Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 iun 2015 - Anul XX, nr. 141 (5953)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   32 imagini |   ø fişiere video

Inedit

Tradiţiile şi meşteşugurile româneşti, redescoperite de suceveni în cadrul unor evenimente organizate de Shopping City

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tradiţiile, meşteşugurile şi frumuseţile naturale ale unui tărâm de poveste cum este Bucovina au fost redescoperite de suceveni în cadrul unor evenimente organizate de Shopping City. Proiectul „Iubim Bucovina”, iniţiat de Shopping City Suceava, a adunat laolaltă sute de iubitori de frumos, de port popular şi de folclor.

Fanfara „Trandafirul” de la Calafindeşti a fost cea care a deschis duminică, 21 iunie, proiectul „Iubim Bucovina”. Sunetele de trompetă i-au adunat pe suceveni laolaltă, la un eveniment inedit, care ţine de identitatea noastră românească. Iulia Sîrghi, moderatoarea evenimentului, alături de Anca Ciutac, director marketing Shopping City Suceava, Călin Brăteanu, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Suceava, fotograful Dorin Sveduneac şi Magda Grădinariu de la „IA Bucovina” i-au salutat pe cei prezenţi la eveniment, fiecare dintre ei purtând o cămaşă populară.

„Specificul şi unicitatea portului bucovinean vor fi puse în valoare prin intermediul simbolului identităţii şi al creativităţii spaţiului românesc, ia românească. Cele mai frumoase ii cu motive bucovinene, vechi de sute de ani şi purtătoare ale unor poveşti de neuitat, vor putea fi admirate în cadrul expoziţiei de ii organizate de <IA Bucovina>, în incinta Shopping City Suceava”, a spus prezentatoarea evenimentului, introducându-i în acest fel pe suceveni în „povestea bucovineană”.

 

„Shopping City Suceava încurajează clienţii să poarte cu mândrie ia românească”

Zeci de suceveni au fost invitaţi să îmbrace ia românească şi să vină la Shopping City Suceava pentru a sărbători împreună Ziua universală a iei. Anca Ciutac, care a purtat duminică o ie veche de peste 50 de ani, din respect pentru bunica ei, a declarat că „Shopping City Suceava încurajează clienţii să poarte cu mândrie ia românească şi să o introducă în viaţa de zi cu zi. Toţi cei care au îmbrăcat ia pe parcursul zilei de 21 iunie au primit instant un voucher de cumpărături de 20 de lei în semn de preţuire pentru gestul şi dorinţa de schimbare de care dau dovadă”, a spus Anca Ciutac.

Pentru cei care au dorit să-şi achiziţioneze o ie, magazinele din Shopping City Suceava s-au pregătit cu oferte speciale pentru numeroase modele de ii moderne ce au fost prezentate în faţa clienţilor duminică de câţiva copii minunaţi, într-un decor specific bucovinean. Mulţi dintre cei prezenţi duminică la Shopping City Suceava au semnat petiţia de includere a iei în patrimoniul UNESCO. „Cămaşa populară merită să fie purtată şi scoasă în evidenţă, de aceea noi ne oferim să fim parteneri în astfel de proiecte care promovează tradiţiile, folclorul românesc, identitatea românească”, a spus Călin Brăteanu, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Suceava.

 

Expoziţii de fotografie

Reprezentanţii Shopping City Suceava au completat că proiectul „Iubim Bucovina”, ce se desfăşoară în perioada 20-24 iunie, aduce în faţa sucevenilor şi o expoziţie inedită de fotografie, în cadrul căreia vizitatorii vor avea ocazia de a admira povestea Bucovinei spusă prin imagini surprinse cu măiestrie şi talent de lentila profesionistă a fotografilor Mircea Petrariu, Sorin Onişor şi Dorin Sveduneac. Întrebat care este cea mai dragă fotografie realizată de el, suceveanul Dorin Sveduneac a spus că ţine la toate lucrările sale la fel de mult, pentru că au o poveste în spate.

Sâmbătă, 20 iunie, a fost inaugurată şi expoziţia de fotografie ”Bucovina, tărâm de poveste”, aparţinând fotografilor Dorin Sveduneac şi Sorin Onişor, cunoscuţi şi apreciaţi promoteri ai frumuseţilor plaiului bucovinean. Peisaje care te lasă fără suflare, locuri unice şi mai ales bucovineni surprinşi în momente din viaţa obişnuită a satului tradiţional vor stârni cu siguranţă aprecierea şi iubirea pentru Bucovina. În cadrul expoziţiei, sucevenii au şansa de a achiziţiona albumul de fotografie ”Bucovina, tărâm de poveste” sau tablourile preferate, ducând acasă o frântură din frumuseţea acestei regiuni de basm.

Fotograful sucevean Dorin Sveduneac a mai declarat că deşi fotografia a intrat destul de târziu în viaţa lui, totuşi a intrat „într-un mod alert”, ajungând ca, în fiecare zi, să viziteze şi să facă fotografii din locuri diferite. „Bucovina este frumoasă, priviţi-o în imagini. Noi, cei care trăim aici, avem uneori tendinţa să ignorăm puţin din frumuseţea ei”, a declarat Dorin Sveduneac, care mai nou împărtăşeşte pasiune pentru fotografie cu soţia.

 

La şezătoare

Atât sâmbătă, cât şi duminică, lumea satului bucovinean a prins viaţă în incinta Shopping City Suceava. Bucovineni iscusiţi, cu poveşti de viaţă încântătoare, precum Ileana Jucan, de la Mănăstirea Humorului, şi meşteri din cadrul grupului ”Bucovina coase ie” au organizat o şezătoare tradiţională, pe parcursul căreia clienţii au putut să admire îndemânarea şi răbdarea cu care se realizează adevăratele comori incontestabile ale artei populare bucovinene. Lor li s-au alăturat şi membrii grupului „Străjăncuţa” din Straja. Cei mici, dar şi cei mari au avut prilejul să vadă sau să revadă în incinta Shopping City Suceava un război de ţesut, cum se confecţionează costumele populare cu broderii manuale de mărgele, meşteşuguri bucovinene care prind viaţă în mâinile meşterilor populari. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tradiţiile şi meşteşugurile româneşti, redescoperite de suceveni în cadrul unor evenimente organizate de Shopping City.
 Vizualizări articol: 1620 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Tradiţiile şi meşteşugurile româneşti, redescoperite de suceveni în cadrul unor evenimente organizate de Shopping City5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei