-mi simtă sufletul. / Am urât pe nedrept florile / Oferite de diletanţi”.

Directorul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, Gabriel Cărăbuş, a salutat numărul mare de participanţi la un eveniment cultural, lansarea unei cărţi, „semn că publicul apreciază autoarea cărţii, că apreciază cartea în sine şi o felicit pe Brînduşa Bialy pentru curaj”.

La rândul său, profesorul George Checheriţă a spus: „Nu credeam că la Gura Humorului se adună atâta lume pentru poezie. De mult nu mi s-a întâmplat să citesc un volum de poezie cap coadă, un volum cu titlul <Iubeşte!>, un imperativ care se vrea un imperativ pentru noi toţi, dar şi un imperativ pentru sine”. George Checheriţă a adăugat că prin acest volum de poezie autoarea vrea să se definească pe sine, să se caute printre cuvinte şi să pună sens în sentimentele ei. „Am descoperit în acest volum de poezie o poetă copil, o poetă adolescent, o poetă mamă, o poetă fiică, o poetă dominată de eros şi voluptate şi, înainte de toate, un copil sensibil. Brînduşa este sub semnul modernismului. Poezia ei se încadrează în direcţia mai largă a modernismului, fiind o poezie cu accente expresioniste, impresioniste (...)”, a adăugat George Checheriţă.

 

„Nu este deloc uşor să călătoreşti printre metafore, dacă nu ţi-e prieten cuvântul”

Primarul comunei Mănăstirea Humorului, profesorul Constantin Moldovan, a început prezentarea sa cu o epigramă: „Știu un om ce nu jigneşte / Nici acasă, nici pe stradă /  Orice-ai face îţi zâmbeşte, / Este omul de zăpadă”, continuând: „Sunt convins că sunt încă oameni iubitori de frumos, oameni care doresc să facă bine, oameni animaţi de cele mai frumoase gânduri şi unul dintre aceştia este Brînduşa Bialy. O felicit pentru curajul de a publica un volum de versuri scris, după cum mi-a mărturisit ea, în aproximativ trei luni. Nu este deloc uşor să călătoreşti printre metafore, dacă nu ţi-e prieten cuvântul, dacă nu respecţi limba în care scrii şi dacă nu transmiţi un mesaj pentru cei mulţi sau puţini care te citesc. (...) Actul creaţiei înseamnă să dăruieşti”.

Printre interlocutorii surpriză prezenţi la eveniment s-a numărat şi Sebastian Crăciun, Sebi, „micul poet” din Câmpulung Moldovenesc, împreună cu mama lui, Anca Crăciun, elev care are deja trei cărţi scoase de sub tipar şi care a spus că „ceea ce se întâmplă aici este minunat, o adunare de prieteni, care au arătat că le pasă de acest sentiment - iubire. Îndemnul sacru şi sfânt este <Iubeşte!>”. Micul poet a făcut şi un îndemn către public: „să facem un bine şi să cumpărăm o carte”, asemeni unui priceput director de marketing, cum l-a numit autoarea cărţii.

Prietenă, colegă de serviciu cu autoarea cărţii şi colaboratoare în foarte multe proiecte ce vizează domeniul social, inclusiv Campania „Cultura uneşte Bucovina˝, Nicoleta Daneliuc a spus că este onorată că are atâtea prietene poete, prozatoare, scriitoare şi că se bucură de „evoluţia spirituală a Brînduşei”.

Maestrul Mihai Pânzaru PIM a apreciat la rândul său numărul mare de participanţi la eveniment, oameni care l-au emoţionat, amintind în câteva cuvinte de „arta prieteniei”. Invitat să spună câteva vorbe, artistul humorean Radu Bercea, „un titan al artei plastice”, cum l-a numit maestrul PIM, a promis să va face grafica la următorul volum, se pare de proză, pe care Brînduşa Bialy intenţionează să-l lanseze în viitor, tot cu sprijinul poetului-prozator Marius Gabor.

 

Carte închinată părinţilor

Autoarea volumului „Iubeşte!”, Brînduşa Sorina Bialy, fericită şi emoţionată deopotrivă, a spus că închină acest volum părinţilor ei, Laurenţia şi Vasile Ulici, „mamei mele, fiinţă dragă, care mi-a lăsat moştenire un bagaj de simţuri, tatălui meu, primul om care, dacă ar fi <păşit> în scrierile mele, cu siguranţă m-ar fi analizat, m-ar fi criticat, m-ar fi încurajat, m-ar fi aprobat şi ar fi recitat din ele şi căruia îi trimit temă în Cer”, dar şi lui Marius Gabor, „pentru că m-a încurajat şi suportat. La un moment dat sufletul ţipă. Depinde de tine dacă alegi să ţipe frumos sau să deranjeze. Eu am ales <Iubeşte!>”.

Brînduşa Sorina Bialy a mai adăugat că este important să iubim frumos, curat, pur şi să ne canalizăm energia spre ceea ce este nobil în viaţă. Printre autografe, flori, zâmbete, îmbrăţişări, autoarea „s-a rugat” să primim fiori, să ne înălţăm citind la nori, să rătăcim prin infinite zări şi apoi să ne întoarcem mai uşuraţi..., pregătiţi, aş adăuga eu, pentru următoarea carte semnată de Brînduşa Sorina Bialy, izvorâtă din soare, lună, stele, ploi, flori, sentimente...

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de oameni iubitori de cultură, prezenţi la lansarea volumului „Iubeşte!”, semnat de Brînduşa Sorina Bialy.
 Vizualizări articol: 3005 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 9 voturi
Zeci de oameni iubitori de cultură, prezenţi la lansarea volumului „Iubeşte!”, semnat de Brînduşa Sorina Bialy4.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei