Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 nov 2014 - Anul XIX, nr. 256 (5765)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Semne bune

Cazinoul din Vatra Dornei, dat în concesiune pentru 49 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lăsat în paragină din 2001 şi ajuns într-o stare avansată de degradare, Cazinoul din Vatra Dornei are o mare şansă de a fi reabilitat. În cursul săptămânii trecute, Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina - Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a ajuns la o înţelegere cu firma SC Ecoland Production SRL Botoşani în ceea ce priveşte clădirea monument istoric de la Vatra Dornei.

Firma din Botoşani, al cărei acţionar unic şi administrator este avocatul Doina Berescu, a preluat în contract de locaţiune, pentru o perioadă de 49 de ani, clădirea cazinoului după discuţii care au durat nu mai puţin de un an de zile.

Doina Berescu a precizat ieri, în exclusivitate pentru Monitorul de Suceava, că evaluările în ceea ce priveşte infrastructura au fost deja demarate şi vor fi finalizate în termen de şase luni, urmând ca mai apoi să se ia o decizie în ceea ce priveşte lucrările de reabilitare.

„Obligaţiile noastre au în vedere reabilitarea acestei clădiri într-o perioadă de maxim cinci ani, investiţia urmând a se desfăşura cu fonduri proprii şi finanţări din piaţa de capital, posibil şi fonduri europene. În prezent, suntem într-un amplu proces de evaluare a imobilului, adunând documente şi specialişti pentru categoria de imobile monumente istorice în vederea efectuării mai multor studii şi expertize de specialitate (studiu geotehnic, expertiză a structurii de rezistenţă a clădirii, expertiză a imobilului în ansamblul său, identificarea tuturor factorilor de risc care pot influenţa procesul de reabilitare al imobilului)”, a precizat avocatul Doina Berescu. 

 

Ce va fi în viitor în Cazinoul din Vatra Dornei

La finalul evaluărilor clădirii, un proces de altfel extrem de complex, având în vedere starea avansată de degradate a clădirii, care are peste un secol de existenţă, vor fi căutaţi cei mai buni arhitecţi şi specialişti în restaurări, care vor stabili paşii ce trebuie urmaţi.

„La o prima estimare avem de reabilitat 2.500 mp suprafaţă construită (demisol şi parter), la un preţ mediu de 1.500-2.000 de euro/mp. Tot în urma evaluărilor vom stabili toate funcţiunile clădirii, dar pot să amintesc că vor fi amenajate spaţii pentru activităţi de divertisment, activităţi comerciale şi de interes public (sală multifuncţională pentru spectacole, cinematograf 3D, săli de conferinţe, cafenea/ceainărie, o zonă în care vor fi expuse într-o formulă modernă obiecte şi documente ale istoriei cazinoului de la înfiinţare şi până la intrarea în patrimoniul Fondului Ortodox Bisericesc). Nu pot spune în acest moment dacă vom avea şi funcţiunea de activităţi tip cazinou, urmând să decidem după finalizarea evaluărilor de care am amintit”, a menţionat Doina Berescu.

Administratorul SC Ecoland Production SRL Botoşani nu a putut preciza suma pe care Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor o va încasa în aceşti 49 de ani şi a declarat că totul depinde de activităţile care se vor derula în incinta cazinoului.

Totuşi, în scurt timp, în contul unei fundaţii care funcţionează pe lângă Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor vor intra 20.000 de euro, în baza parteneriatului semnat recent, prin care vor fi ajutate persoane aflate în dificultate.

 

Cine sunt noii administratori ai Cazinoului din Vatra Dornei

Firma Ecoland Production este condusă în proporţie de 100% de Doina Berescu din 2010. Aceasta se află într-un parteneriat strategic cu soţul ei, afaceristul Iulian Berescu.

La începutul lui 2011, cei doi şi-au vândut propria firmă, Romtranspetrol, către azerii de la SOCAR. Firma celor doi botoşăneni deţinea o reţea de 14 benzinării în judeţele Botoşani, Suceava şi Neamţ şi era extrem de importantă printre jucători pe piaţa distribuţiei de carburanţi din nord-estul ţării.

„În Vatra Dornei am desfăşurat, începând cu anul 2001, două proiecte de succes, respectiv depozitul de carburanţi din Argestru - Vatra Dornei, pe care l-am reabilitat, modernizat şi în prezent este exploatat de Grupul Rompetrol, şi cele două benzinării care fac parte din reţeaua naţională SOCAR”, a explicat Doina Berescu.

Tot ea a explicat şi motivele pentru care s-a trecut de la petrol la alt domeniu de activitate: „Având în vedere experienţa acumulată şi faptul că în piaţa carburanţilor nu mai putem funcţiona pe o perioadă de trei ani de acum încolo şi nici în activităţi conexe acestui tip de afaceri, am avansat discuţii cu reprezentaţii Arhiepiscopiei Sucevei pentru găsirea unei formule de colaborare care să aibă drept scop salvarea clădirii. Ne-am propus să redăm frumuseţea şi splendoarea clădirii aşa cum a fost iniţial, dar în acelaşi timp să aibă funcţiunile actuale şi să fie accesibilă tuturor celor care vizitează această frumoasă staţiune montană”, a completat Doina Berescu.

 

Cazinoul a fost inaugurat în 1899

Cazinoul din Vatra Dornei a fost construit prin subscripţie publică în timpul dominaţiei Imperiului Austro-Ungar.

A fost inaugurat pe 10 iulie 1899 şi a adus laolaltă constructori, autorităţi române şi imperiale austriece, turişti şi localnici.

La acea vreme rivaliza cu cazinourile din Viena sau Paris, iar în sala de dans cu trei candelabre imense în care ardeau lumânări din ceară de albine se aduna întreaga lume bună, de la ofiţeri austrieci şi până la tineri români aflaţi la studii în Apusul Europei.

După Primul Război Mondial a început să-şi piardă din strălucire, iar sub comunişti a fost transformat în club muncitoresc şi centru al staţiunii balneare. Aici se ţineau şedinţe de partid sau întâlniri sindicale, dar şi campionate naţionale de şah.

După 1989, clădirea a fost administrată de Primăria Vatra Dornei, dar lipsa banilor a dus la accentuarea stării de degradare. Încercări timide de reabilitare s-au făcut la finele anilor 1990, dar mai apoi clădirea a intrat în proprietatea Fondului Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina şi a rămasă abandonată ani în şir, doar norocul făcând să nu se dărâme.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cazinoul din Vatra Dornei, dat în concesiune pentru 49 de ani.
 Vizualizări articol: 6849 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.64/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 11 voturi
Cazinoul din Vatra Dornei, dat în concesiune pentru 49 de ani4.6511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei