Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 oct 2014 - Anul XIX, nr. 246 (5755)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

“Nu eşti singur”

Persoanele care suferă de cancer pot beneficia de psihoterapie gratuită

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Persoanele care suferă de cancer pot beneficia de terapie gratuită, în fiecare joi, de la ora 17:30, la sediul Asociaţiei „Trup, Minte şi Suflet” (TMS), situat pe str. Mihai Eminescu, nr. 10, camera 3 (parter), unde s-a constituit un grup de suport, format din specialişti, un psihoterapeut, pe lângă care vor fi cooptate şi alte cadre medicale, care încearcă să ajute persoanele care sunt afectate de această boală să treacă mai uşor peste traume.

Psihologul şi psihoterapeutul Irina Anda Babău (master în Terapii de cuplu şi familie, specializare în Psihoterapie Experienţială şi Hipnoterapie, iniţiere în Terapia Centrată pe Emoţii – Iceeft-International Centre For Excellence In Emotionally Focused Therapy, cu Judith Kelner, SUA) ne-a spus că „fiecare clipă din viață trebuie preţuită. Chiar și cea pe care o împarți cu boala. Grupul de suport pentru persoanele care suferă de cancer oferă un cadru securizant, având o valoare demonstrată în zeci de ani de studii științifice prin care au fost evidențiate îmbunătățirile asupra calității vieții, cu efecte asupra supraviețuirii în urma unui astfel de diagnostic”.

 

„Nu există de ce, pentru cine, are rost? Luptă!”

Sucevenii care suferă de cancer trebuie să ştie că nu sunt singuri. Spaima, revolta, disperarea, confuzia sunt trăirile celui care se trezeşte uneori peste noapte cu un astfel de diagnostic şi care trebuie să ştie că poate fi ajutat să treacă mai uşor peste aceste temeri.

„Senzația trăirii unui coșmar și totuși... cancer! Inevitabil, întreaga viață aleargă prin fața ochilor și în genunchi sufletul caută să se agațe de ceva, orice care să îl transpună acolo unde era ieri, doar el, fără cancer. Acolo unde ieri părea infinit și mâine era prea departe. Acolo unde era timp pentru toate și timpul chiar trecea greu. Azi timpul curge altfel. De azi se împarte la doi și începe lupta. Orice secundă pare desprinsă din scene de zbucium. Și zbucium este! Încet, încet, încep să se așeze gândurile și după revoltă și negare apare resemnarea. Nimeni nu pierde lupta decât atunci când renunță la ea. De fapt, nu ești învins decât atunci când refuzi lupta”, a explicat psihoterapeutul Irina Anda Babău, care îi aşteaptă pe suceveni la cabinet, pentru a-şi deschide sufletul, pentru a primi ajutorul gratuit al specialiştilor.

„Chiar dacă viitorul este incert, cât timp încă respiri trebuie să lupţi”, „Motivația dispare, argumentele pălesc, dar tu trebuie să lupţi”, „Puterile părăsesc trupul, tristeţea frânge sufletul, pământul fuge de sub picioare și nesiguranța învăluie trăirea. Luptă! Nu există de ce, pentru cine, are rost? Luptă! Luptă! Luptă! Dar luptă cu dragoste, cu împăcare, cu iertare, cu încredere și cu speranță!” sunt doar câteva dintre îndemnurile pe care specialiştii le au pentru sucevenii afectaţi de cancer.

 

“Sprijin emoţional, înţelegere şi resemnificare a bolii, toate acestea pot da un alt sens vieţii”

Specialiştii de la Asociaţia „Trup, Minte şi Suflet” (TMS) îi îndeamnă pe suceveni să participe la întâlnirile programate în fiecare joi, pentru că „aici îşi pot exprima și înțelege mai bine tot ceea ce simt cu privire la o suferință copleșitoare, nu se mai simt singuri, dăruiesc propria experiență și câștigă din experiențele celorlalți, au o tendință mai scăzută de a pierde controlul, pot fi ajutați să gestioneze mai bine stresul care acompaniază tratamentul, găsesc un sprijin informațional, moral și legal. Întindem mâna pentru o atingere blândă pentru persoanele care suferă de cancer”.

Oamenii care suferă de cancer trebuie să înţeleagă faptul ca ruşinea şi orgoliul nu sunt decât obstacole în calea redobândirii unei stări de echilibru. Tăria psihică şi înţelegerea, deschiderea sufletului, după cum a completat psihoterapeutul Irina Anda Babău, „pot ajuta organismul să fie mai puternic şi mai rezistent în faţa bolii”.

Specialistul a completat că a avut onoarea de a se întâlni cu „învingători, în faţa cărora cancerul a pierdut lupta”.

„Cu siguranţă există şi persoane care se luptă încă, ce au ajuns resemnate în acest război sau care nu găsesc forţă să reacţioneze. Le aşteptăm să ia parte la ceea ce am iniţiat, pentru că vor avea acces la informaţii, la experienţe extrem de interesante, care schimbă vieţile celor care intră în contact cu ele. Curaj, motivaţie, atitudine optimistă, credinţă, dorinţa de a trăi, cunoştinţe despre parcursul medical, sprijin emoţional, înţelegere şi resemnificare a bolii, toate acestea pot da un alt sens vieţii”, este îndemnul psihoterapeutului.

Pentru mai multe informaţii, cei interesaţi pot suna la numărul de telefon 0755 291 122.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Persoanele care suferă de cancer pot beneficia de psihoterapie gratuită.
 Vizualizări articol: 3041 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Persoanele care suferă de cancer pot beneficia de psihoterapie gratuită5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei